发帖
手机端
扫码访问

次次按完中式都頸痛...

关闭 [复制链接]
4359 |40

我自己久病成醫,可以試下解答你的問題,無論中,泰,日式,如果個JS唔係將你的身體扭,屈,用手肘鋤,如果佢地只用指力,佢地係唔會加深你的痛楚,按摩係將你有問題的地方早點催化出來,一般人d腰頸痛,甚難痊癒,因為按摩治療,係要持之以恆,但時間同金錢係令到唔能夠持之以恆主要原因,所以我現在用業餘時間醫人時,一定會教病患者按摩。

可能按得你太大力/按的位置唔準...........

我自己久病成醫,可以試下解答你的問題,無論中,泰,日式,如果個JS唔係將你的身體扭,屈,用手肘鋤,如 ...
ivan92 发表于 2010-6-10 12:07

Ivan兄寫得很精闢。容許我加多幾句,如有謬誤,請指正。
人的經絡筋骨是相連的系統,某處不舒服,可能是因另一處有毛病。人年紀愈長,頸腰容易感到不適,雙腳力量會減退。除非有外來的傷害,如扭傷撞傷,只要細心留意,身體的筋骨不適是由雙腳開始,這表示氣血經絡運行欠佳。若不去疏通治理,這種筋骨不適便會向上蔓延,先到腰,再沿著尾龍骨及背部肌肉,再伸展上後頸,嚴重者會上頭頂。
頸痛鬆頸只能治標,過一兩天便打回原形。要真正改善頸痛問題,應該先好好的鬆腿(是認真的鬆腿拉筋,三水式鬆腿並無作用),然後鬆腰,到此時,再鬆頸便水到渠成。
我愛做推油,最早期的原因是怕中式技師未夠班(後期原因改左,點解大家都知啦),用死力按頸,令傷上加傷。所以,現在我做中式一定唔揀後生技師。
樓主師兄頸有事,要多做拉腿鬆筋,一定有幫助,除非你的頸痛另有成因。

係咪應該試下中醫呢, 我都好怕JS按頸, 每次按完都唔舒服

我都成日頸痛.. 按頸技術好是我要求之一
想問下樓主... 你按頸是否扒係到俾佢按呢? 無論扒落個窿到, 或扒落枕頭到都會唔自在..

雪人小貼士:
下次試下瞓係枕頭到, 但瞓落少少, 叫技師坐係床前, 反手按頸, 我覺得咁樣按最舒服的!!
原因有三:

一.  技師難出死力, 只可用前臂,掌心, 手指o既力, 用唔到全身o既力
二:  唔會俾個技師壓住你條頸黎按, 無咁傷

三:  可以近距離望住個技師, 怕怕羞羞咁.. 好過癮架 :y-80:

三:  可以近距離望住個技師, 怕怕羞羞咁.. 好過癮架  ...
sverige 发表于 2010-6-10 18:56

呢個原因最充份,一於跟你嘅做法。

我都成日頸痛.. 按頸技術好是我要求之一
想問下樓主... 你按頸是否扒係到俾佢按呢? 無論扒落個窿到, 或扒落 ...
sverige 发表于 2010-6-10 18:56

但係啲技師會唔會聽哂你話咁去按呢?

但係啲技師會唔會聽哂你話咁去按呢?
assusys 发表于 2010-6-10 21:47

你問我... 我又唔係技師...
你問番佢地啦

Tell your js to skip this part if she's not pro!

回复 13# chulo2009

師兄 , 我想問多少少 , 拉腳係自己做熱身既拉腳定係要搵人特別做 ?