发帖
手机端
扫码访问

月巴星人搵食記(5) 之 安天民北方餃子

7577 |39
星期六約左朋友上去玩, 見時間尚早, 又未食飯, 又特然想食餃子, 曾經係到見過有間ok係福田,

但係月巴星人非常有冒險精神:y-43:, 走左去崗夏, 試一試其他野

一出地鐵口, 還在分東南西北, 竟然......... 係地鐵口:y-40:,

差不多三點, 人非常之多, 小有, 沒有服務員鳥我(他們實在太忙), 找位置, 全滿????? oh my god!:y-26:

好在見到有一個位, 便坐下.

看看餐牌, 找不到餃子??????? 原來在最尾, 嚇死

點了三樣東東, 醬骨架, 羊肉煎餃, 疙瘩湯 (我喜歡酸辣湯, 但見到個名唔叫唔得, 冒險精神????????)

醬骨架 (入味, 很香口, 骨肉分離)

IMG_0069.jpg IMG_0068.jpg

折骨後

羊肉煎餃 (正, 下次一個人可以ko2碟, 又平)

IMG_0072.jpg IMG_0071.jpg

疙瘩湯 (蕃茄, 雲耳, 菜, 粉糰 etc.......)
(面好像很油, 但很清, 下單時服務員強調很大)

IMG_0075.jpg IMG_0076.jpg IMG_0077.jpg

環境

IMG_0074.jpg IMG_0079.jpg

小量餐牌

IMG_0082.jpg IMG_0088.jpg IMG_0092.jpg IMG_0103.jpg IMG_0114.jpg

(有需要我可post全本)

消費: RMB 52

用餐日期:18 SEPT 2010

餐廳總評分(5分為滿分):

味道 / 3.9

環境 / 3.8

服務 / 4.2

衛生 / 4.0

抵食 / 3.7

後記: 食物好像比較濃味(本人不太會分味精), 但不太口渴, 服務員有心, 見我食到出曬汗,

主動用冷氣吹向我 (要加分), 還有他們下單用手帳, 很先進

评分

剩係個湯同煎餃都夠飽:y-17:
咁多野食;等埋朋友叫多几款嘛:y-68:

楼主 发表于 2010-9-20 09:51:27 | 显示全部楼层 来自: 香港

望落款款都有番咁上下份量, 似乎幾飽肚

北方餃子最重要係塊皮好唔好, 望落都好似唔錯, 唔算太厚

楼主 发表于 2010-9-20 10:52:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
望落款款都有番咁上下份量, 似乎幾飽肚

北方餃子最重要係塊皮好唔好, 望落都好似唔錯, 唔算太厚 ...
肥肥安迪 发表于 2010-9-20 10:39

塊皮OK, 唔太厚, D肉重有肉汁, 諗到又想去, D餃又可以蒸, 不過都係煎好食D

这家去吃过,位置不是很好,因为在前面一点也有一家比较当道,一般吃的餐馆,没什么特别。

楼主 发表于 2010-9-20 11:39:16 | 显示全部楼层 来自: 香港
这家去吃过,位置不是很好,因为在前面一点也有一家比较当道,一般吃的餐馆,没什么特别。 ...
zzb12345 发表于 2010-9-20 11:30

前面那一家叫什麼名字? 待我下次去試試

星期六約左朋友上去玩, 見時間尚早, 又未食飯, 又特然想食餃子, 曾經係到見過有間ok係福田,

但係月巴星人 ...
bonsonhui 发表于 19/9/2010 20:02

醬骨架,我都幾鍾意~

“孜然羊排”應該好正,睇相~

e間有個冬菇肉餡嘅餃子都幾好食~

東北菜通常都喺重口味d咯~

楼主 发表于 2010-9-20 12:58:37 | 显示全部楼层 来自: 香港
醬骨架,我都幾鍾意~

“孜然羊排”應該好正,睇相~

e間有個冬菇肉餡嘅餃子都幾好食~

東北菜通常都喺 ...
ken_choy 发表于 2010-9-20 12:37

孜然羊排一個人太HEAVY. 等有機會夜晚去會試下

孜然羊排一個人太HEAVY. 等有機會夜晚去會試下
bonsonhui 发表于 20/9/2010 12:58

你折得到嘅~:y-17: