发帖
手机端
扫码访问

世界杯細界杯巡禮

关闭 [复制链接]
6518 |51

世界杯今晚開鑼。

趁住仲有啲時間,先嚟同大家分析一下細界杯嘅形勢。

有資格入圍細界杯嘅深圳隊伍唔少。

A組

首先要同大家介紹嘅係A組嘅球隊,佢地分別係水刀、水方、水警同埋逼水。

要先介紹A組係因為呢組係死亡之組,競爭係異常激烈。

水刀

先講水刀,佢地自組班至今,一直吸引到唔少球迷嘅愛戴,擁躉眾多,有福田紅魔鬼稱號。

水刀可以話係打破傳統足球打法嘅表表者,將後防助攻嘅威力發揮得淋漓盡至。

大堂後防個個衝勁十足,鬆腿員下下插水,仲要經常助攻射球,起腳率係遠遠超越前鋒球員,成為球壇嘅新現象。而家好多球迷鐘意睇佢地後防表演多過中、前鋒嘅進攻。

水刀唔單止後防別樹一格,其實佢地嘅前鋒實力唔弱。

中鋒SPA球員身價唔低,肯進攻、肯起腳,只不過好多時要扭下屎忽花。要入場睇SPA表演,票價係唔低。

據聞佢地換咗唔少新血,因為有人跳槽,亦有唔少賺夠,高掛球靴,而新嚟球員質素略有下降。

左右兩翼有雪域,控球技術冇SPA咁高,起腳機會大,但未必入到波。

綜合嚟講,今次水刀可唔可以喺小組勝出係未知之數。

水方

水方亦係另一隊較多擁躉嘅球隊。

佢嘅實力跟水刀差唔多,後防助攻都有啲睇頭,但始終及唔上水刀嘅後防踢得咁放。

曾幾所時,佢地嘅中鋒SPA係被譽為福田第一,不過今日佢地已經冇滿場飛,又唔會公開練波,波迷想一睹風采,就只得買飛入場呢個途徑。

據聞佢地新加咗個右翼深港風情,不過國際足總常委包青天近期去視察過,發現球員質素參次,竟然有七十年代嘅丙組球員,令人對佢地奪標嘅能力有所質疑。

正所謂爛船都有三分釘,何況水方一直都係球壇班霸,瑕不掩瑜,只要佢地好好咁擺好隊形,要殺入決賽都並非難事。

水警

一間一直備受爭議嘅球隊。

隊形差、管理鬆散,領隊、教練直情要拎去打靶。(據聞教練已換咗人,暫時判緩刑啦)

奇怪嘅係球迷一邊鬧、一邊捧場。

自從水刀嘅後防助攻打出一片新局面,水警有樣學樣,郁咗唔少錫身唔肯助攻嘅後防球員,仲要加強培訓,吸納新血,今日佢地嘅後防力量只係輸水刀一個馬鼻。

至於中鋒SPA球員,質素平均弱,但勝在身價冇咁高,肯搏肯瞓身肯追波肯起腳。

冇明星球員,入場票價比水刀水方低,而且攻勢強勁,唔係要睇碧咸、C朗拿度呢類靚仔球星嘅,淨係想睇人起腳射球,好多球迷都係情願捧水警場。

左翼瘋情其實係由SPA兼任,起腳入球快而準;右翼激情質素唔錯,腳法漂亮。

水警進步快,換咗教練後,雄心壯志,似乎想執福田球壇牛耳。

想還想,有冇咁嘅能力係最重要,我地拭目以待。

逼水

一隊新成立嘅球隊。今次編咗入死亡之組,佢地比較吃虧。

由於成立日子短,球員嘅默契未夠。

好多球迷對佢地嘅了解唔深,支持度係較低。

逼水嘅打法比較斯文,佢地暫時冇重點培訓後防助攻,所以攻勢冇同組其他三隊咁有睇頭。

中鋒SPA亦係好斯文,唔搶攻,唔犯規,連禁區都唔入,所以好缺乏起腳機會。

咁斯文嘅球隊應該好難出線,不過佢地太新,好難摸清個底,究竟領隊同教練有咩秘密策略,真係冇乜人知。

咪睇少佢地班球員斯斯文文,隨時一個唔覺意,喺正式分組場,使出殺手鑭,嚟過全隊進攻,對手可能會俾佢地殺個措手不及。

所以話,逼水係黑馬中嘅黑馬。

A組已經介紹完畢,寫到我墨水都乾。

仲有其他幾組嘅形勢,我希望留番俾其他球迷嚟評述一下,將個波交俾你地。

*B組分析在11樓*

评分

A組差唔多最強既都係度

楼主 发表于 2010-6-11 13:13:37 | 显示全部楼层 来自: 香港

不如由你嚟講下B組形勢吖...
chulo2009 发表于 2010-6-11 13:13

我只係A組其中一隊fans, 其他隊我只略知一二, 極少捧場

我原來都係紅魔青訓營出身,但已經轉左會去水方
呢度既新球員其實都幾有睇頭,只係無咩人去發掘同train佢地即
而且我覺得入波唔係最重要,場波既過程有無feel先係重點~~~
依家水刀既球員成日都係咁浪射,無咩球味,球員獎金又越來越貴,如果追求入波既「快感」我不如直接去射12碼仲爽快

楼主 发表于 2010-6-11 15:56:20 | 显示全部楼层 来自: 香港
我原來都係紅魔青訓營出身,但已經轉左會去水方
呢度既新球員其實都幾有睇頭,只係無咩人去發掘同train佢地 ...
HAMGER 发表于 2010-6-11 15:43

講得好,果然係有見地嘅球迷。不在乎結果,只在乎過程。
似乎我應該將水方睇番高一線,有時間都要多D到佢地主場跟球員練習下、搓下波。

朱佬神筆再現, 介紹四水一樣可以吹到漫天口水, 小弟佩服.

by the way, 我可唔可以問朱兄攞返個新keyboard錢? 我飲緊水睇你篇野爆笑噴到個keyboard濕哂唔知仲用唔用得... 下次我見到你開post都係唔好飲住野睇...:y-14:

其實我覺得水方場館位置十分好 , 行開行埋 , 過關容易 , 方便球迷入場

A組水警睇得出佢有心憑呢次世界杯改革,
近期表現睇得出所有球員都有訓示過,
佢表現比起逼水更黑馬,起碼佢球會主場岩岩改建左!

楼主 发表于 2010-6-11 17:22:51 | 显示全部楼层 来自: 香港

冇晒墨水,惟有咬破指頭,用嚟寫。

B組

四隊B組隊伍都係嚟自羅湖區,佢地係:王濕、TPY、螞蟻、星日。

近年羅湖區嘅足球事業俾福田區搶晒風頭,但唔表示佢地嘅實力弱。今次細界杯,四強位置冇理由冇羅湖區嘅代表。

王濕

當三水未出現前,王濕曾經係球壇龍頭大哥,未入過佢地主場,真係枉稱係真正球迷。

目前名氣略減,但忠實擁躉仲係非常之多。

王濕係好有規模嘅球會,亦係明星球隊,擁有外籍球迷數目係全深圳最高。

王濕打法相對福田那邊傳統。

後防助攻係有,都未必下下扭波入禁區起腳,但佢地球員腳法唔錯,就算唔入球都可以令到球迷如痴如醉。

中鋒SPA打嘅係高竇波。

球員都係身價高,入場睇波要買包廂飛。

無論係斯文打法、定係高速拼搏打法,一向都吸引到一班有米球迷無條件嘅支持。

左右翼以香薰為主,可塑性高。

由於羅湖區唔太流行後防助攻,所以中鋒嘅力量特別重要。

由中、港、泰組成嘅中鋒團隊,進可攻、退可後。

王濕隊形齊全,整體實力高,係傳統球隊嘅代表。

可估計今次細界杯總決賽嘅最後兩強,好大機會係羅、福對決,王濕隨時係羅湖區嘅最後出征代表。

TPY

一家老牌甲級球隊。雖然光芒暗淡咗唔少,但絕對唔可以少覷佢地長年累月積落嚟嘅籌碼。

而家嘅TPY係已經改組過,對資深球迷嚟講,都係覺得新TPY不如老TPY。

老年球會有較多包袱,唔係話要改革就可以改革。

後防都係傳統打法,著名嘅中鋒TYP式,隨住球員流失,星味已經冇早幾年咁強。

點睇都好,TPY最叻都係八強止步。

螞蟻

一家好有特色嘅球會,但今時今日,開始出現老態。

喺踢法方面,較欠特色,腳法不過不失,缺乏明星球員。

不過佢地都有可取嘅地方,就係唔少球員肯越位起腳搏入球。

佢地嘅主場入場票價實惠,球員獎金要求唔高,安安份份咁睇場90分鐘嘅波,間中都會有驚喜。

講乜都假,分組賽出到線至算啦。

星日

先申報一下,我係星日球迷會會員,所以評論未必可以完全中肯。

佢地嘅後防一向係保守斯文型,但近幾個月打法有多少少改變,多咗好多肯瞓身攔截,但真係助攻嘅少,最多上到中場交波就退返後方。

呢度嘅中鋒反而唔係SPA,而係至尊,換句話講,進攻實力係弱咗D。

本人對佢地嘅至尊一向印象麻麻,太主觀,留番俾其他球迷提供意見和評論。

兩翼反而頗強,由香薰主導,冇咗佢地兩邊助攻,星日都唔會過到外圍賽果關。

至於中港泰中場兵力,低調得嚟又幾橫強,好多時入波都係靠佢地。

呢個球會係衰在人氣唔夠,加上近月人材流失,想學人逐鹿爭霸,仲差咗少少火候。

要打入四強,寄望下屆啦。

講晒B組四球隊,可能有球迷會問,點解冇咗半月灣?

半月灣冇錯都係一間好球會,但佢跟嘅足球賽例唔同。頭先果四間係打開90分鐘賽事,而半月灣係打120分鐘,所以冇可能編埋同一組。

各位球迷師兄可以試下幫助佢安排120分鐘嘅比賽組別,例如連同暈槍…等等。

哎喲,見頭暈,滴唔出血啦,唔該師兄接力。

评分