发帖
手机端
扫码访问

Chocobo試食報告@喚覺生態餐廳

3681 |13
很久沒有參加試食活動,今次又就啱時間,所以又參加到。
呢一次試食目標係純素菜既喚覺生態餐廳~

地址:深圳市 車公廟泰然四路泰然賓館一樓東
(地鐵車公廟站D出口算係直行,不過我唔熟附近,如果冇帶地圖可能都唔識行)

其實我算係食肉獸,平時真係好少可食到菜,
食素菜既地方真係好少去,不過呢間餐廳睇落都唔錯咁喎,所以都決定試一試!

1.家常涼菜(賣相:4.5分,味道:4.5分,抵食:4分)

賣相唔錯,雖然其實都係普通蔬菜(當然混埋一齊之後就冇賣相啦),亦都唔期望會有幾好食。
不過真係估唔到加左醬油就食會係最好食既!唔知如果唔加醬油唔混埋會唔會冇咁好食呢~

2.五福臨門 (賣相:4分,味道:3分,抵食:3分)

又係將幾種材料混埋一齊既煮法,雖然一樣係色彩鮮艷,但係味道就差一截喇。
只係將材料混埋一齊,但係又配合唔到,所以味道只係一般。

3.芡實南瓜煲 (賣相:3.5分,味道:4.5分,抵食:4分)

食物如果賣相好又好食當然係最好啦,但係其實都重要既都係味道!呢個南瓜煲賣相普普通通,
好似冇乜特別咁,但係啲南瓜真係煮得好好味,只係芡實好似太多,搞到整體又差返少少。

4.西芹素腸(賣相:3分,味道:3.5分,抵食:3分)

茜芹口感唔錯,但係我覺得素腸既味道認真麻麻...
但係小朋友仔就話係我唔識食囉...可能我始終唔食慣素肉~

5.千張菜根卷(賣相:4.5,味道:4,抵食:3分)

賣相好好,雖然其實我係食唔出入面既係乜野材料,但係就覺得味道唔錯。
6.冰鎮芥蘭 (賣相:3,味道:4,抵食:3.5分)

好少會見到冰鎮蔬菜,不過其實都只係將菜灼一灼再加冰,保持佢既口感。
係幾冰涼爽口架,不過食唔慣既人可能覺得佢淡而無味。

食完呢次素菜,我發現自己真係唔鍾意食素肉...
啲味道覺得真係好奇怪,肉唔係肉,菜唔係菜咁。
叫我就咁食菜就完全冇問題,其實都幾好食,
但係素肉就唔會點食喇(到而家我都好似未食過好食既素肉...)

滿分5分
味道 :4
環境 :4
服務 :3.5
衛生 :3.5
抵食 :3.5

评分

回复 1# Chocobo

有無祥細地址呢 ?

千張菜根卷個賣相真係"一枝棒":y-80:

啊呢陀佛~:y-24:
隔中我都陪屋企人去食齋嘅。
講返我對素肉嘅感覺都唔嘛嘛。 。

有食齋推薦人事話,食素肉,喺好講心情同o埋想像力。
你見到一樣素肉,首先唔諗住同真正葷肉對比先。 。
一邊食一邊幻想,咁會別有一番風味。:y-17:

楼主 发表于 2010-8-24 21:16:03 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2010-8-24 21:17:07 | 显示全部楼层 来自: 香港
啊呢陀佛~
隔中我都陪屋企人去食齋嘅。
講返我對素肉嘅感覺都唔嘛嘛。 。

有食齋推薦人事話,食素肉 ...
ken_choy 发表于 2010-8-24 13:29

我可能冇乜想像力,
所以食親素肉都覺得味道好奇怪...:y-86:

食物賣相真係ok, 但地點真係少去,,,,不過都要多謝師兄報告!

乜好似食素既咁

間唔中食下素其實幾好, 清清腸胃, 有時大魚大肉得多都悶, 下次我午餐可以一試