发帖
手机端
扫码访问

正骨101之「初哥入門手冊」

57053 |298

係人都有佢嘅第一次。

包括去揼骨。

我之所以出呢個帖,係因為見過好多初哥朋友,喺冇人教路之下去揼骨,好不知所措,尤其係當冇朋友陪同,想問又冇得問,好容易做咗傻仔。

我呢個帖係俾初哥睇,希望對大家會有幫助。

如果我呢個資深傻仔(佬) 有邊處寫得唔啱或者有遺漏,請各路師兄們指正。

第一章:準備篇    qq971_200503_16_01.gif

~ 上深圳揼骨要準備咩嘢?

準備好心情囉。

證件、銀兩當然要啦。

有虎之士可能要攞定假紙。

仲有嘅係諗定去邊處揼。

好多人鐘意過咗關至決定,不過我唔建議初哥咁做。

最好係先做定功課,譬如研究下地區、價錢、服務特色。

上嚟vshare溫下書,資料庫同深圳正骨BETA區都有好多有用資訊。

仲有睇下報告,打定個底,咁就會揼得輕鬆D啦。

~ 好麻煩?想瀟灑D?

得,等你唔再係初哥先啦。

相信最令初哥困擾嘅,係唔知點分辦邊間係正骨、邊間係斜骨?

好易啫,vshare正骨區介紹親嘅都係正骨場。

但正骨場都有分純正骨同埋有得捉鼠嘅場,仲有D係一國兩制嘅場。

~ 唔明乜嘢係捉鼠同一國兩制?

要明嘅就一定明,唔明嘅就疊埋心水揼正骨啦。

~ 仲唔識得點分辨正斜骨場呀?

算啦,你都係想搵藉口俾自己啫。

可能你係鐘意羅文果首《 前程錦繡》

(唔係講許志安果首呀!真係有代溝……)

俾個藉口你:去多幾次,正斜場都見識過,咁咪識分囉。

第二章:交通篇   pig-car.JPG

比較熱門嘅場,都會有免費專車喺關口接送。上車地點要視乎個場所在嘅區域。

羅湖區:接送點在羅湖關口交通樓。

自2011年4月起,政府不許骨場接送車在一樓地下停泊,因此,各場所改變策略,將所有車身公司名字去掉,並拆走車位上的廣告牌。想坐免費專車,最好向相關場所或駐場接待員查問接送車所在。場所電話可到深圳正骨beta子版內尋找。

transportation bldg.jpg map-lowu-3.jpg

出咗關,喺地面果層轉右,行前少少再轉右。

去到返港離境嘅行人電梯位置,就係交通樓所在。

如果到咗果邊仲見唔到D專車同接待員,唔好去揼骨啦,你好快D去驗眼。

凌晨一兩點後梗係見唔到啦,如果有接待員招呼你,你快D搵個師父幫你驅驅邪。 qq971_200503_24_06.jpg   羅湖收關後,果度冇車架啦!

有幾間場喺交通樓有鋪位做接待處(因政府封殺,目前已改頭換面,以商店名義繼續經營,如花店、士多、茶葉店等),如果果D唔係你嘅目標場所,唔駛擔心搵唔到你要嘅專車。

路在口邊,開聲問停車場上疑是骨場接待員嘅阿哥阿姐(俗稱拉客仔、拉客妹),又或者問下死纏住你嘅阿哥阿姐,對方點都會好樂意回答你。

記住,除非你係亦正亦斜,又或者外正內斜、名正實斜,否則你要堅定意志,喺必要時向對方說「不」。

如果俾人昆咗去打機,咪話我冇事先提你。

~ 打機係乜嘢?

扮純情唔緊要,但唔好太過份。

如果真係唔曉嘅話,唉,我都無話可說。

福田區:接送點有兩個,分別在皇崗同福田口岸。

福田口岸嘅候車區就係出咗口岸大樓後過馬路後位置,即係茶餐廳對出。

跟羅湖果邊一樣,收關後就唔會有車。

呢邊冇乜停車位,唔係每個場都會有車喺度接送,最好係預早查清楚。

要往皇崗口岸嘅候車區,出關後上天橋,到十字路口位轉右,直行到尾,最後一行社會通道就係候車區。

皇崗係廿四小時通關,午夜後嘅所有專車都係嚟呢度載客。

唔係所有場都會有專車等候,尤其係喺福田口岸同皇崗。

午夜後,好多羅湖場唔會派車到皇崗。

搭車係免費嘅,亦唔駛俾小費。

如果到咗骨場,但想先喺外邊醫肚,得!

喂喂喂~~~!唔可以一落車就走咗去架!人地有權收你錢。

唔想俾車費,就先到前台,放低按金,咁你就可以慢慢飲飽食醉至番入去按摩啦。

溫馨提示:

為確保有車接送或者唔駛等太耐,最好過關前或剛過關,預先打定電話叫車。

羅湖同福田口岸附近都有幾間場,行過去就得,慳番唔少搭車、等車時間。

评分

楼主 发表于 2010-8-4 10:53:34 | 显示全部楼层 来自: 香港

第三章:更衣。桑拿篇 qq971_pig6_1_03.gif

~ 直接入場,步驟係點?

先攞匙牌…唔駛自己摷,咨客會主動遞俾你。

叫咗你唔好亂摷啦,D匙牌點會喺咨客件衫裡面吖!

跟住可以入更衣室。

喂!唔係果邊呀!咪搏懵,男賓部喺另一邊。

入到更衣室,好彩嘅話有LOCKER仔幫你開LOCKER,

唔好彩嘅就自己按匙牌號碼搵啦。

除衫除鞋…

繼續啦,唔好停,除埋條底褲,咁怕醜點得架?

要鎖LOCKER啦,有冇嘢要隨身架?

手機、煙仔、DOMDOM…

咦?帶嚟做乜呀?你真係信晒D報告以為會有得玩?

你咁堅持,隨你囉,唔介意運桔噤運就得。

delivery orange.jpg

~ 銀包駛唔駛隨身?

兩睇囉。原則上,場內消費,到埋單至需要俾錢,不過如果你認為有需要即時俾現金咪帶囉。

其實淨帶現金都得,D囡囡冇碌卡機幫你碌信用卡。

~ 你問我乜嘢情況需要用現金?

小朋友,咪問咁多,啱啱學人嚟揼骨,要一步一步嚟。

~ 將貴重物品放喺LOCKER安唔安全?

最貴重嘅老二當然要隨身啦… (小朱 qq971_200503_4_28.gif :多謝大佬!)

其他嘢… 大場應該信得過,細場會有些少風險。

如果係旺場,無論大中細,都應該信得過。

骨場俾人偷錢嘅事係發生過,不過愈來愈少聽到,D場主緊張過你,佢地都唔想個朵臭晒。

睇住LOCKER仔鎖好個櫃,攞番個匙牌至好走。

~ 坦蕩蕩咁走?

怕醜嘅,攞條毛巾圍住至走囉,橫掂去沖涼都要用毛巾。

喂喂喂~~~!唔係叫你包到木乃伊咁嘅款呀!

你想浸下池,焗下桑拿?得,不過都要先沖涼。

文明人,要講衛生,要沖得乾乾淨淨。

皮膚有事就唔好浸池啦。

其實皮膚有事都唔應該嚟揼骨啦!!! :y-29:

沖涼前,將D隨身物品,鎖入保管格度,咁就唔怕整濕啦。

~ 果D保管格喺邊?

自己問人啦。

洗完白白,浸夠兼蒸夠啦,可以去二次更衣區著番衫。

但記住攞番保管格裡面嘅物品,尤其係個匙牌。

好多場都有一次性內褲供應,不過要留意駛唔駛另收費,大場一定係免費供應。

baby in diaper-3.jpg

~ 要唔要著?

自己決定啦,著咗感覺上衛生D,不過可能稍後會冇咁方便囉。

想兩全其美?可以著咗先,到差唔多有需要,咪走去除咗去。

喂喂喂~~~唔係叫你喺大庭廣眾除條紙底,去洗手間攪掂啦。仲有呀,記得著番條面褲。

baby in nude.jpg

又有嘢唔明呀?有乜唔方便?點解要除紙褲? qq971_200503_16_02.gif

算啦,當我冇講過,你鐘意著又得,唔著又得。

唉,冇眼睇,唔駛錢啫,都唔駛著夠兩條架,你估係英國番茄咩。

好,可以離開更衣室。

溫馨提示:

有D場喺更衣室裡面有擦背服務。

所謂擦背,係用毛巾幫你去老泥同死皮,但不限於背脊,而係手手腳腳、前前後後都擦。

當然要收錢架啦,價錢一般跟大堂按腳差唔多。

記住簽小費呀!

评分

楼主 发表于 2010-8-4 11:02:33 | 显示全部楼层 来自: 香港

第四章:大堂篇 qq971_200503_16_14.gif

呢位初哥同學係咪有嘢想問?

~ 係咪一定要到大堂坐?

問得好。

答案係:當然唔係啦。

你可以要求直接入房揼骨。

我經常趕頭趕命,都成日咁做。

不過,嚟得揼骨,可以嘅話,應該悠閒一D。

送生果飲品已經成為深圳骨場必備服務。

對初哥嚟講,就算冇打算做大堂服務,我絕對鼓勵先到大堂坐一坐。

你都要知道間場有乜嘢服務、收乜嘢價錢、有乜嘢優惠得架。

坐低攞個消費牌研究一下,唔明就一定要問…

唔係問我,係問服務員。

今時今日,好多場都有大堂項目送。

深圳骨場行小費制,免收費並非免收小費,唔好咁大鄉里呀。

~ 有乜嘢大堂項目?

我唔打算喺呢個帖介紹,有機會兼有心機,至考慮再整個服務介紹,又或者留番俾其他師兄講講。

溫馨提示:

生果一般係任食,但飲品一般只限一杯免費。

有D場送夠兩杯,亦有D場唔係種種飲品都會送。

留意清楚,以免駛咗無謂錢。

依家D場每個位都有獨立電視,大家可以隨意選台觀看。

記住,文明人做文明事,唔好將電視音量校得太大,以免騷擾他人。

如果你係撞聾,唔該戴番個助聽器。

第五章:飲食篇 qq971_200503_16_17.gif

每個場都有收費飲食供應,有D係叫外賣,有D係自己有廚房。

有好多場都供應自助餐,仲要係免費或者特價供應。

亦有D場按時段送餐一份。

精明嘅消費者可以度準時間入場,享用最多嘅優惠。

第六章:全身按摩篇 qq971_200503_16_13.gif

全身按花款好多。

傳統嘅有中式、泰式、港式、日式。

我亦都唔打算講解咁多。

要提嘅就係正場同斜場對港式嘅定義係唔同,咪見人地有港式就妄斷係斜場。

依家D花式越出越多,多咗不同名目嘅乜乜風情,講都講唔晒,留番初哥們自己慢慢探索。

溫馨提示:

傳統嘅雙鐘係120分鐘計,但依家好多只係計90分鐘,加鐘即係加45分鐘。

技師入房後用電話報鐘,即係開始起鐘。

到鐘前,電話會響,提醒技師就夠鐘。

如果佢同你講已經夠鐘,其實佢係呃你,因為個電話一般會喺到鐘前5分鐘響,佢只係想偷懶啫。

其實技師係唔可以提早落鐘,除非係個客主動提出,所以佢呃你5分鐘,佢都唔可以立即去報落鐘。

评分

楼主 发表于 2010-8-4 11:12:58 | 显示全部楼层 来自: 香港

第七章:點技師篇 qq971_200503_24_11.jpg

JS.jpg 幅相係我偷用嘅,吉野大佬千祈唔好報警拉我

輪牌、點鐘、CALL鐘。

所有當值技師會在技師房等候上鐘。

冇相熟技師,又冇目標技師,自然要輪牌。

輪牌就係按佢地公司安排,技師排隊上鐘,落鐘後再到隊尾重新排過。

無論係大堂定係全身,按摩手勢應該係最重要。

不過如果你認為視覺上嘅感受應該擺喺第一位,你係有權換人嘅。

鬼叫你係客咩!

作死咩!按咗一段時間至叫換人,換你條命! qq971_200503_17_04.gif

各位初哥都係醒目仔,好可能已經喺vshare做定功課,袋住咗一堆號碼。

你可以唔輪牌,直接向服務員點你嘅目標技師工號。

~ 技師嚟到,佢唔啱你?

喂!人係你點嘅,要換人就過份咗D喎!

點鐘未必一定點得到,對方可能冇上班,亦可能上緊鐘。

上緊鐘唔係太緊要,你可以問下對方仲有幾耐落鐘。

~ 你唔知個技師電話問唔到?

我係叫你問服務員呀!佢會幫你查。用下腦啦~~~~

如果對方就快落鐘而你又唔趕時間,你可以先點咗佢鐘,佢落鐘後就輪到你上囉。

不過,咪咁大安旨意住,對方嘅客有權加鐘,到時你冇得上鐘,唔好向服務員發爛渣。

最穩陣係做CALL鐘,預早book定技師。

喺未入場之前,先打電話俾技師,話同佢做CALL鐘。

對方一般都願意接受你嘅call鐘,除非佢已經落咗班,又或者休緊假兼瞓緊覺。(同邊個瞓好似唔關你事喎!)

佢會同鐘房講聲,講低你貴姓。

如果你跟手就會進場,你位技師會唔上其他人鐘,專誠等你。

不過呢招對初哥會有D難度。

~ 你未有對方電話,又點做call鐘呢?

你可以打去間場度,表明想call某某技師嘅鐘。

呢個方式點都冇直接聯絡技師咁好。

佢有權唔接受。

點都好,做CALL鐘記住要喺進場前做,否則只係當點鐘。

所謂進場,就係當你攞咗匙牌就當你入咗場啦。

~ 點鐘同CALL鐘有乜嘢分別?

原則上對客嘅分別唔大,但對技師嘅分別就比較大。

有好多場,技師每月有call鐘任務,達唔到目標可能會被扣工錢。

另外,做CALL鐘客,一般小費冇上限,技師有機會賺多D。

你可能從此推斷到,做CALL鐘時技師服務會好D。你真醒目…

不過咪懶醒目住,凡事冇絕對呀!

講CALL鐘,可能暫時未係時候。

現實D,再講番點鐘。

今時今日,所有中大場都有技師相片俾你參考。

傳統D嘅,會將技師相貼喺牆上,你睇啱就同服務員講。

不過好多場都安咗電腦點相機,資料詳細好多,通常會有埋姓名、年齡(信不信由你)、籍貫、服務種類、上班或上鐘與否、仲有幾耐落鐘等。

D相藝術成份好重喎! SWEATING.gif

冇錯,有時候有相睇不如冇相睇,千祈唔好期望過高。

如果真人有幅相嘅八成,你咪當中頭獎囉。

~ 只係得幅相嘅兩成?

人生不如意事常八九,正常吖,仲唔快D除咗副眼鏡,費時眼冤。

第八章:小費篇 qq971_200503_16_15.gif

深圳骨場係行小費制,即係話技師嘅收入主要靠小費。

客人有權唔簽小費,但對方又唔係冇服務,唔簽小費係咪太過份呢?

~ 簽幾多至夠?

對技師嚟講就多多益善,對客人嚟講梗係認為少少無拘。

正骨場為防有個別技師為咗多收小費而提供額外服務,所以都規定小費有上限。

大堂單鐘上限一般係30至40不等,全身雙鐘一般不超過100。

你簽多咗佢地都收唔到。

一般加鐘後,小費上限係會提高,你依家明點解D技師係咁問你加唔加鐘啦。

~ 我好似仲未講簽幾多至夠喎?

小費應該同服務水平成正比。

當要你簽小費時,你可以睇下張小費單上預印小費金額係幾多。

一般而言,小費單上有最少三個選擇。

銀碼最低果格係技師預期收到最起碼嘅數字,除非服務唔掂,大部份人(女性客人除外)都唔會剔呢格。

~ 即係幾多至夠呀?

qq971_200503_16_02.gif 唉,我已經一路喺度兜圈,想迴避呢個問題。

冇辦法,只好俾個參考數字你。

大堂單鐘中間價係15至30,視乎個場嘅級數。

全身雙鐘中間價係40至60。

唔好俾其他人影響你嘅消費決定。

簽幾多自己話時,最緊要係有品。

你可以喺張單上手寫你想簽嘅銀碼。

评分

楼主 发表于 2010-8-4 11:24:01 | 显示全部楼层 来自: 香港

特此鳴謝rstfung師兄提供額外資料,老朱已將資料加入原文。為配合原文,已作簡略編輯。

第九章:過夜篇 睡.gif

Three Sleeping Babies-202419.jpeg

有師兄問乜野時間進場至可以過夜?

其實任何時間進入均可以過夜。

分別是如果你在指定時間 (每個場不同) 後做了指定鐘數的全身按摩,你便可以在按摩房內的床睡。

否則便要在大堂的按摩椅,或到睡眠區睡。

有D大場有免費睡眠區,不過當然係先到先得啦。

你亦可以喺大堂休息廳搵張梳化椅嚟瞓,佢地好多場都會有被褥供應。

如果想留喺按摩房裡面瞓,你就要問清楚最少要按幾多個鐘至可以留房過夜。

一般嚟講,要留房過夜都要過咗午夜某個鐘數至得,遇正周末旺場,隨時未到凌晨三四點都冇得俾你KEEP住間房。

呢排深圳政府定咗新規矩,午夜後入場要登記證件。

呢個係短期定係長期措施,就要放長雙眼睇下啦。

第十章:其他服務篇 qq971_200503_16_17.gif

好多場冠名為休閑中心,即係俾客人嚟慢慢攤抖。

所以,除咗揼骨,仲有其他娛樂設施,包括:泳池、健身、遊戲機、電腦上網、桌球、乒乓球、電影院、卡拉OK房。

講開電影院,有大眾影院,仲有雙人影院。

前者係有大銀幕,大家可以一邊做大堂項目、一邊免費睇下戲。

後者係喺獨立房裡面睇戲兼做大堂項目,房租要另付。

無論係大眾影院,定係雙人影院,好多人都唔係想睇戲,而係貪佢地夠暗或者私隱度夠高。

~ 即係做乜野?

只要唔犯法,又或者犯咗法而冇俾人捉到,咁你做乜都得啦。 qq971_200503_24_10.jpg

第十一章:又係更衣。桑拿篇

要離場自不然要去換衫。

好多人鐘意走之前去浸一浸,或者蒸一蒸。

其實按摩前定按摩後至浸池同桑拿係冇硬性規定,以我為例,我係慣喺於按摩後至去蒸。

不過大家要記住,浸池之前一定要先沖身,又係果句,文明人做文明事。

喺好多場,LOCKER仔嘅服務係喺你要換衫時特別殷勤 先嬲後流汗.gif

無他嘅,因為收小費嘅時間到。

LOCKER仔嘅小費跟技師唔同,冇得簽單。

一般俾10蚊就得,你當然有權俾多D啦,小費係眾LOCKER仔大圍分,所以係冇必要逐個人派。

但你要咁做都冇人會阻止你。

由於要俾現金,我建議你預早確定有散紙,又或者入場時,在前台換定散紙。

第十二章:結帳篇 PIG-MONEY.JPG

到咗大堂前台,會有人招呼你埋單。

一般來說,多數場都會收淨桑拿費,即入場最低消費,包你在場內24小時活動。

如你沒有任何其他消費如按摩或進餐,只要付這個價便可在場內呆24小時。

淨桑拿費通常會包一杯飲料和水果。

如果你消費滿指定金額(一般是等同一個雙鐘全身按摩的價錢)便可以免淨桑費。

埋單時,絕大多數場都收港銀,視乎兌換率係幾多啫。

除咗俾現金,好多場都會收銀聯咭,甚至信用咭。

我建議大家俾錢前先睇睇單。

大場同埋好多中場都會有加一收費,但加一唔應該計埋技師小費。

有D場會有特別時段折扣優惠,但技師小費係唔會有扣除,咪大鄉里,同人嘈啦。

喺埋單果陣,可能會有異性物體過嚟逗你出張會員咭或VIP咭之類。

著數就一定有,不過最好了解清楚,睇下啱唔啱自己需要,唔好俾人電兩電就乜都肯制。

最後,如果間場有專車接送,你可以坐佢地嘅車到指定關口。如果趕時間就要問清楚幾時有車。

結語

要講嘅基本上已經講晒,大家對初入骨場嘅步驟規矩都應該了解。

冇講嘅嘢,留番俾大家自己去摸索。

好!大家可以放膽去實習。

不過記住要交功課。

~ 交乜嘢功課?

當然係指出報告啦。

祝大家可以揼番個靚骨,兼且順利得到意外驚喜!

评分

一個字”強”呀...解釋得非常清楚!

比我呢d新手睇就岩晒,等我唔洗盲摸摸,辛苦晒!:em17:

睇左朱佬個詳盡介紹,BB以後都唔駛跟住大人,
可以自己搵食啦?唔該啊.

超版真係醒.:em17:
我提議轉去主版重合.

朱兄出親報告都造福萬民... :em17::em17:

正骨101好適合我呢類初哥睇喎, 多謝豬佬!!