发帖
手机端
扫码访问

首次進入十八番,令ki有番家庭feel

3887 |16

我第一次認識《十八番火鍋鐵板燒》,係多謝sofood,vshare介紹。

無意中听到老世話,呢度開業11個月了,呵~~都祝賀十八番開業一周年喇:y-22: ,主要係真材實料出品,吸引佐老顧客幫趂。

今次品嘗佐呢到特色火鍋,豬骨煲,其實打邊爐,我覺得最緊要食材新鮮,調味料OK,就係最正了。

首先講講豬骨煲, DSC00225.JPG 大煲分量,粟米都好甜(0岩晒一班friends,or family,一齊有講有笑,吃餐團員飯。)有大概10塊大骨頭,所以湯好鮮甜,而且豬骨經過距0地店秘製, DSC00231.JPG 好入味。慶幸係,呢D應該冇加味精,起碼唔係其他個D味精湯。哈哈。有白蘿蔔,紅蘿蔔一起。不過,營養學話,好似最好唔一齊食,甘樣會係浪費,營養變為0。唔知有沒高人知呢?不過蔬菜類D,都唔好煮太耐,甘樣容易將其營養成分消失。

呵~講到打邊爐,少不了牛肉,呢到特色就係牛,鐵板燒,難怪要起個日本餐廳名,其中雪花牛領 DSC00230.JPG ,製造牛腩前 DSC00227.JPG ,肥牛拼盤 DSC00235.JPG ,牛舌芯 DSC00236.JPG DSC00237.JPG ,都係呢到特別推介。我嘗試過,牛鮮味好農,即使點小小醬料,已經好好味,所以呢到食係原汁原味。老世話呢D出品係日本禾牛品種,係中國內蒙古養殖,所以都新鮮。呵~~正。不過我KI囡唔中意食肥肉。所以覺得有小小肥。不過其他食慣0既,一定覺得係0岩0岩好了.

牛筋丸 DSC00238.JPG ,我覺得好正,有彈牙,有嚼勁,令我唸起周星馳 嘸、莫文蔚演0既《食神》,呵(係咪真係可以當乒乓波0甘玩。)問佐喇,老世話係汕頭人秘製手打牛肉丸,提供噶。哇~~真係想打包幾份。18元有8粒,一人一粒,食過番層味。sofood打折15.3元咋。哈哈,低食。

至於生菜 DSC00241.JPG 冬瓜 DSC00240.JPG 豆腐 DSC00239.JPG 都係新鮮出品,加上鍋底好,所以打邊爐必備喇,鮮滑嫩。真係要拿個,有『營』食肆牌喇。

至於魚皮餃 DSC00242.JPG 真係最一般,沒特色,餡唔夠,建議餐廳換換供應商。畢竟唔係餐廳自己出品,免得影響其他好味道0既野聲譽。

講開有講,今日係香港假期,呢度滿坐,有D人仲要等,生意唔錯。不過地方比較細,而且比較偏僻,如果福田口岸過関之後,有指示牌,標明《福田口岸商業廣場一樓美食城》,就好D了。裝修格調少佐十八番日本特色。:y-59:
因為好多人唔知呢度有野食。
DSC00224.JPG 而《十八番火鍋鐵板燒》位置係商場好入邊。大家想去,都要揾揾喇。秋天來了,打邊爐人,慢慢會多D,得閒會再去。最慘係太遠,如果地方位置好,一定人氣好旺!

唔記得同大家share,原來sofood有8.5折。:y-62: 呵~~甘價格唔貴。

评分

好吸引呀:y-80:
d牛肉個樣真係正:y-67:

楼主 发表于 2010-9-24 15:22:56 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
嚼入香甜添...師兄!:y-59:

其實都唔係好遠, 火車站唔洗5分鐘到, 如果去開水立方重方便

中意食牛丸:y-30:

我嘗試過,牛鮮味好農,即使點小小醬料,已經好好味,所以呢到食係原汁原味。老世話呢D出品係日本禾牛品種,係中國內蒙古養殖,所以都新鮮。
时尚达人Ki 发表于 2010-9-24 15:05

日本品種???

回复  playboy2008

無錯
名字 菜品 都有日本味道!
黑毛和牛!!!

日本野
但不是 料理這一類
是  ...
ruocen 发表于 2010-10-5 11:59

好似依度無人介紹鐵板燒,係吾係好貴呢?

回复  20813261

鐵板燒 舊年  dry伯 已經介紹過了
ruocen 发表于 2010-10-6 09:16

睇完dry老伯d介紹,好似吾洗点食鐵板燒,跟係地去食火煱好D

回复  20813261

那也是 舊年新開業時的 事情了
一周年之際,客人回頭客居多

老闆都是用心經營之人 ...
ruocen 发表于 2010-10-6 14:09

多謝你 d 見議,依輪間餐廳咁多報告,應該都ok