发帖
手机端
扫码访问

書生遊記-海外特別版

3985 |14

每年暑假 dry 伯都會同嗰百厭仔去旅遊,,
通常都係去 dry 夫人 and  dry 少爺至愛的 "扶桑" ,

或者係 dry 伯的二奶 "沙嘩D吸",,
但今次 dry 少爺 話要去台北喎 ,,

因為有 2010台北 動漫展啊....
咁.....台咪台囉,,,,

上次踏足台灣都是7,8,,年前嘅事,,,

仲要係跟團,,,所以印象是比較模糊,,
襯今次 " 豉油行",,,,一於同大家分享吓寶島美食先,,,

PS :
由於工作好忙,,呢篇會慢慢續日更新..見諒..
至多.....錫你一啖補番數先... _唇.gif

嗱嗱嗱!!!我知你地實話想嘔架啦....
咁.....搵佢錫啦....

楼主 发表于 2010-8-3 20:08:53 | 显示全部楼层 来自: 香港

首先同大家 say sorry 先,,咁遲先更新個報告,,,
因為實在太忙忙忙,,,,,,,

今次台灣之行試咗好食品,,
有好食,,有唔好食,,(個人口味),,
不過,,,台灣始終係一個美食世界,,
各位到台旅遊時,,慢慢品嘗同發掘啦,,
好啦,,閒話少說,,
等 dry 伯同你分享我食咗 D 乜野啦

飛機餐..
飛機餐大家都食過,,有乜特別啊,,,

dry 伯個坐 長 x 航空( 夠平啊 ),
飛台灣由於時間短,
知道佢D飛機餐一般加求其啦,,
但 dry伯 係一個精明消費者,,
所以我一早同航空公司訂咗海鮮餐同牛肉餐,, benko (55).gif
雖然都唔係乜野好特別同好食,,,
不過當隔離食緊急凍燒賣加肉酸炒麵時,,
唔,,,感覺好滿足啊 huhu (7).gif

圖中嗰個係我嘅辣海鮮飯,,賣相一般,,味道 OK 啦,,
而無出鏡,,dry 少爺嗰份牛肉餐就有驚喜啦,,
係牛扒配薯蓉呀,,dry 少爺食到 "一Q清袋"...

所以下次各位 " 打飛G"時 ,,
不妨同 air line book 定你個飛機餐啦 ,,
有好多選擇架!!

评分

楼主 发表于 2010-8-3 20:09:28 | 显示全部楼层 来自: 香港

呢間值得推介啊,,好食,,唔算貴,,
最緊要任食到你食飽:y-5:
係西門丁,,

呢度食自助燒烤+火窩,,
張枱有兩個爐,,
一個用炭...for 燒烤
另一個 for 火窩

有乜野食??
好唔好食??
低唔低??,,,,唔,,,,,,,,自己睇啦
ap_20090923090803755.jpg ap_20090923090732847.jpg ap_20090923090910724.jpg CIMG9863.jpg

剩係食呢D明牌雪糕都抵啦

ice01.gif CIMG9867a.jpg CIMG9868a.jpg CIMG9871.jpg CIMG9869.jpg

dry 伯誠意推介

评分

楼主 发表于 2010-8-3 20:09:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复 1# drydrydry

留位

楼主 发表于 2010-8-3 20:10:37 | 显示全部楼层 来自: 香港

留位

楼主 发表于 2010-8-3 20:10:46 | 显示全部楼层 来自: 香港

留位

今年“生蛋”plan 緊去Hokkaido:y-33:,上年去咗Osaka:y-87:。 。:y-17:

hk & sz 個動漫展真喺失敗,鬼咁馬陸,成個雜貨街市咁:y-29:。 。參考下人o地ga仔啦。 。

台灣我都好奶毛去。 。快快出包膠,等到頸都長o埋..:y-63:

楼主 发表于 2010-8-30 12:22:04 | 显示全部楼层 来自: 香港
今年“生蛋”plan 緊去Hokkaido,上年去咗Osaka。 。

hk & sz 個動漫展真喺失敗,鬼 ...
ken_choy 发表于 2010-8-30 12:01

四月去北海道,,,,,
可以的話,,,7 , 8 月去啦,,去富良野睇睇薰衣,,,,正!!
或者年尾去,,,,大雪紛飛,,一路浸溫泉,,,,嘩嘩,,正到唔識講!!!!

四月去北海道,,,,,
可以的話,,,7 , 8 月去啦,,去富良野睇睇薰衣,,,,正!!
或者年尾去,,,,大雪紛飛,,一路浸 ...
drydrydry 发表于 30/8/2010 12:22

浸温泉:y-33:。。。正正正~

富良野睇睇薰衣草,食薰衣餅,飲薰衣草酒。。。
租架車仔自架遊,巧romantic。 。 。 。:y-22: