发帖
手机端
扫码访问

月巴星人搵食記(7) 之 星記腸粉王

5253 |30

星期六起身無無聊聊, 特然好想食腸粉, 可能之前有師兄係提議講起, 一反正約了友人,

雖然早了一些, 無所謂, 起行 :y-49:

聽師兄講羅湖那間很小,:y-14:  在網上search到有間係崗夏

什麼!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :y-40: 在我上星期去食餃子隔壁, 真係眼大睇過龍?

在火車上看到福田廣場, 內心又不停掙扎, 去唔去好??? (師兄弟姊妹推介太多好野係裡面)

唔得!!!!!!!!!!!!!!! 我要食粉腸!!!!!!! 呀唔係, 係腸粉

11點半到, 人不多, 找位置坐下, 無人鳥我, 等了不久, 終於拿到餐牌

點了幾樣食物, 反正沒吃早餐, 可以多點一點, 去片

鮮蝦仁腸 (正, 非常之正, 好久沒吃比較好吃的腸粉了, 不是蝦好, 而是粉皮, 醬油也好)

狀元及第粥 (拿拿拿, 又一個故事教訓我地, 人地賣腸粉, 你叫乜鬼粥呢, 無錯, d料只有這麼多,
                 粥無味, 料過重味)

羅白糕 (好香口, 做得不錯, 可惜比較白 "真係只得羅白+糕" 加多些料不得了)

鯪魚球 (炸得夠酥,魚味濃, 特然想起蜆蚧, 用了辣椒醬, 好辣)

推薦菜式: 所有腸粉

消費: RMB 42

用餐日期:25 SEPT 2010

餐廳總評分(5分為滿分):

味道 / 4.0

環境 / 3.2

服務 / 3.0

衛生 / 3.2

抵食 / 4.5

後記: 有個牌很有趣 "本店不收港幣" 同我用國語下單, 上菜時他們都用廣東話, 但冷氣不夠, 死罪!!!!!!!!:y-32:

评分

呢間腸粉我至鍾意乂燒暘:y-87:
d泠氣其實唔係唔夠,不過係唔開者:y-18:

评分

楼主 发表于 2010-9-26 14:04:17 | 显示全部楼层 来自: 香港
呢間腸粉我至鍾意乂燒暘
d泠氣其實唔係唔夠,不過係唔開者
atompower 发表于 2010-9-26 14:01

下次我要試十碟!!!!!!!!!!!!!

係, 12點幾人多開返冷氣好好多, 不過我都要走哈哈

下次我要試十碟!!!!!!!!!!!!!

係, 12點幾人多開返冷氣好好多, 不過我都要走哈哈 ...
bonsonhui 发表于 2010-9-26 14:04

十碟食完以後都唔使食咯:y-105:

楼主 发表于 2010-9-26 18:35:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
十碟食完以後都唔使食咯
atompower 发表于 2010-9-26 17:49

試姐, 無話會食曬wor:y-53:

回复 1# bonsonhui

嘩D腸粉真係好亞,看相就知D粉皮有幾滑.
    呢D就叫做吹彈可破啦......正

评分

星记最不好的就是它的酱非常咸

评分

楼主 发表于 2010-9-27 09:30:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
賣相唔得!!!!

今餐都好豐盛哈
ruocen 发表于 2010-9-26 21:28

賣相唔得, 但煎得很香口, 問題係涵唔夠, 好"漏", 食一件好夠

楼主 发表于 2010-9-27 09:34:27 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复  bonsonhui

嘩D腸粉真係好亞,看相就知D粉皮有幾滑.
    呢D就叫做吹彈可破啦......正 ...
kt1997kt 发表于 2010-9-26 21:33

yeah, 羅湖都有間, 不過聽師兄講好細, 我食野快但鍾意慢慢坐, 好怕有壓力

楼主 发表于 2010-9-27 09:36:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
星记最不好的就是它的酱非常咸
zzb12345 发表于 2010-9-27 09:25

對我還可以, 試過第2間用生的生抽, 好難食