发帖
手机端
扫码访问

昇逸浪漫套票

关闭 [复制链接]
10045 |71

朱兄好野, 咁大面子請到IVAN兄開班教學...

IVAN兄更好野... 真係高手...
可惜教按摩最重要呢一PART無得學...
不過其他全部袋哂落袋...

可惜教按摩最重要呢一PART無得 ...
tok 发表于 2010-8-26 11:27

快啲叫IVAN兄開班授徒啦~
肯定好多人爭住報名:y-17:

可惜教按摩最重要呢一PART無得 ...
tok 发表于 2010-8-26 11:27

按摩呢一PART,我交左好多學費,因為過去廿年,周身骨痛,按近半殘廢,西醫話唔做腰部手術永世冇得好,但做手術風險非常高,後來我用十年時間,遍尋中西醫術,甚至神醫,氣功,正所謂久病成醫,歷鍊成仙,又不斷上網研究人體經脈,開始時免費幫人醫爭取臨床經驗,今日可算略有心得,可以單憑我雙手就可以知道患者病源;不用針藥,純推經脈就可以令患者痊癒。
我再補充少少給大家分享,好多人的痛症都是多年累積而成的,有d十年,有d二三十年,要醫好陳年舊患一定不是朝夕之事,有人腰患去做物理治療,物理治療師話什麼有一兩截腰骨距離窄左,令神經線受壓引致痛楚,治療師用機器幫你拉腰骨,當你完成一個療程後,痛楚會短暫舒緩,但很快就回復原狀,中醫推拿也是同一效果,完成一節推拿後,痛楚會短暫舒緩,但很快又回復原狀,簡單解釋就係好似一條彈簧,用外力扯彈簧後,彈簧會短暫鬆弛,但一冇外力, 彈簧會回復原狀,所以要有成效 就要不斷用外力扯彈簧,但時間同金錢並不容許經常做物理治療或推拿,所以一定要學懂少少原理,自我推拿,才可以將舊患斷尾。

评分

楼主 发表于 2010-8-26 12:03:12 | 显示全部楼层 来自: 香港
按摩呢一PART,我交左好多學費,因為過去廿年,周身骨痛,按近半殘廢,西醫話唔做腰部手術永世冇得好,但 ...
ivan92 发表于 2010-8-26 11:52

按腰能医不自医呀!怪不得你要传授武功给众多技师了,又要不断换电话号码,辛苦了!

按腰能医不自医呀!怪不得你要传授武功给众多技师了,又要不断换电话号码,辛苦了! ...
dkdkdk 发表于 2010-8-26 12:03

腰不一定能医不自医,因腰患可能係脚或膝頭造成,就算係腰,都可以借助外物摩擦;你試想動物或禽鳥怎樣自己醫;另外我用另一張卡並不是想飛佢地,只係短訊唔想老虎知。

楼主 发表于 2010-8-26 12:18:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
腰不一定能医不自医,因腰可能係脚或膝頭造成,就算係腰,都可以借助外物摩擦;你試想動物或禽鳥怎樣自己 ...
ivan92 发表于 2010-8-26 12:12

哈哈,我也是一卡两号,而且是Windows phone,有些程式可自动过虑短信的,例如把指定人或区号自动收藏到另外一个folder,不会在inbox出现!

哈哈,我也是一卡两号,而且是Windows phone,有些程式可自动过虑短信的,例如把指定人或区号自动收藏到另 ...
dkdkdk 发表于 2010-8-26 12:18

呢招好有用喎!

腰不一定能医不自医,因腰患可能係脚或膝頭造成,就算係腰,都可以借助外物摩擦;你試想動物或禽鳥怎樣自 ...
ivan92 发表于 2010-8-26 12:12

IVAN兄果然係高手,
我有次睇左個好有料嘅鐵打師傅, 都係咁講...
我睇條腰佢同我醫腳...
點知又真係俾佢醫好而家過左兩年都無返發過...

按摩呢一PART,我交左好多學費,因為過去廿年,周身骨痛,按近半殘廢,西醫話唔做腰部手術永世冇得好,但 ...
ivan92 发表于 2010-8-26 11:52

我以為Ivan兄你係講緊我。
我條腰骨亦係有事,事源少年時代學人打功夫,傷左都唔知,到青年時,曾經一覺醒來,落唔到床,成個身郁唔到。醫左一段時間,照過X光,發現一節腰骨裂開左,仲有幾節腰骨萎縮。
我今日行動自如,腰骨係硬D,但十多年冇再發生事故,心理陰影就一定有。
我鐘意揼骨,原因跟Ivan兄差唔多,但就冇學過。
鐘意推油,唔係因為想VAS,而係怕JS按中式唔識按,會按傷我,其實我好受力。

朱老師,我唔係乜野隱世高人,只係一個外表非常正經,但實際係一個非常咸濕的中年人。
要互動,我會先選 ...
ivan92 发表于 2010-8-26 10:43

Ivan兄前半段溝女程序我都可以跟到,就係唔識按摩。
不過自問單係摩呢瓣我都有幾度散手,只好專攻摩功,捨短取長,希望都最終修成正果。