发帖
手机端
扫码访问

混帳場

关闭 [复制链接]
12502 |80

混帳場

師兄唔好咁火,e個埸唔好味去第二個lor

楼主 发表于 2010-7-24 14:52:05 | 显示全部楼层 来自: 香港

回复 48# ea_son

這就聚焦對了, 不愧為超級版主

整件事就在 "管理層同一時間全不在公司"上, 是否有問題呢?所以說混帳嘛! 後來各人要說的情境, 什麼澳門, 水立方walk-in價不同,關口派券, 等等...大家早就明白了, 不用說什麼營銷策略那麼高級來嚇人!
你再看那篇文章, 我們當時並無鬧罵,只是不想再坐車到關口,亦知道知客仔話唔到事, 希望有個話得事的人出來讓
我們說服他, 望他通融一次,不用來來往往 (又不是有個網友說什麼以人多欺店, 唉, 沒話好說!) 點知咁大個場竟然可以一個負責人都無......問題就在這裡嘛! (你讀得太快了, 以為我不滿他不給券, 不, 我們希望他們'開恩', 不用我們大風大雨下走來走去!)如果是你開的公司, 你都會覺得無問題嗎 ?嗯,還說我這樣講是過份, 那麼,過份在那裡呢 ?

看看超級版主如何處理此事, 大家就明白何謂理性討論了!!!!!

最簡單的敘述,我一大堆人來幫趁你,優惠卷都吾俾,諗住叫經理部長出黎攞番啲着數,又見吾到,點落台呀;只能講嗰姿客冇經驗,吾識處理;人地公司制度冇問題。
點知喱間場又係喱度賣咗廣告,就引起喱場風波。

綜觀各位Ching 的回覆, 我個人好欣賞WILLIAMCHOW Ching 對這事件的看法. 基本上我同意係溝通的不足和前線員工處理客人的手法缺乏技巧.
香港很多大公司在培訓員工時都會加強員工係應對"刁難"顧客的技巧, 在不得失顧客之時, 又能保持公司嘅最低處事方針.

大,中,小場既管理有別,同埋好在於你到場時間,

如水景咁大既場,每日都會有幾個小時係真空管理層的。

月亮灣有24小時投訴電話,但唔好意思,並非24小時搵到人的。

所以唔洗咁勞氣,每位師兄都係表達自己從字面上理解出既意思,

大家只係作出自己既意見吧。

岩唔岩聽都好,如果你能夠從中吸收到一些良性既意見,對你會有所得著的。

呢D情景,大陆多得很啦!見怪不怪啦!

作為管理員和版主,在我們會員來看,應是一組有闗連、同一陣線的人,如有什麼不同意見,可直接私下用PM形式討論,得到共識後再由一個代表人出來解釋,我想這樣安排會比較恰當。williamchow 发表于 2010-7-24 11:06

多谢周师兄噶赐教!
有时侯有唔同噶意见擺系版面讨论,
可以令人信服vshare"有容乃大"噶精神,
系呢度吹水, 只要不违反版规, 人人应该是平等的.
见你花咁多精神追贴,
估计身体己经復元,
可喜可贺!

回复  hk6856

哦, 我初來步到, 依家明白啦!
原來我係 "批评僅系度落左广告噶场.."
早說嘛!!!!!
那還須談道說理呢 ?
大地蟲 发表于 2010-7-24 11:29

大地蟲师兄,
我唔认同管理员对你噶回应,
但亦唔同意你呢个回复,
批评有無广告噶场,
对我黎讲系一视同仁,
只要無违反版规.
希望你能心平气和黎讨论,
亦多谢你对vshare噶支持.

全世界公務員都係跟程序做事, 任何偏雜程序, 都係犯錯. 私人公司員工, 不依程序做事, 可能偷到雞, 可能冇事, 可能繼續偷雞, 但唔係啱. 有起事嚟, 可能要自己咩. 員工唔比係冇錯, 只不過係表達唔好, 上到大陸搵服務, 呢啲小事通常都係食咗佢, 以免影响心情. 價錢平, 通常都包埋受啲啲咁多氣架啦.:y-9:

唉~完全唔識變通的做法