发帖
手机端
扫码访问

食0既系普通0野,接觸到0既系博大精深的文化

3205 |10

對於素食,小弟一直以來都系不甚了解,以為素食就系簡簡單單食D蔬菜、水果同飯之類,殊不知原來素食當中系包含著博大精深0既文化,
其中就有素食起源、原因、素食風格、素食發展方向等等等等……
琴日同一個朋友去南山,搞掂工作之後剛好到鐘食飯,南新有間新開0既素食館,加上我個朋友系個素食主義者,
再加上朋友0既燻陶我對素食有D感到好奇,以前又未試過,咁多原因加埋一齊,無理由唔去噶。
聽朋友介紹0既原因大致可以分為“正心修得”、“崇尚綠色健康”兩個方面,風格可以分為“嚴格素”、“以葷托素”,
“嚴格素”顧名思義就系好嚴格素食主義者,拒絕一切同葷類食品沾邊0既0野,“以葷托素”就無咁嚴格啦,甚至乎可以間中食D肉,
畢竟放棄食葷而長期食齋,相信好多人同我一樣會頂唔順0既;仲有好多,但系我都唔記得咗啰,Sorry.
廢話少講啦,七點鐘政來到南新路e間餐廳,叫“八珍館”,聽講話以前系間茶餐廳,都叫“八珍館”,老細話懶得去改名,依然用“八珍館”個名;
講起距老細,又有一段古要講,個老細自己本來唔系素食者,後來有一次去參加一個烹飪大賽被滾水燙傷只手,當時好痛好辛苦好難受,
距話當時就谂到人被滾水燙水燙親都痛到咁,D動物被人湯有幾痛苦啊,同情心發作,從此以後就開始食齋啦,為咗倡議大家一齊食齋,系e度開咗e間餐館,志在宣傳,不為盈利;
1.餐廳大門口,有少少日式風格,睇個D綠色植物裝設,感覺到個種“素”系由里到外,清新健康惹人愛;
P1110466.jpg P1110467.jpg
P1110468.jpg P1110469.jpg
2.餐廳入邊掛住0既畫,當中都透漏處些少禪意;
P1110471.jpg P1110473.jpg
3.收銀臺上擺住麒麟、招財樹、檀香罐,本來想拿起來睇下,但系驚整爛咗距;
4.自助餐菜品臺,由於餐廳系新開緣故,依家菜品唔系幾多,但系食自助餐夠平,一人十蚊雞,平到我都唔敢相信,老細話斎“不為盈利”,
不過上邊無貼上菜品名,唔打開都唔知入邊系乜,個個都要打開來睇一次,雖然有種“關公巡城”、“韓信夾餸”0既感覺,
但系始終都好麻煩,鍾意唔鍾意,都要睇一次。
5.餐廳環境,都幾乾淨。
P1110474.jpg P1110455.jpg
P1110454.jpg P1110476.jpg
6.菜品,麻麻0地,勝在乾淨衛生,新開緣故,菜品好少,以後應該會多D呱。
P1110456.jpg P1110457.jpg
P1110458.jpg P1110459.jpg
7.米飯,都系嘛嘛0地,水放得太多,加上珍珠米本來就唔適合煮白飯,評分2.5/5。
P1110442.jpg P1110443.jpg
8.仿真肉絲,仿到幾似,味道都OK,4/5。
9.燕麥粥,值得一試,我第一次食燕麥粥;
P1110437.jpg P1110439.jpg
10.蘿蔔香菇湯,極其清淡。
11.琴晚食0既野,D餐具都來自IKEA.
12.餐廳琴晚剛剛退出0既新菜式,未起名,中間系紅蘿蔔,兩邊系西蘭花,應該系蒸熟淋上糖漿,試咗幾舊,都OK,4.5/5。
唔知e尾叫乜好咧,老細問噶。
P1110446.jpg P1110447.jpg
P1110448.jpg P1110449.jpg

评分

講吃素,真係唔係好識,不過睇相環境幾清雅,有空會去睇睇! 感謝報告!

吃素都未必一定健康..好睇煮法同用料..

南山太遙遠喇!!

楼主 发表于 2010-10-31 11:09:35 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 4# hei0135
間中食下齋就得,我都覺得始終都系要營養均衡先好,無必要走極端。

深圳吃素既地方真系吾多,多謝樓主REPORT

對於素食,小弟一直以來都系不甚了解,以為素食就系簡簡單單食D蔬菜、水果同飯之類,殊不知原來素食當中系 ...

但系食自助餐夠平,一人十蚊雞,平到我都唔敢相信

jibin 发表于 30/10/2010 12:24

so cheap ar~
where's the location? detail d~~:y-49:

回复 6# jibin

好同意A.....]

多謝樓主REPORT                                  :y-87:

wow~~~~南山好遠啊