发帖
手机端
扫码访问

花園夜宴睇世界盃

3294 |17
sofood食評鏈結:http://www.sofood.cc/commentdetail.php?commentid=404

味道:3.4分 ★★★
乾淨:4分    ★★★★
方便:2.5分 ★★
服務:4分    ★★★★
抵食:4分    ★★★

先同大家講聲:好慘啊,之前寫好食評,因為沒時間發表,於是保存,點知沒保存到,今日打開文檔,一片空白。雖然唔系嘔心瀝血之作,但都系用幾日時間去寫的。傷心啊!
傷心過後,都系要完成呢篇食評。真的來之不易!

幾位前輩都已寫咗食評啦,大家都知花園夜宴的大概情況。唔知是否有師兄師姐去試過呢?

好啦,下面介紹下我去過嗰次的感受啦。

花園夜宴面積好大,有八千幾平方,大家可以想像下,如果以一套房八十平方計,呢度八千平方系一個點樣的概念。呢度唔只面積大,而且安靜,唔會太靠近公路,正系呢信原因,所以呢度交通唔會幾方便。再加上東盛路前面建地鐵,顯得餐廳位置更加隱蔽。為咗大家可以容易揾到呢間餐廳,請睇下圖啦。

其實呢間性質同春風路7+3差唔多,不過呢度面積系果度幾十倍。7+3系室內餐廳,而呢度系露天為主。問過店家,先知呢度之前系停車場,已荒廢咗十幾年。因為系露天,大家唔使擔心空氣流通問題,呢度空氣較清新,因為靠近布心,空氣質量較好,而且唔會像商業區太吵。真的系鬧區中一塊靜地,難得!

呢度比較吸引我的系兩個超大螢幕,每個都系過200吋,睇球賽好過癮,近期睇世界盃系最佳選擇!餐廳仲系世界盃期間搞活動,詳情見下圖:
活動.jpg 活動2.jpg
食嘢飲酒,睇球賽,參加活動抽獎中咗,更是開心!

呢度提供的食物種類繁多,粵菜、川菜、湘菜、客家菜,韓國燒肉都有。呢度所有食物都系用最原始方法烹飪。

比如,多寶魚,就用鹽燒,燒好去皮,食肉,就可以食到魚的真正鮮味。事實都系咁,未食就可以聞到魚的陣陣鮮味,試一塊,魚肉好滑,味少少淡,唔錯!

豬雜,就系白切的。豬雜要白切,廚師要有一定功夫,如果唔系,就會做成“四不像”。睇圖片,都知呢道菜唔會差啦。豬肚較爽脆,仲會彈牙;粉腸裏面有好多粉,好香;豬俐沒任何雜味。呢道菜值得推薦!

生蠔,就系碳燒的。現時唔會盛産生蠔季節,於是時下生蠔唔好味,唔單系小個,而且唔夠鮮甜。仲有燒時落咗好多辣椒,好辣,我試咗一個就放棄了!如果系盛産蠔的季節,燒烤一定少不了生蠔。

串燒豬勁肉,我一直偏愛呢種做法的豬勁肉。因為豬勁肉有少少肥,而我又唔中意食肥肉。但經過燒咗之後的豬勁肉,唔會肥,廚師燒得好,肉裏面鎖住D水分,咬落去唔會硬,超好味,讚!

黑椒牛肉千層茄,我本人唔系幾中意茄子,所以對所以同茄子有關的食物我都好少食。但呢個茄子,做得有水准。配料調味都好好,雖然睇落去有D黑,但食起來真的好美味,值得一試!

煎讓豆腐,呢道客家菜,好多餐廳都有。呢道菜要做得好,唔簡單。呢度選料唔錯,每樣嘢都配搭得好好。豆腐較嫩滑,中間肉餡的味道超好,都系要讚一個!

山巴醬炒通菜,有D鹹,而且賣樣唔靚。

什菌海參丸煲,比較清淡。什菌煲,有D甜。

現烤燒鵝,睇樣就知道系靚嘢啦。皮脆,肉嫩,好味,只系近肚嗰度較小小鹹。讚!

鄉村窰雞,系出品到上台,成個過程我哋見過。大家可以睇圖片,真材實料,所選雞種較好。廚師系手撕雞時,都可以聞到雞的香味。值得一試!

竹筒湯,大家是否老火靚湯飲得多啦,可以換下呢種口味。好清甜。聽廚師話,呢啲竹筒用咗一次之後就唔要的。雖然衛生,但唔夠環保!呢道湯,大家如有去都要試下,真的唔錯!

竹筒蒸雞,可能系雞選問題,肉質較差,好鞋,而且加咗好多薑,薑味超過雞味,唔好食。彈一下!

最後餐廳仲送咗一個香蕉飛餅與榴槤飛餅,呢啲點心一定要趁熱食啦,如果唔系就唔脆唔香啦

其實呢一餐,餐廳加送咗好多,都分唔清邊道菜系我哋,邊道菜系餐廳送。不過,系呢十幾道菜當中,個人覺得最難入口的就系鮑汁金瓜元寶。一開始我俾賣相吸引咗,試一個,一入口差D嘔出來。個人唔中意蝦醬嗰陣味。

寫咗咁多,搞到自己好像個美食家,其實系自己吹水。大家參考下啦,如果覺得唔真實,就自己去試下,然後將自己感受寫出來俾大家參考啦。

评分

點解會保存唔到架
唔好傷心 加返分
你篇d水準同cxs jim果篇簡直差天共地 oh my god

曾蔭權特首同長毛梁國雄討論政改方案
都唔知边個啱:em8:?

師姐呢篇同另外個師兄真系天南地北;南猿北徹:y-105:
唔通靚女服務好d??:y-9:cxs師兄d咁玉樹臨風既帥哥都攪成咁
咁我地呢庭死鬼肥老咪可能入都唔比?:y-105:塭曰印証:y-18:
燒鵝同香蕉飛餅真系睇見都流囗水:y-67:
Ps.師姐乜你唔知電腦好為食架,你炒左碟咁好味既送嚮度實比佢食左啦:y-62:
下次記得啦啦聲拎出黎;咁咪唔會比部屎鬼電腦趙左囉!:y-52:

评分

sofood食評鏈結:

味道:3.4分 ★★★
乾淨:4分    ★★★★
方便:2.5分 ★★
服務:4分    ★★★★
抵食:4 ...
beautylady 发表于 2010-6-26 19:11

多謝 beautylady 師姐報告,,
唔,,,,你呢份係咪上次版主 dinner 嘅賽後食評呢?
多口問句,,點解叫個 waiter / waitress ,,
捧隻燒鵝企定定比你影相,,好靚,,女/仔 ??

靜靜地食下野又可以睇波真係一個唔錯ga選擇wo !!! 我搵次都去試下先 !

多謝 beautylady 師姐報告,,
唔,,,,你呢份係咪上次版主 dinner 嘅賽後食評呢?
多口問句,,點解叫個 waiter  ...
drydrydry 发表于 2010-6-28 01:05

板朱師兄;好明顯系女仔喎:y-67:
你睇幅相前凸后凸,企位對鏡頭成65度
側面對比30/70姿勢加轉腰,睇埋對鞋?:y-52:
百分百系女仔,而且重系一個身型不俗同几健康既女仔
你睇佢捧碟咁大盤既燒鵝?成180度架!:y-105:
轉體;姿態加負重都可以咁慫恿,身體素質絕對不俗!:y-28:

(睇錯勿丙;敬老呀!)

评分

板朱師兄;好明顯系女仔喎
你睇幅相前凸后凸,企位對鏡頭成65度
側面對比30/70姿勢加轉腰,睇埋對鞋?: ...
atompower 发表于 2010-6-28 08:31

多謝師兄精確分析,,
師兄應該係資深"龍友", Am I right ?
唔,,,,根據人體負重正比,,:em8: 再加上你的精確觀察,,
呢個妹妹應該體重 50 至 55 KGs,高約 160-163 CM,
再加埋佢影相的 post ,,佢應該好好 "相與":em8:

PS:以上純:em14: ,咪認真啊:em19:
    不過話時話,,beautylady 師姐我估得啱嘛..:em15:

多謝師兄精確分析,,
師兄應該係資深"龍友", Am I right ?
唔,,,,根據人體負重正比,, 再加上你的精確 ...
drydrydry 发表于 2010-6-28 14:50

我對影相一d都唔曉;只係純粹:em14:

楼主 发表于 2010-7-2 16:21:44 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 2# 小朋友仔

真的唔知點解cxsjim師兄會遇到嗰種情況。我去嗰次,都冇遇到,有一個唔足之處就系服務員較少,人手唔夠,服務唔夠周到。