发帖
手机端
扫码访问

小肥羊(梅龍路店)

5691 |27

店面。吸引死啦。吃一百送一百

環境一角

餐具。。嘻嘻

清單

點菜單
:y-18:

用餐餐廳:小肥羊(火鍋)

餐廳類型:火鍋

詳細地址:寶安區 民治街道梅龍路世紀春城四期2#樓

用餐日期:20100713日晚上

推薦菜式:烤羊排,內蒙古肥羊粉

消費:中端(總菜價190元,3個人,人均約60元
      总評分:4(滿分5分)
      味道:4(D食材幾新鮮啊)
      衛生:4(無發現有異物)
      服務:4(服務幾都OK,要叫多幾聲羅,講野少左D力氣
      環境:4(都幾企理,燈光光猛,我中意
      價錢:4(吃幾多送幾多,抵啦)

開始晒野.........................................

*清涼鍋(38元)

特點:飲完湯果口好會涼

小評:湯里面藥材好多,有胖大海,金銀花,九紀,仲有其它,好鬼過隱,果真好清涼,吃完果口超清涼,D薄荷超勁,正,D湯味好濃郁,超正。

生食篇

*豬紅(6元)

特點:

小評:好滑,好正。

*鮮蔬小拼(波菜+皇帝菜+大白菜)(12元)

特點:擺得好靚,好新鮮

小評:皇帝菜依然感好吃,都好新鮮。

*羊肝(15元)

特點:新鮮

小評:太過新鮮啦,有點腥味,如果唔熟更腥,灼完里碟羊肝,D湯都有羊腥味。。。早知唔點啦。

*腐竹,濕(12元)

小評:恩。正味。

*肉蒙肥羊粉,細(10元)

特點:好香好有口感

小評:第一次吃D感過隱既野,里D粉好韌,好鬼難咬斷,好滑O住嘴來吃好過隱。煮耐D會透明,不過我覺得灼嚇來吃會好口感D,D粉好索味,所以湯系咩味拒就變咩味哦。我點左只細,仲有只寬,應該仲過隱。

*豆腐皮(12元半份)

小評:恩。好吃。

*燒羊排(38元)

特點:超正,唔騷仲有羊香味。

小評:恩。無得頂,不過無上次感有型,上次系一排,里次散左架。不過依然超好味,里次又有新感覺,吃到一股羊奶味感既野,超。。。。好味,無上次感辣,比上次蘇羊果D好吃百倍啦,不過都系要趁熱吃。哈哈哈哈。去小肥羊其實就系想吃里個咋嘛,都無諗住打邊爐,哈哈哈哈。

下次點個58既。。。

*羊腦(38元)

特點:大變細

小評:吃得嚇,不過唔系我點,D女人點(系咪D女人都仲意。。點腦,唔通以形補形),一開始好大塊,灼一灼立刻縮水,好神奇,吃起身好似D骨髓感,不過無骨髓感香。

*芋頭(8元半份)

*豆苗(10元半份)

*金針茹(15元半份)

小評:D芋豆一般般唔夠香同粉,D豆苗一般般感覺太嫩,D金針茹都OK。我全部叫半份,一份都幾貴。。。

*鮮菇(12元半份)

*淮山(8元半份)

小評:D準山又系唔夠粘,鮮茹還可以。

:y-5:

熟食篇

飯后“爆谷”,送既,人手一份,現爆現羅,超正。。。哈哈哈哈

:y-66:

總評,新店開張超多人,打電話話唔比訂位,問邊個鐘數去好D,拒話六點前仲有位,六點半仲有少少,七點無位。。我地差唔多七點到,等到快八點先有位。。算快啦。

里間店得一層,系二樓,部局同環境都幾好,入去已經漂著陣陣香味。雖然等左感鬼死耐,但從鍋底到爆谷都好滿意,特別系果只羊排,好正奶味,同燒得好正。仲有蒙牛粉,好鬼特別哦。

好多野其實一份都吃唔塞,所以都點左半份,價格方面系有少少偏高,但吃一百送一百。其實吃夠一百以上,零頭都有得送。好好啊。哈哈哈哈,不過優惠系里個月十四號就無羅。其實里D活動經常有,不過為期唔長。之前系和平店同唔知邊個都有,都系一兩日感多啦。上市公司就系唔同。

:y-59:

完,歡迎糾正。

评分

食物几新鮮喎!咁熱天時都食火鍋;
d空調應該几足夠:y-85:
寶安區好似都好遠;坐車要几耐?:y-60:

楼主 发表于 2010-7-18 15:17:50 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

空調得。唔覺得熱。當時系梅林關轉車過去,轉車大概十幾分鐘,打的二十蚊搞掂。

腐竹要炸噶比較好,菜盤經常都覺得少!

楼主 发表于 2010-7-18 20:24:49 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
腐竹要炸噶比較好,菜盤經常都覺得少!
torjanhero 发表于 2010-7-18 19:28

我就系唔中意炸先点湿。。。个人喜好啦,菜系少左D架啦,D野唔便啊

好耐冇食過小肥羊lu...............

ching好似冇叫雪花羊肉同肥牛,我係水都對面果間食過,吾錯,可以試試.

空調得。唔覺得熱。當時系梅林關轉車過去,轉車大概十幾分鐘,打的二十蚊搞掂。 ...
cxsjim 发表于 2010-7-18 15:17

唔該師兄;不過冇去過梅林,唔熟路:y-9:
我諗去試既机會較微:y-23:

個羊腦....見到都無咩食慾

梅龍路在哪裡呀?