发帖
手机端
扫码访问

次次按完中式都頸痛...

关闭 [复制链接]
4357 |40

搵人拉自己就自在D,尤其係由有經驗嘅技師拉,不過如果自己有恆心,每日都做下拉筋動作,效果仲好,亦夠經濟慳錢,但千祈咪心急而拉傷條筋。

回复 21# chulo2009

明解! 唔該晒!

事關我真係冇諗到頸痛係要拉腳, 等我拉得一頭半個月再上來report下!

Ivan兄寫得很精闢。容許我加多幾句,如有謬誤,請指正。

人的經絡筋骨是相連的系統,某處不舒服,可能是因另一處有毛病。人年紀愈長,頸腰容易感到不適,雙腳力量會減退。除非有外來的傷害,如扭傷撞傷,只要細心留意,身體的筋骨不適是由雙腳開始,這表示氣血經絡運行欠佳。若不去疏通治理,這種筋骨不適便會向上蔓延,先到腰,再沿著尾龍骨及背部肌肉,再伸展上後頸,嚴重者會上頭頂。
頸痛鬆頸只能治標,過一兩天便打回原形。要真正改善頸痛問題,應該先好好的鬆腿(是認真的鬆腿拉筋,三水式鬆腿並無作用),然後鬆腰,到此時,再鬆頸便水到渠成。

朱兄,小弟少少補充,人的身體痛楚大致分兩部份,即上,下身,頭頸手為一組,腰腿脚為另一組,你說某處不舒服,可能是因另一處有毛病,引證一位中醫師曾經說過,痛是一個影子,治療痛症如果針對影子只可短暫舒緩患者痛楚,不會有成效的,應從患者根源處理,舉例,好多人腳錚痛,或腳肘痛,我會檢查患者膝頭哥或腰,又有好多人手痛,我會檢查佢地膊頭或頸,永遠向上check,不過理論歸理論,我現在不斷找尋實戰對象,唔靚唔醫,Ha,HA。仲有,我緊記某中醫一句說話,佢話按摩治療力度係视乎患者可承受力度上限,因為太細力冇療效,太大力會加深患者痛楚。

评分

嘩...利害!借問聲ivan兄係久疾成醫定係真係醫師呢?
包大人 发表于 2010-6-11 11:26

係一個曾經接近殘廢,被中、西、脊椎神經醫生批死永遠傷殘,自己屢不放棄,遍尋名醫,網上,書本不斷研究,終於誤打誤撞,歷鍊多年,以自己身體做實驗,深深領會到"痛過方知患者之苦"呢句對白之深層意義",今日係一個成功醫好很多患頑疾多年的冇証書神醫。

Ivan兄寫得很精闢。容許我加多幾句,如有謬誤,請指正。
人的經絡筋骨是相連的系統,某處不舒服,可能是因 ...
chulo2009 发表于 2010-6-10 18:48

朱兄實在博學多才, 早年醫好少弟腰痛頑疾的鐵打師傅, 正是主力醫我雙腳. 到他說我的雙腳好得七七八八時, 我的腰痛也不藥而癒了, 當時鐵打師傅向我解釋的理論正正與朱佬相同.

朱兄,小弟少少補充,人的身體痛楚大致分兩部份,即上,下身,頭頸手為一組,腰腿脚為另一組,你說某處不 ...
ivan92 发表于 2010-6-11 10:42

Ivan兄在這方面真係好有認識。我相信好多師兄都想了解多D按摩推拿真正嘅好處和療效。呢度係正骨區,應該多番一D呢類資訊,希望您可以過多D料俾我地,造福下大家。
我建議Ivan兄開過專帖,俾大家可以入去向您請教,您意下如何?

评分

回复 27# chulo2009

我超讚成
小弟頸痛多年 , 都好想搵d信得過既人士 , 無論中西鐵打咩都好 , 攪返好佢 , 又想治標又想治本

Ivan兄肯教小弟一定虛心受教 !! 十個唔該 !!

js 問題, 其實不同仔體質, 要用不同力, 按要有技巧. 但一般很要用力的人反而不知道