发帖
手机端
扫码访问

無啦啦俾人扣分好唔順呀

关闭 [复制链接]
10803 |88
楼主 发表于 2010-11-8 12:29:37 | 显示全部楼层 来自: 香港

正如師兄所言,若果我係存心做呢D野,我根本無必要去解釋咁多。我當場明白呢種回應可能會被人誤會係灌水,所以我先試圖去解釋令誤會者明白我並非如此。

無錯,若果每個師兄都係咁回,的確係會令樓主好氣餒甚至唔再同大家分享。所以管理人會好注重呢個問題,但我覺得網絡就算唔係面對面的交流,最終都係由人去管理,其實係咪真係要管理得咁機械式同薑化呢?管理人員想大家多D互動,但佢地嘅管理就一D都唔靈活,咁係咪同佢地嘅理念相遺背左呢?

楼主 发表于 2010-11-8 12:42:23 | 显示全部楼层 来自: 香港
如果每個人都用呢個理由抗議,
試問版主該如何維持版面秩序?
你的回帖是不是"無意義回覆",
相信在會員心中 ...
tok 发表于 2010-11-8 12:28

算啦!你地地位超然,又有兩個口,再講落去咪又係我呢投訴人「理虧」?放心,我以後一係就唔回,回親我都REMARK番唔係灌水架喇!我驚你地唔明又亂咁嚟,怕左你地怕米貴......

回复 41# 老公
你今日所講同我當日一樣,不是一分半分問題,係原則問題,仲同某原老筆戰,直到前版主包大人封帖才告一段落;你提到機械式管理同靈活管理版面,要取得平衡,知易行難。

回复 1# 老公

好小事姐, 師兄何必介懷呢?

楼主 发表于 2010-11-8 14:21:00 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复  老公
你今日所講同我當日一樣,不是一分半分問題,係原則問題,仲同某原老筆戰,直到前版主包大人封 ...
ivan92 发表于 2010-11-8 13:22

明白哂師兄,我依家寫"某D人"都俾人話侮辱版主喎!真係黑到不得了

明白哂師兄,我依家寫"某D人"都俾人話侮辱版主喎!真係黑到不得了
老公 发表于 2010-11-8 14:21

一個forum,只係社會一個縮影,一定有法律,但執法者能做到合情合法,難度甚高;幾年前,有位食環署人士檢控一位掉垃圾入垃圾筒唔正之阿伯,屬依法辦理;你呢次事件,我都扒哂所有有關文章,你嗰句確實短左d,不過,都係偶一為之。

楼主 发表于 2010-11-8 14:40:50 | 显示全部楼层 来自: 香港
一個forum,只係社會一個縮影,一定有法律,但執法者能做到合情合法,難度甚高;幾年前,有位食環署人士檢 ...
ivan92 发表于 2010-11-8 14:37

我一開始都講唔係果1分嘅問題,係俾人當左係灌水友先火溒咋

算啦!你地地位超然,又有兩個口,再講落去咪又係我呢投訴人「理虧」?放心,我以後一係就唔回,回親我都 ...
老公 发表于 2010-11-8 12:42

老公c hing, 小弟純粹以一個小小vshare會員身份講兩句
o岩聽就以後吹多兩嘴, 唔o岩聽就當小弟發up瘋~~~
先講下點解無端端發表一下自己o既意見先~~
老實講, 小弟o係呢個版真係日子好短, 講資格真係一o的都無
不過小弟好想講, 其實呢個vshare討論區真係算好好
相對其他好多討論區, 小弟覺得呢度無論資訊, 管理, 溝通等等
小弟唔敢講係最好, 但肯定好過好多其他同類型o既討論區
造成呢個局面, 小弟相對絕對有賴唔同版主同埋會員付出好多先得
所以小弟出呢個post o既原意就係希望表達一下
自己作為一個小小o既會員, 絕對唔想見到有罵戰出現, 唔想因為咁而令一個不可多得o既討論區攪到氣氛變差

好~~講完廢話, 小弟發表一下自己o既睇法
老實講, 小弟反覆睇o左老公c hing個post上文下理幾次
小弟相信老公c hing絕對唔係存心灌水!!!
不過話分兩頭, 呢句回覆本身真係同小弟平時見開o既灌水回覆真係無分別
所以版主認為老公c hing灌水其實都算合理!!!
咁當然啦~~合唔合"情理", 講真真係好主觀, 唔係話1+1=2咁客觀, 咁有model answer
小弟只係想講, 大家難得有緣o係呢度討論, 而且個平台又咁有秩序
無論係會員, 定係版主都好, 盡量嘗試為對方著想
作為會員o既, 要體諒版主其實只係義務性質, 只係想維持秩序, 要管理個版/做到絕對公正真係唔容易
作為版主o既, 要體諒會員可能係初o黎報到, 可能係唔太清楚版規, o係可能o既情況下先提醒/警告, 再犯先扣分
如果個討論區充滿負面情緒, 唔係你話我就係我話你, 咁樣個討論區真係無得再做落去
到頭來, 無o左個平台, 最終損失o既都係大家~~~

好喇~~小弟講得太多喇~~~希望各位c hing唔好介意

评分

楼主 发表于 2010-11-8 14:59:56 | 显示全部楼层 来自: 香港
老公c hing, 小弟純粹以一個小小vshare會員身份講兩句
o岩聽就以後吹多兩嘴, 唔o岩聽就當小弟發up瘋~~~
...
k_ibu 发表于 2010-11-8 14:43

首先小弟好同意你講法,VSHARE真係一個唔錯嘅網,初成為會員時我曾經犯過版規而被扣分,我無任何問題。我亦知道這裡的管理人很有人情味,所以我才愚昧得以為解釋清楚就可以解決,因為我都知可能佢地誤會我灌水,但結果係點我諗唔需要我再多講,原來都係假民主。

放心啦師兄,經過呢次我會醒扒架喇,亦唔會再同D黑勢力週旋落去(講真我亦無何德何能咁去做)。

***此為真心回應,有心人請勿對號入座***

我一開始都講唔係果1分嘅問題,係俾人當左係灌水友先火溒咋
老公 发表于 2010-11-8 14:40

吹水同灌水只係一字之差;條界好模糊,呢個問題冇絕對,兩方都有point,我當日都好興,今日又咪上尼吹水,仲神交到一班網友。