发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食8@之深圳福田區香蜜湖風波府試食篇(安徽菜)

6443 |29

唔洗咁複雜卦
唔做呢樣咪做第樣囉

楼主 发表于 2010-7-8 10:56:30 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
唔洗咁複雜卦
唔做呢樣咪做第樣囉
小朋友仔 发表于 7/7/2010 20:31

你估+陣d工咁易揾咩。 。

回复 20# ken_choy

紅曲最早發明於中國,已有一千多年的生產、應用歷史,是中國及周邊國家特有的大米發酵傳統產品。

紅曲米異名:紅曲;赤曲;紅米;福米。性質:為棕紅色至紫紅色的米粒。

來源:以秈稻、粳稻、糯米等稻米為原料,用紅曲霉菌發酵而成,為棕紅色或紫紅色米粒.  

紅曲米是中國獨特的傳統食品,距今已經有千年曆史,早在明代藥學家李時珍所著《本草綱目》中,就記載紅曲可做為中醫藥材,認為紅曲營養豐富、無毒無害、具有健脾消食、活血化淤的特殊功效。歷來被視為安全性高的食品補充劑。它也是我國傳統使用的天然色素之一,主要用於製作紅腐乳和紅香腸。

二十世紀七十年代末,日本學者遠藤章教授等人從紅曲中分離出一種能降低人體血液中膽固醇的有效物質,並且命名為Monacolin-k,從此給功能性紅曲有調節血脂作用提供了科學的依據。

回复 1# ken_choy
Ching, thanks report
我都想試安徽菜,請問呢間羅湖區有無分店?或者知唔知羅湖區其他都好食既安徽菜餐館?因為福田南山對我黎講有d遠

香密湖渡假區而家真係好多野食,食晒咁多間都要城個月

楼主 发表于 2010-7-9 12:24:59 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复  ken_choy

紅曲最早發明於中國,已有一千多年的生產、應用歷史,是中國及周邊國家特有的大米發酵傳統 ...
beautylady 发表于 8/7/2010 19:33

哇。 。 。
原來歷史咁悠長,長見識,又學到野~ 3Q~

楼主 发表于 2010-7-9 12:34:48 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复  ken_choy
Ching, thanks report
我都想試安徽菜,請問呢間羅湖區有無分店?或者知唔知羅湖區其他都好 ...
kevin7086 发表于 8/7/2010 23:51

ching, 羅湖區應該無分店。
其他o既安徽菜館,我就未試過。

其實你去福田區香蜜湖e間風波府都幾方便。
你可以搭地鐵到香蜜湖站A出口,上o左地面便見到“新大好美食城”
行入去左手邊最尾第二間就o係.

good luck~

楼主 发表于 2010-7-9 12:40:05 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
香密湖渡假區而家真係好多野食,食晒咁多間都要城個月
yukfa 发表于 9/7/2010 00:14

一個月得4個wknd, 我最多一個月上去4次。
果度起碼有10間食肆, 無3個月都試食唔勻。
不過~ 唔係間間都岩口味。 。哈~~

一個月得4個wknd, 我最多一個月上去4次。
果度起碼有10間食肆, 無3個月都試食唔勻。
不過~ 唔係間間都 ...
ken_choy 发表于 2010-7-9 12:40
我上次試左間西貝蓧面村,食新疆菜的,燒羊捧好正,值得推介.

回复 27# ken_choy
THANKS CHING,
近地鐵都幾方便,搵日得閒d會去試下
如果羅湖區有好食既安徽菜就好,因為朋友係安徽人但佢又唔多鐘意為左食野而走去第二區...