发帖
手机端
扫码访问

人民幣 - 一些觀察

关闭 [复制链接]
9395 |100

其實仲有個方法,就係你幫我比錢,咁我未唔洗唸去邊度換錢囉!:y-66:(痴左線)

中銀Account我都開左成年多, 果時成日有都有假錢問題麻, 但銀行既匯價成日都低過街舖 (可能會高過銅鑼灣 同 尖沙咀)既, 所以我既方法係見街舖價靚既話 (如昨日 0.869) 就入貨, 然後儲入中銀, 到要用時就起香港或國內櫃員機攞!

有很多另类方法:
最基本的一个,在中银户囗建立人民币帐户,可在网上对换,今天价0.868
拿人民币方便,很 ...
dkdkdk 发表于 18/8/2010 12:45

其實仲有個方法,就係你幫我比錢,咁我未唔洗唸去邊度換錢囉!(痴左線) ...
ea_son 发表于 2010-8-18 13:53

这一招我用得多啦,我走时先帮囡囡埋单,她还在桑拿玩通宵!

而家個rate個個星期唔同, 我一次都係換1000, 用完就再換

中銀Account我都開左成年多, 果時成日有都有假錢問題麻, 但銀行既匯價成日都低過街舖 (可能會高過銅鑼灣 同 ...
S-Machine 发表于 2010-8-18 14:10

除非你临时在ATM港币户囗拿人民币走,否则一早在网上看好靓价位才对换,这样比街店还要好。

recently, the exchange rate is 0.86-0.87

我起中銀港币户囗同民币户囗都有且互通, 都係起网上看好价位才对换, 但即日街價總係靓過中銀网上价位, 所以已好少起網上对换, 寧可起街舖對換再排隊入落中銀戶口; 當然, 三五千既差價係好少, 而且又要排隊入落戶口度, 有ching可能覺得俾囡囡小費已冇左, 但總係唔多想俾中銀食差價

除非你临时在ATM港币户囗拿人民币走,否则一早在网上看好靓价位才对换,这样比街店还要好。 ...
dkdkdk 发表于 18/8/2010 14:19

而家個rate個個星期唔同, 我一次都係換1000, 用完就再換
mo_mo_mo 发表于 2010-8-18 14:18

哈,这样在投资学来说是 Cost Averaging!
不过如果价位走势 volatile 就要把握机会,看图!

哈,这样在投资学来说是 Cost Averaging!
不过如果价位走势 volatile 就要把握机会,看图!
...
dkdkdk 发表于 2010-8-18 15:00

可惜我d錢被股票hold左幾年, 好多要等07年價位呀陰公

楼主 发表于 2010-8-18 15:18:45 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
可惜我d錢被股票hold左幾年, 好多要等07年價位呀陰公
mo_mo_mo 发表于 2010-8-18 15:07

師兄 07 年入市買左股票,而家仲可以成日週圍試 Spa,真係實力派呀!