发帖
手机端
扫码访问

時光倒流,一齊返去古代尋找武林秘笈——齊齊練功

14907 |47

時間:6月30日,19:30分出發,時光倒流,返去古代X年X日X時...
地點:新大好香蜜湖美食城 --香蜜湖
目的:風波莊酒家(福田分舵)試食-(練功)

你想有時光穿梭機嗎?哈哈,令你體驗下做古代人感覺,小二(服务员)稱
呼本姑娘為“女侠”(男的稱為大俠)。令我感覺自己好似真係有武功高強幻
想...haha   :y-87:
     可能現在餐飲類競爭太激烈,當今各式各樣0既餐廳都有,你想得到0既,都
會有機會出現係你面前,刺激...但並非係餐廳菜試好0吾好食甘簡單,連環境,
主題,形式,娛樂,喜好...
     講到試食喇,甘我都要入主題喇,其實總體來講,我覺得味道真係一般,(
個人口味唔)特別地方係,環境,服務,菜名,讲0野方式,术语,想必老板應該
花了不少心思。
首先介紹下我0地練功(食飯)武林秘笈(菜單名):

大力丸-每個4元,味道OK,我覺得名由來應該係(大粒丸),因為好大粒,但唔
需要太大力去咬,呵!睇圖片喇,其實就係表皮係糯米飯,包住肉餡,肉餡又包
住一粒咸蛋黃,好似拆禮物甘,驚喜不斷送俾大家。呢個我最喜愛噶。
大力丸.jpg 大力丸-4元.jpg

土豆燒排骨 (江湖名:江湖新招)-38元,呢個菜名我唔知巨0地點唸出來喇,新
招?做法其實沒咩特別,難道係鮮椒,因為有青椒紅椒,所以味道有D辣,味道OK
接受,薯仔有D生感覺,不過顯得太油膩,(睇片),令覺得影響口感係,排骨好
似唔夠新鮮。呵,唔知係咪“燒”0既做法將排骨鮮味去除佐。
土豆燒排骨(江湖名:江湖新招)-38元.jpg 土豆燒排骨(江湖名:江湖新招)-多油.jpg

木桶羊肉 (江湖名:九陽真經)-36元,原來個名有小小關係羊(陽),俾我第
一感覺就係多油,羊肉有D騷味,里面有金針菇,豆腐皮,感覺都麻麻喇。
木桶羊肉(江湖名:九陽真經)-36元.jpg 木桶羊肉(江湖名:九陽真經.jpg

紅棗銀耳蒸南瓜(江湖名:化骨綿掌)-16元,菜名特別吧,原因係南瓜係軟綿綿
感覺,呢個係甜品來噶!其實南瓜有D都唔係太淋,唔夠入味,但銀耳好爽口,紅
棗都好甜,但銀耳,紅棗搭配OK,再混埋南瓜,就真係特別,總體味道怪。呵~~~

小炒河蚌肉(江湖名:臥虎藏龍)-38元,名字猜不透,感覺是綠色蔬菜里藏了蚌
肉吧,但味道OK,夠入味,有蒜排,青椒仔,有D辣,味道0岩0岩好,呢個食佐可
以增強食慾。:y-5:

茅草根炒肉絲(江湖名:玉女心經)-16元,好特別,一本書名“玉女心經”就變
成一道菜,巨地話係安徽噶一种特別野菜,白色的,睇起身,我以為D粉斷條。爽
口,第一次食,好特別野菜!猜想:白色代表小龍女衣服,肉條是裸體功...hehe

生熟地煨龍骨(江湖名:黯然銷魂湯)-38元。哈哈,暗係暗喇,生地湯黑咪咪噶
,就沒令我飲佐會銷魂喇,呵~~~其實湯材料夠0既,有紅豆,薏米,生熟地,龍骨
(我覺得肉唔夠新鮮),味道OK 0既。

風波莊私家釀酒-女兒紅/8元,30元/風清揚,我地試佐女兒紅,有D甜,飲佐胃有D
熱,飲小小好過癮。特別個酒碗好大只,好有古人feel,呵~~“乾”唸起電視片斷
風清揚.jpg 女兒紅.jpg
飲完可以將個碗打爛,跟著就行動。:y-44:

西瓜片(江湖名:火爆冰山)-免費水果盆,名字很好,我未食之前以為會食佐即
使清涼冰爽感覺,原來沒,我失望,可能免費原因,西瓜一D唔冰凍,而且沒唔夠
甜。~~名字欺騙佐我弱小心靈。

叫花鴨(江湖名:叫花鴨)-38元,呵,名字係盜用“叫花雞”名,服務員話係野
鴨,所以睇上去瘦瘦的,但味道一般,並沒野味感覺,一來肉好綿,淋,沒個种
野生D肉感,唔似跑過好多路喔。唔夠韌,汁有D辣。總感覺唔0岩我口味。呵~~(
可能食材上,係巨地特意整成0甘噶味道)
叫花鴨(江湖名:叫花鴨)-38元.jpg 叫花鴨(江湖名:叫花鴨).jpg

雞汁脆豆腐(江湖名:軟衛甲)-22元,好一個軟衛甲,其實豆腐並唔會太軟喔,
上菜有帶個小酒精爐,將呢道菜擺係上面可以保溫,可能要煮耐D,甘先會慢慢變
軟,呵呵,不過我試了第一塊(擺上面),好咸,可能D鹽唔均勻,第二塊(擺中
間)就味道OK喇。
雞汁脆豆腐(江湖名:軟衛甲)-22元.jpg 雞汁脆豆腐.jpg

泡蘿蔔(江湖名:淩波微步)-6元,菜名:蘿蔔同波同音,微步,應該切得好細
片,味道好微妙,又酸,又辣,刺激,不過味道唔0岩我。應該同市面D所謂酸蘿
蔔差唔多味道,難形容。個碗特別,係缺噶,係特意製造成甘,練功搞成喔!

面魚(大份)(江湖名:鐵掌水上漂)-12元,用手工(鐵掌)研製出來的把麵粉
+蛋整成魚形狀,跟住炸佐,有湯,真係好似水中漂流甘,有芥菜(OK),但面魚
味道一般喇。不過都特別噶!哈哈!

上湯豆苗(江湖名:天地混然大法)-15元,菜名應該是東西混合起來煮吧,說地
上長得應該是豆苗,枸杞,包括肉粒,皮蛋,姜片,裏D大自然地上食物,天上好
似沒吧,哈哈! 講翻味道,清淡,好天然感覺,OK,好適合食完油膩0既野之後,
上湯豆苗(江湖名:天地混然大法)-15元.jpg 後補翻,所以蔬菜要食,甘先健康。:y-68:

樓梯道.jpg 你0地估下呢個形容咩?!係樓梯喇,哈哈,不過我行過,覺得好滑,可能係鐵板材料樓梯級,加上地板有D油,所以建議走呢條“超級星光大道”要特別小心喇!特別穿高跟鞋女士(不過各位大俠,女俠,識得武功高強,應該輕工厲害,走如飛感覺,真係好):y-30:
總之好特別喇,菜名, P1070087.jpg 桌子名,包房名個個好特別,連個煙灰缸叫“彈指神功”
絕,牙籤叫“武器”,大門外有個金盆洗手,很好玩。感覺有OK,菜的味道也算

可以,如果提供的食材都是新鮮的,那就更好了!:y-66:

评分

好耐無見你啦
練功唔係食飯啊
練功係...:em8:

多謝 KI 妹妹精彩報告,,
呢間店絕對係重創意多過重味道,,
套用香港講法...."綽頭",,
不過我覺得老闆好聰明,,用咁嘅定位經營,,
唔....一大班人"柴娃娃",,又"少林",,又"武當",,,
嘻嘻哈哈,,自然幫襯多D,,
唔知佢地有無比番版權費金庸先生呢..

楼主 发表于 2010-7-2 09:46:00 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
:y-51:O(∩_∩)O哈哈~佢地去邊度金庸先生啊?你唔知2+0地資源能藉用就用,大陸稱為引用,或者好多0野直接盜版/翻版,呵,不過個老世識得引用有新意,都幾有生意頭腦0既

描述得咁詳細同咁好心机:y-67:
睇黎師姐對呢間食莊印象唔錯喎
每次見親呢間食莊,不期然浮映住一幕
"小二;一壺上等女兒紅;再來一斤紅燒牛肉,快呀!":y-81:
咁呢度有無紅燒牛肉呀?:y-28:

sound good..
好一個精彩包膠~~:em17:

菜式唔多啱我...
我冇乜理由為左個大力丸走去食...:y-35:

楼主 发表于 2010-7-3 10:05:51 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

O(∩_∩)O 只係可惜地方有D偏遠,不過Chocobo師兄,如果甘岩經過個頭,可以去感受下氣氛喇!呢個世界,人一世物一世,試下都無妨0既!:y-33:

菜式唔多啱我...
我冇乜理由為左個大力丸走去食...
Chocobo 发表于 2010-7-3 09:41

咁多次我都冇食過
只係入過呢間1次
我同大力丸冇緣啦

時間:6月30日,19:30分出發,時光倒流,返去古代X年X日X時...
地點:新大好香蜜湖美食城 --香蜜湖
目的: ...
时尚达人Ki 发表于 2010-7-1 19:54

有冇一味叫乾坤大邏移,就係將新鮮嘅材料轉換咗其他一般料,哈哈...講笑講笑:y-17:

最有興趣係個大力丸, 樓主可唔可以講吓:y-10:
試過喺華強北食過同一味菜, 外面嘅糯米可能因為事先做好時間放得長咗, 須然上菜前整得好熱, 但係食落去仲係有啲硬, 咬落裡面啲肉毋肉汁, 個蛋黃更加係出奇咁乾...... 唉!:y-27: