发帖
手机端
扫码访问

曖昧(已更新)

17145 |113

話說二師兄有一位御用鬆腿js. 每一次都要搵御用鬆番3幾個鐘.  其實二師兄已認識呢位御用半年有多, 對佢重有d好感.  但總係冇勇氣表白(因為知道自己樣衰又冇錢). 大家嘅關係一直保持喺一種曖昧嘅狀態.

呢一晚, 二師兄如常去佢嘅主場, 去之前亦例牌去主場附近茶餐廳醫下個肚.  正當佢搵位嘅時候, 佢忽然間見到一個好熟悉嘅面孔…無錯, 就係佢嘅御用…本來係一件好事, 但係同一時間佢發現有一個男仔坐喺御用對面(雙人卡位).  個心當堂一沉. 二師兄決定轉身就走, 就喺呢個時侯, 御用抬起頭.  就喺呢一秒之間, 佢地兩個人嘅眼神接觸起一齊, 二師兄呢個冇胆鬼剩係識得避開御用嘅眼神, 然後離開茶餐廳.

去到主場, 二師兄基本上已經忘記咗肚餓呢件事, 個心忐忑不安. 腦裡面只係浮現佢嗰位御用同埋坐喺御用對面嘅男仔.  佢不斷問自己, 究竟嗰個男仔同御用有咩關係呢?  係客定係男朋友呢?

電視機上正播著王菲嘅曖昧 “…猶疑在似即若離之間, 望不穿這暖昧的眼, 似是濃卻仍然很淡…”.

這一晚二師兄沒有揼骨, 整晚就坐在梳化上, 處於半夢半醒之間, 直到第二天早上.

二師兄知道御用今個星期返早班.佢好想見到佢但係又好怕見到佢.

過咗一陣,御用出現, 但係走咗去二師兄前面幾排嘅位置. 原來有客點咗佢嘅御用. 二師兄刻意避開御用嘅眼神.  唔知係唔係想分心定係有小小報復心理,二師兄叫服務員安排輪牌鬆腿

鬆腿js黎到, 二師兄已經冇考究佢索唔索, 只係不斷搵無聊話題同js傾, 藉此分散注意力...  

過咗一排,御用落鐘,二師兄亦叫嗰位輪牌js提早落鐘.

過咗幾分鐘,二師兄嘅電話響起(信息提示).佢攞出電話, 發現御用發咗個短信俾佢, 以下係佢地短信嘅內容:

(御):“xxx(那個剛才幫二師兄鬆腿的js工號)幫你鬆腿舒服嗎?"
(二):"一般一般吧"
(御):“你為什麼不找我按?”
(二):“因為你在上鐘呀! “
(御):“那以前我在上鐘你也等我, 不點其他的”
(二):“你那麼紅也不在乎我找不找你.”
(御):“你是否因為昨晚在茶餐廳的事?”
(二):“什麼茶餐廳?”
(御):“那跟我一起的男生”
(二):“我跟本沒有資格去理你跟什麼人吃飯, 也沒有資格去理你們吃完飯做什麼”

二師兄發覺自己好像有點過份…御用亦冇再回短信.

正當二師兄想離開嘅時候, 電話又響起…
(御)“你好過份”
(二)“什麼過份?”
(御)“你剛才的短信.  你以為我是那些女人嗎?”
(二)“對不起 “

(御)“那你為什麼不問那個男的是誰?”
(二)“哪個男?”
(御)“大哥, 我給你氣死了”
(二)“好啦好啦!小妹妹, 那他是誰?”
(御)“你真的想知嗎?”
(二)“不想, 那你不用說囉”.
(御)“喂!喂!別那麼小氣”
(二)“好啦!鬥不過你, 那你說呀, 他是誰?”.
(御)“他是我的………………………先生

先生!?

先生!!??

先生!!!...夠鐘啦!要不要加鐘呀?
吓!唔係呀化? 又發夢?(點解用個”又”字?大家可以參考呢篇文章: http://www.vshare.cc/thread-385661-1-2.html)

後記: 寫呢個part 2只係諗住攪攪新意思同埋俾各位c-hing一個想像嘅空間.
“曖昧”最引人入性同埋令人著迷嘅地方就係嗰種患得患失, 估估下嘅感覺. 有時啲野講得太明未必係好事.  就願各位c-hing好好享受你同”她”嘅曖昧關係 (但記得千其唔好沉船)
-完-

评分

二師兄?
bonefire兄知道二師兄咁多野既?
不過真係好精彩,期待二師兄結局篇.....

厲害厲害,
呢啲故事有時係真係好吸引~
想唔追都唔得!

快d講場個結局喇,好鬼吊引呀!:y-23:

二師兄個故事好精彩。
十分期待下集。

為咗搵食,js一腳踏兩船,甚至幾船,時有所聞

有d感動, 相信好多ching都有呢個經歷
不過骨場事, 骨場了
希望二師兄係第二集有更出色演出

下集应该是四个字,欲拒还迎!

情若無財不結果 ^ ^