发帖
手机端
扫码访问

小朋友試食簡報(9) 第一次食深圳純素食 喚覺生態

5989 |32

http://www.sofood.cc/restaurant_sr.php?shopid=2620

今次要快快出報告
小朋友仔都算係食得純素食 所以點都會有高d要求 係好難過到我口呢關
講真呢間喚覺生態結果出來係比我要求/想像差了一點 唔係話佢唔好 只不過再有改進空間啦 可能真係我要求太高啦 之前睇相真係好吸引 (不過要澄清之前d相唔係呢間分店 係下次試食果間)

以下分數為試食中個人分數平均分
味道:77.7分★★★
乾淨:78分★★★
地方:80分★★★★
方便:70分★★★
服務:80分★★★★
抵食:77.7分★★★
評語: 價錢唔算太貴尤其是午市時的套餐 服務也很好 食物水準算是比較穩定 有一點點多油 地方舒適
適合一個人去: 午市應該可以
味精指數: 少少也不出奇 可以接受
人均消費: 32.7元
WIFI上網: 唔知有冇 冇穩過
總體平均分: 77.2分★★★

香椿拉條面 15元 77分★★★ (賣相:3.8分,味道:3.8分,抵食:4分)
要勞混吃 有香草味 都可以幾入味 鹹鹹地

登录/注册后可看大图

干炸鮮蘑 26元 76分★★★ (賣相:3.7分,味道:3.8分,抵食:3.9分)
裡面是蘑菇 但不太吃得出來

登录/注册后可看大图

玉米一品燉 22元 81分★★★★ (賣相:4分,味道:4分,抵食:4.2分)
荳腐 冬菇 素肉 紅蘿蔔絲 素肉很軟很濃味 湯比較鹹

登录/注册后可看大图

鐵板西式排 48元 75分★★★ (賣相:3.8分,味道:3.7分,抵食:3.7分)
西蘭花不是最入味 素肉扒少辣比較硬 都有素肉味道:y-85:

登录/注册后可看大图

蔬菜汁五彩小籠包 12元/半打 75分★★★ (賣相:4分,味道:3.7分,抵食:3.5分)
我打分的時候是以為24元/半打的 所以分比較低了:y-27:
味道一般不差 裡面是菇紅蘿蔔之類 沒什麼汁 我吃了黃色和綠色沒有分別

登录/注册后可看大图

地三鮮 18元 83分★★★★ (賣相:4分,味道:4.2分,抵食:4.2分)
青椒沒什麼味 但薯仔好好味 醬汁好濃

登录/注册后可看大图

家常涼菜 28元 79分★★★ (賣相:4.1分,味道:4分,抵食:3.7分)
辣 鹹鹹地 有紫甘藍 青瓜 紅蘿蔔 荳腐皮 好爽好開胃:y-87:

登录/注册后可看大图

後記: 冇後記... 嘻嘻 講笑:em15:  食完出左門口... 個個轉左走晒:y-84: .. 劈低我一個轉右走 嘻嘻

小朋友穩食日誌(1)羅湖金光華哈大師
小朋友穩食日誌(2)羅湖萬象城美食廣場珍香小鐵板
小朋友穩食日誌(3)羅湖金光華馬拉爸爸
小朋友穩食日誌(4)羅湖東門中威飲食廣場九龍灣茶餐廳
小朋友穩食日誌(5)羅湖人民南路正斗茶餐廳
小朋友穩食日誌(6)羅湖金光華哈大師之二
小朋友穩食日誌(7)羅湖東門步行街鴻展廣場芭蕉泰國餐廳
小朋友試食簡報(1)福田三大炮川味特色食府
小朋友實況報導(1)羅湖檸檬街港記廚房
小朋友試食簡報(2)羅湖寶安南路 滕王閣食府
小朋友穩食日誌(8)福田振華路 迪富賓館西餐廳
小朋友試食簡報(3)福田金地名津 關內日本料理
小朋友試食簡報(4)福田海濱廣場 高跟7號音樂烤吧
小朋友試食簡報(5) 羅湖東門 三大炮川味食府
小朋友試食簡報(6) 羅湖東門南路 廣源港式茶餐廳
小朋友穩食日誌(9) 地王高級巧味
小朋友試食簡報(7) 福田超好味越南美食
小朋友試食簡報(8) 洣水河 食大鑊飯

评分

同香港食過素菜好大分別,另類風格
小朋友有冇食過宝蓮寺素菜,真係一般般 ^ ^

價錢同賣相都几好
我系食肉獸,素菜間唔中試下都ok既:y-59:

其實我都係食肉獸,
不過間唔中一次半次又冇所謂~
但係d菜睇落我覺得頗多油喎...

评分

回复 1# 小朋友仔

好介紹.....有机會初一+五落去試!

回复  小朋友仔

好介紹.....有机會初一+五落去試!
amazon 发表于 2010-6-8 22:44

信哥,,,,你轉食齋,, yct (275).gif

yct (213).gif 仲要要兩日咁多,,

唔,,,,,, jgc (170).gif

食齋最講究鑊氣,因為無肉類配搭以蔬菜清淡為主,所以鑊氣好緊要!
要一讚既係師傅們刀功甚好,擺設效果五錯,有令人睇到就想食既沖動!
有讚亦有彈,要彈既係果D包,要知道包要做得好,搓皮好重要,但係可惜店家寧願做包既外表,忽略左基本功!坦白講句五好聽,D包好似受左幅射咁,搞咩咁先策啊!
(由於本人未有真既食過,以上意見只屬個人愚見,一切依小朋友師兄既為准!)

评分

小朋友有冇食過宝蓮寺素菜,真係一般般 ^ ^ ...
chlonline 发表于 2010-6-8 17:31

師兄,有機會試下佢哋啲內堂齋(係同大和尚、一般僧人同吃),嗰種新鮮蔬菜嘅鮮、香、甜,外面食吾番。

師兄,有機會試下佢哋啲內堂齋(係同大和尚、一般僧人同吃),嗰種新鮮蔬菜嘅鮮、香、甜,外面食吾番。 ...
williamchow 发表于 2010-6-9 03:18

去親都係本地一日遊旅行團,貪方便
志蓮淨苑都有得食,未試過,有機會去一去 ^ ^

楼主 发表于 2010-6-9 13:28:50 | 显示全部楼层 来自: 香港
小朋友有冇食過宝蓮寺素菜,真係一般般 ^ ^ ...
chlonline 发表于 2010-6-8 17:31

都唔算好另類風格既
睇下你compare邊度啦
我記性咁差宝蓮寺都應該食過既
不過唔係近年喇
寺廟既素菜係2回事既