发帖
手机端
扫码访问

Chocobo搵食報告@金牌小龍

8577 |39

同去歐洲城同一日,係廸卡儂買完野,返左去世界之窗果邊,放低野係酒店,又走左去對面既益田假日廣場

入到去,我幾時去左香港啲大型商場名店林立,同係香港行街冇乜分別好彩冇買野,如果唔係就重皮囉…:y-10:

行左一陣,睇下有乜食先~

除左3樓果D之外基本上又係同香港一模一樣

上三樓睇睇啦~

本來想食呢間,但係果時唔算好肚餓,食呢個唔抵而且又鬼咁多人

大漁,又係鬼咁多人,人一多D服務差好多,唔食

呢間好鬼貴,一個SET DINNER RMB270左右

江南.jpg 俏江南.jpg

其他又冇乜興趣喎

再望望水牌有鼎泰豐喎~橫掂除左係台灣試過之外都未食過,就食呢間啦!

一去到睇到個招牌叫金牌小龍”, 係咪行錯地方!?

哦原來係咁

中國果邊比台灣鼎泰豐停止合約授權, 於是係中國既舖頭全部改名做金牌小龍同原裝鼎泰豐拼過~

入到去唔算多人,環境都唔錯~

環境1.JPG 環境2.JPG

坐低叫野食,睇睇個點菜單,都係果啲野啦~

蒜泥白肉(賣相3.5分,味道4.3分,抵食3.5分)
切得幾薄,上面加上蒜泥同辣油, 蒜泥味幾香,不過我嫌唔夠辣。雖然真係幾好食,

不過唔好食咁多呀,因為肥肉幾多下,好肥膩~:y-83:

金牌小籠包 (賣相4.0分,味道4.8分,抵食4.5分)
鼎泰豐呀唔係, 金牌小龍先啱,點可以唔食小籠包!皮薄饀靚,個皮雖然薄但唔會穿,內裏湯汁豐富,肉亦都十分好味~

蝦仁燒賣 (賣相3.8分,味道4.8分,抵食4.0分)
比我既感覺就係小籠包上面加隻蝦,其他冇乜分別,雖然隻蝦都唔錯,但係都無謂叫兩樣差唔多既點心啦~

酸辣湯1.JPG 酸辣湯2.JPG

酸辣湯(賣相3.0分,味道2.0分,抵食2.0分)
我好鍾意飲酸辣湯,不過呢度就好差喇雖然用料豐富,但係一啲酸辣既感覺都冇,點叫酸辣湯呀!

台灣紅燒牛肉麵(賣相3.5分,味道4.5分,抵食3.8分)
已經預先幫我地切開啲麵,等我地唔便分得咁辛苦。有幾塊牛肉 , 幾大塊下不過肉質唔嚡唔韌仲幾稔~好食,而麵亦都好爽口,非常唔錯。

埋單RMB114, 係深圳黎講應該唔算好平,不過比起香港/台灣應該平唔少~

呢間金牌小龍其實食落同鼎泰豐冇乜分別(梗係啦基本上係名唔同左之嘛…),食物質素依然係唔錯,不個價錢貴少少。如果唔係好介意價錢真係食得過架~

味道........4.5/5 基本上係個酸辣湯衰啲
      環境........4/5   環境格局唔錯,幾靚下~
      衛生........4/5    乾淨企理啦
      價錢........3/5    比起一般餐廳貴一啲

服務........3/5    不過不失啦,其實都冇乜特別

食完係果度個超級市場買零食睇波,好多進口野,不過好貴呢

進口可樂,盛惠RMB9.9

好大桶既啤酒…5L…

本來想諗住係酒吧睇,不過普通話旁述唔識聽都係返酒店睇

阿根廷贏一比零~:y-43:

不過之後英格蘭和左…:y-63:

就咁我呢一日既旅程就完結左

评分

多謝晒 Chocobo ching 精彩報告,,
無咗授權,,咁價錢有無改呢,,
碗牛肉麵$33,,,加咗價?

謝謝介紹

金牌小籠包始終係最愛:y-5:

楼主 发表于 2010-6-18 09:35:08 | 显示全部楼层 来自: LAN
多謝晒 Chocobo ching 精彩報告,,
無咗授權,,咁價錢有無改呢,,
碗牛肉麵$33,,,加咗價? ...
drydrydry 发表于 2010-6-18 02:54

我唔知道佢之前價錢係幾多
所以都唔知有冇加價:y-9:

淨係知道如果牛肉麵係香港好似要差唔多60蚊...:y-85:

楼主 发表于 2010-6-18 09:36:09 | 显示全部楼层 来自: LAN
謝謝介紹

金牌小籠包始終係最愛
atompower 发表于 2010-6-18 08:35

個小籠包真係幾正,
始終係佢地最出名既野嘛~

原來鼎泰豐改左名! 多謝提醒!
佢地d 小籠包真係好正, 成日經過佳寧娜都入去整一籠

楼主 发表于 2010-6-18 10:22:25 | 显示全部楼层 来自: LAN
原來鼎泰豐改左名! 多謝提醒!
佢地d 小籠包真係好正, 成日經過佳寧娜都入去整一籠 ...
肥肥安迪 发表于 2010-6-18 09:58

其實係中國果邊比台灣中止授權先改名
其實入面啲野好多都差唔多啦
好似香港都會開分店...

同去歐洲城同一日,係廸卡儂買完野,返左去世界之窗果邊,放低啲野係酒店,又走左去對面既益田假日廣場…入到去 ...
Chocobo 发表于 18/6/2010 02:25

唔難得上個禮拜扶手電梯上,見到個新招牌黃琴琴。 。
原來“鼎泰豐”果有張紙招牌擺在電扶手電梯旁唔見拷咗,我仲以為“鼎泰豐”拾咗tim..

一個人食百零蚊,我就不如俾多少少去食大漁羅。 。

咁價錢有無平到先.

楼主 发表于 2010-6-18 14:41:16 | 显示全部楼层 来自: LAN
唔難得上個禮拜扶手電梯上,見到個新招牌黃琴琴。 。
原來“鼎泰豐”果有張紙招牌擺在電扶手電梯旁唔見 ...
ken_choy 发表于 2010-6-18 13:15

兩個人喇...
我一個人食唔哂啦~