发帖
手机端
扫码访问

深秋之夜聚高7,談天說地論食物

2039 |9
高跟7號(以下簡稱“高7”)試吃系小弟第三次參加sofood試吃活動,參加試吃活動令到小弟見識咗好多,亦學到好多,好似“高7”e種特別0既地方,一幫好友知己夜晚來到e度來飲飲小酒,唱唱小歌,吹吹小水,實在系再適合不過啦。10月30號晚,sofood一行7人相約來到位於皇崗吉龍三街0既“高7”音樂烤吧,我系最後一個到,不過好彩趕得及時。“高7”系4月份已經舉辦過一次試吃活動啦,但系就無唱歌e個設備,依家增加咗e項功能,所以再次舉辦,當晚系以小吃點心為主,因為“高7”0既主題就系休閒消遣。講多無謂,上圖最實際:
P1110498.jpg P1110509.jpg
系唔系覺得奇怪咧,沒錯,當晚我0地轉移咗兩次陣地,第一次系因為入邊音樂好大聲,搞到我0地講0野聽唔清;第二次系因為外邊太凍,北風太大,身體驚吹壞,畢竟已經系深秋啦。
“海納百川”,系一個時尚氣息濃厚0既音樂烤吧里面,燈光昏暗,霓虹閃爍,激情澎湃,居然掛著副意義深遠0既字畫,老闆別出心裁相信很少有人關注到。
免費餐前小點:水煮花生,我吃咗幾粒,一剝開入邊仲有水流出來,系咪喺都證明緊我的確系水煮0既,絕不是山寨。
芋頭糕:12蚊,有D名副其實,嚴格來講應該叫芋頭餅,按照我0地潮汕叫法直譯就系芋卷,雖然賣相一般般,但系味道真系唔錯,性價比高。
六只串燒鮮蝦:12蚊,味道都OK,偏辣(對於我來講),鮮蝦最主要就系吃拒0既鮮味,建議顧客點0既時候問下是否要加辣,因為有D人不系好吃得辣,就好似我,甚至有些人就鍾意吃原汁原味0既。
潮式炒飯:16蚊,非常之抵食,有種好熟悉0既味道,一碟炒飯,暖暖的,很貼心。
P1110520.jpg P1110522.jpg
潮式煲粥:18蚊,感覺不似系煲出來0既粥,系飯泡出來0既,材料都幾多,特別系潮汕特色肉餅,系其他地方好難吃到,味道清淡,唔錯唔錯。
紅油拼盤:18蚊,偏辣,不過好爽口,賣相嘛嘛0地,鍾意食辣0既人可以一試,無功無過。
煎絲瓜烙:12蚊,估計系絲瓜絲加上紅薯粉,粘上加韌,如果可以煎細舊D就更加好啦。
錫紙鳳爪:12蚊,鳳爪好細個,將鳳爪換成大隻D 0既,味道應該唔差。
涼拌青瓜:12蚊,小弟對涼拌0野一向不感冒,淨系覺得有D辣。
秋刀魚:12蚊,啱上來我還仲以為系燒茄子添,賣相大家有目共睹啦,孜然放得太多,將魚味全部蓋咗。
P1110578.jpg P1110568.jpg
錫紙芋頭:8蚊;錫紙紅薯:8蚊,性價比非常之高啊,好甜,推薦。
錫紙福魚:18蚊,可能系辣椒醬不系好合口味,有D酸,賣相味道都可以啊,條魚好新鮮。
烤生蠔:24蚊,食燒烤點可以少咗烤生蠔啊,但系有D貴,味道OK。

整體上“高7”都系幾唔錯0既,不過食正餐就唔系好適合啦,賣相全部都嘛嘛0地,勝在味道OK。
報告完畢,請各位師兄師姐不吝賜教,多加提點。

评分

高跟7號 是友誼聚腳好去處  就像當晚 我們可以大家互相認識  這是另一種感覺

评分

楼主 发表于 2010-11-2 11:33:28 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 2# kkbbq
就系囖,希望以後有多D機會大家聚埋一齊,談天說地,我喺個新手,仲希望大象師兄多多指教。

不過食正餐就唔系好適合啦,賣相全部都嘛嘛0地,勝在味道OK
jibin 发表于 2010-11-2 10:33

我上得去都係要食正餐多, 去試機會不大, 真可惜

同之前個post食d野差唔多喎

回复  kkbbq
就系囖,希望以後有多D機會大家聚埋一齊,談天說地,我喺個新手,仲希望大象師兄多多指教。 ...
jibin 发表于 2/11/2010 11:33

希望大象師兄多多指教 x2 :y-28:

回复  kkbbq
就系囖,希望以後有多D機會大家聚埋一齊,談天說地,我喺個新手,仲希望大象師兄多多指教。 ...
jibin 发表于 2010-11-2 11:33

希望大象師兄多多指教 x2
ken_choy 发表于 2010-11-2 19:34

兩位師兄 客氣  客氣  小象何德何能指教兩位  希望日後 大家揾D好野食吓  吹吹水 OK

:y-18:
兩位師兄 客氣  客氣  小象何德何能指教兩位  希望日後 大家揾D好野食吓  吹吹水 OK ...
kkbbq 发表于 3/11/2010 07:23

約個時間吹吹雞先~

我鍾意食...不錯...不錯..去試下:y-52:

看到了看到了