发帖
手机端
扫码访问

家家長沙面粉(福華路)

5665 |23

用餐餐廳:家家長沙米粉

餐廳類型:面食

詳細地址:福田區 福華路29號京海花園對面

用餐日期:201006月15日晚上
   推薦菜式:豆干,綠豆沙

消費:低端(總菜價38元,二個人,人均約19元
      总評分:3.5(滿分5分)
      味道:4(幾好)
      衛生:3(麻麻地)
      服務:3(麻麻地
      環境:3(麻麻地
      價錢:4(自己睇。。啦)

開始晒野...................................................

*牛雜粉(12元另+1蚊面)

特點:勁大碗,牛雜煲得好爛

小評:勁大個碗,分量勁多。。。我都嚇左嚇,先十二蚊。。忘記羅把尺度嚇果碗影一張。開始吃以為系陽春面,但我叫左粉哦,吃嚇吃嚇又有D似河粉。D面同D湯就真超普通,仲難吃過公仔面,但D牛雜保得好爛,好好吃,但量太少。里碗野雖然唔多好吃,但勝在夠多夠大啊。

另加左一碗面,要一蚊(好少,唔知有無原來果碗十分一),因為拒唔提供空碗,一定要你買一碗面。。:y-35: 問題D面唔好吃

:y-65:

*綠豆沙(3元X2)

特點:勁大碗,甜味適中

小評:又系勁大個碗,甜味適中,湯幾稠,可以吃到豆,唔會化塞。正。三蚊感大碗,仲要有豆吃。。。除左系屋企。。。系出面都幾難穩到羅。

:y-53:

*豬腳(15元)

特點:煲得好彬,辣辣地,好好吃。

小評:一共四塊,應該巖好一只腳,好大塊啊,雖然無鹵水果D感香,但拒煲得好夠火候,好彬,辣辣得幾好吃,吃起身別有一翻風味哦。

肥到流口水吧:y-52:

:y-34:

*豆干(4元)

特點:厚身,有口感

小評:豆干系新鮮豆干,好好味,因為又系辣既,所以好正啊,辣辣地好野味。里個豆干較厚,吃起身好有口感,特別系一口過,正啊。加埋辣椒油,好香好正。

聽人講,之前系兩蚊。。之后三蚊。。之后就四蚊。哇,如果兩蚊就抵到爛羅,不過四蚊都好鬼抵。。。

:y-53:

總評,原來湖南長沙人感吃得。。D野要大大碗,拒地唔在意D野好唔好吃,最緊要大。。。。里餐兩個人吃左三十幾蚊。。。最慘系我,同一個婦女吃,成碗豬腳同一大碗面我包塞,外加一碗大綠豆沙:y-50: 。

我發覺吃綠豆配上辣辣豆干,簡直無懈可擊,你地可以試試。

里間野系深圳好多地方都有分店,應該好多人光顧過啦,雖然環境麻麻,服務麻麻,但分量和菜式可見一斑。我地里D窮人既首先,哈哈哈哈:y-18:

完,歡迎糾正。

评分

牛雜面 -- 睇落似潮州牛雜河差唔多。 。應該潮州牛雜河惹味D。 。

豬腳 -- 應該好正! !我要揾個時間去試下,就叫e個豬腳+碗白飯,捞埋一齐食。 。   :y-65:

豬腳個賣相最吸引
睇落又肥美又林~好正!

同以上幾位 ching一樣,個豬腳睇到就想食,,不過個綠豆沙就ma ma 地

我食過一兩次.都是麻麻地,有次搞到我肚痛

楼主 发表于 2010-6-16 20:15:36 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
牛雜面 -- 睇落似潮州牛雜河差唔多。 。應該潮州牛雜河惹味D。 。

豬腳 -- 應該好正! !我要揾個時間 ...
ken_choy 发表于 2010-6-16 14:51

好似無白飯供應啊。。。

楼主 发表于 2010-6-16 20:15:55 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
我食過一兩次.都是麻麻地,有次搞到我肚痛
hubert 发表于 2010-6-16 16:11

感唔小心啊

楼主 发表于 2010-6-16 20:16:27 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
同以上幾位 ching一樣,個豬腳睇到就想食,,不過個綠豆沙就ma ma 地
yukfa 发表于 2010-6-16 16:05

三蚊雞感鬼大碗。。。我覺得很好啦

用餐餐廳:家家長沙米粉餐廳類型:面食詳細地址:福田區 福華路29號京海花園對面 用餐日期:2010年06月15 ...
cxsjim 发表于 2010-6-15 21:34

多謝cxsjim ching 精彩報告,,
家家長沙米粉的確係一間好 local 嘅店,,
味道算 OK la, 豬腳最正,,但價錢就好抵,,
環境就好參差,,你食呢間算好啦,,
我食開萬象城附近嗰間,,我諗好多HK人見到未必會入去食,,

除左個牛雜粉之外其他都唔啱我食...:y-63: