发帖
手机端
扫码访问

kkbbq 食喇喂之 水圍"土記老鴨湯"火煱

12162 |46

昨晚同隻老虎去水圍"土記老鴨湯"打邊爐  土記已經兩個月未幫襯過  在物價飛漲下 還未有加價  但碟頭明顯細碟左   大家又不妨睇吓我食D乜  睇吓 O 唔 OK

半隻老鴨湯 煱底
48元
去土記  唔叫"老鴨湯煱底"   不如唔去

手切本地肥牛
25元  
我同D老友至愛  不過今晚D牛肉失水準  un吓  希望下次好D喇

鵝腸  18  新鮮   爽口   夠肥美  超讚!!

口水雞20元   我唔知大家的口味  土記的口水雞  係我食過數一數二最好食

手切本地肥牛和口水雞   係我去土記必叫之食物   不過今晚份量   少左三分一都有

紅薯粉  6  平又正  紅薯粉吸收鴨湯 加上煙un口感  Good

油麥菜    6  我覺得是老鴨湯底的絕配

炸小曼頭  12元  第一次點選這東西   我隻老虎話係"全晚之最"    以後都要點這炸小曼頭

小象一向唔喜歡食甜奶   但都食了三個有甜奶的炸小曼頭  真係幾正架

仲未食完啊 !! 你唔記得仲有半隻鴨呀
還有美味的鴨湯一煱    昨晚兩人飽到動也動不了   

埋單連啤酒一支 紙巾 茶位148元人民幣

水圍"土記老鴨湯"火點去呀

福民站 D出口  轉入真功夫直行  經過小小停車場向前行

見到占美茶餐廳   左手邊横街入去    便可看見土記老鴨湯

温馨提示:

1. 因鴨皮太多脂肪 在湯未滾起時  先把鴨皮去掉  以減湯內油份

2. 待湯滾起後  把湯面上油份去掉  湯滾起時比較容易把油除去

3. 鴨一定要留肚吃  湯一定要留肚飲

4. 當煱內太少湯時  勿加湯  一定要加開水 否則好鹹

5. 最好四人以上去食  可多試多一點其他食品  

6. 盡量勿點魚類  因份量太少 和不太便宜

评分

兩個人食咁多野,大象改名為大鱷 ^ ^

昨晚同隻老虎去水圍"土記老鴨湯"打邊爐  土記已經兩個月未幫襯過  在物價飛漲下 還未有加價  但碟頭明顯細 ...
kkbbq 发表于 2010-11-3 20:39

好正d相, 價錢都ok, 2個人你都食唔小野wor

chlonline 发表于 2010-11-3 21:28

佢有名你叫喇,大象呀嘛,佢實有大笨象的胃口喇!:em11:

呢間就係大象哥成日推薦的土記老鴨湯??
睇相都口水流....正
有好詳情既指示...唔會唔識去LA

评分

昨晚同隻老虎去水圍"土記老鴨湯"打邊爐  土記已經兩個月未幫襯過  在物價飛漲下 還未有加價  但碟頭明顯細 ...
kkbbq 发表于 3/11/2010 20:39

肥牛不嬲我至愛,手切大大舊,飽口!過癮! !:y-87:

碟鵝腸都幾正! !一定好爽中啫! !:y-5:

小弟好少去水圍嗰頭飲食,睇來我走寶。
第日大象兄吹雞, 跟你揾食。 。:y-28:

再次多謝大象兄嘅溫馨提示, 不愧喺識飲識食高人~:y-30:

评分

楼主 发表于 2010-11-3 23:19:36 | 显示全部楼层 来自: 香港
chlonline 发表于 2010-11-3 21:28

好正d相, 價錢都ok, 2個人你都食唔小野wor
bonsonhui 发表于 2010-11-3 21:31

兩個人咁食法  折墮D講句  食到好辛苦架  厘個份量夠三個人  所以我話最少要四個人去食  才食得過癮

楼主 发表于 2010-11-3 23:27:08 | 显示全部楼层 来自: 香港
佢有名你叫喇,大象呀嘛,佢實有大笨象的胃口喇!
20813261 发表于 2010-11-3 21:39

其實我胃口唔大架  餵食之嘛
呢間就係大象哥成日推薦的土記老鴨湯??
睇相都口水流....正
有好詳情既指示...唔會唔識去LA ...
hei0135 发表于 2010-11-3 21:39

好嘢嚟架  得閒去試吓囉
肥牛不嬲我至愛,手切大大舊,飽口!過癮! !

碟鵝腸都幾正! !一定好爽中啫! !

小弟好 ...
ken_choy 发表于 2010-11-3 23:11

土記的手切牛肉  我重點首推  不過昨晚果碟 真係唔掂  
鵝腸就睇個樣都知有料到喇

其實我胃口唔大架  餵食之嘛

土記的手切牛肉  我重點首推  不過昨晚果碟 真係唔掂  
鵝腸就睇個樣都知有料到喇/
kkbbq 发表于 3/11/2010 23:27

大象兄,又plan幾時去,等小弟join你如果你唔介意嘅話:y-28:

回复 6# ken_choy

好同意 大象兄係識食之人.....