发帖
手机端
扫码访问

毛家(彩田南路)

8476 |37

用餐餐廳:毛家(彩田南路)

餐馆类型:湖南菜

詳細地址:深圳市彩田南路海滨广场恒福花园二楼深圳高级技工学校西边

用餐日期:201005月26日晚上

推薦菜式:鸡脚,鹅筋,猪肠  

消費:中端(總菜價300元<用优惠卷减掉100>,五個人,人均約60
   評分:4(滿分5分)
    味道:4(海鲜唔得,D辣椒新鲜,D辣野做得比较干净)
    衛生:4.5(掂,只不过D碗碟甭左)
    服務:4.5(几好,成晚成间野无咩人气,D服务员很得闲
    環境:4.5(一流,虽然只得二楼,但好大好宽敞,忘记影返几张,不过D外省菜馆每次入去都有一阵怪味,里间也不例外,唔知系咩味,好唔中意
    價錢:4(用埋优惠卷先两百元,感既环境,感既食物质素,抵到烂。)

開始晒野..................................................................

*好似系猪肠(唔知叫咩名同价钱。。。)

特點:肠爽可口,辣渡适中

小評:唔,整得唔错,爽辣可口,无咩腥味。

:y-58:

*红烧肉 48元(里果系我点既。。)

特點:劲大块,劲肥,劲松化

小評:唔,好松化,可惜。。。无咩味道,吃到成口油。。好正,吃多几块竟然头痛。。。(最后剩两大块。。:y-62: 真系好肥。。)

肥到爆燈。。。。:y-47:

:y-18:

*黑山羊 (好似系里个名,上面一层羊肉,下面一大堆薯粉)

特點:羊肉整得好入味,好吃,下面D薯粉好正,非一般酸辣粉可比。

小評:唔,好辣好正,松软可口,可惜。。羊肉太小。。不过下面酸酸辣辣薯粉好Q正。。唔。。。酸辣粉要做到感先可以比人吃架嘛。。。

:y-52:

*好似系鹅咩筋 (好似系里个名,系凉拌)

特點:D筋劲爽,麻麻辣辣,非常可口。

小評:唔,好爽好辣好正,筋爽韧,同D笋啊辣椒丝啊香菜啊同其它唔记得咩,一起吃。。正到。。好一个凉拌。。。

:y-5:

*雪里红 (里个我记得,不过唔知价钱)

特點:野味,清新,咸度适中。

小評:唔,里个唔辣,雪里红系一种蔬菜,上百度一查。。好多功效,仲听讲里个菜几难烹调,不过里D都唔系我关心,我只关心好唔好吃,入口清新爽口,好吃,有点过油,不过正常。

:y-68:

*扇贝 (里个好似系四十八还是五十八)

特點:粉丝好吃过肉哦。。。

小評:唔,扇贝太细只,肉唔大,粉丝反而好吃哦,其实我一直都唔中意点扇贝,一点扇贝一定送你粉丝(我只系想吃果只肉,你送感多粉丝比我做咩),都唔知边个发明系扇贝上一定要加粉丝。。。

:y-9:

*咩鬼鸡脚 (里个唔记得名同价格)

特點:鸡脚好正好胶,香芋仔好香口。

小評:唔,里个都系我点既,一见到图纸上面D鸡脚剖开塞,立刻问服务员系咪无骨(因为系果次试吃越南菜上吃到无骨凤爪,回味无穷,不过谂返,我怀疑拒果D白到皱皮既鸡爪应该系出面买现成既。。。),服务员谂都唔谂,答无。。。我就上左当啦,其实有一D硬骨,不过里D鸡脚比较丰满唔皱皮,就知系好野,吃起身辣辣得,又粘粘地口,好吃啊。

边边上紫色果D系芋头仔,好粉好香口。。。。唔。好吃。

:y-60:

*花甲 (用优惠卷送既,原价好似三十几,宜家搞特价九蚊)

特點:D汁好特别好好味。

小評:唔,系毛家就最好唔好点海鲜,我吃到拒D肉系HI既。。。不过唔塞钱,算啦。不过讲返转头,拒D汁又几特别几好吃,罗来送饭都无问题。。D肉就算啦。。。

战后***********************************************

我两块大肥。。。猪肉,唔:y-27: 点解你地生得感肥。。。。:y-62: 搞到我吃唔塞

總評,五个人(哦,有一个大肚婆,系咪应该计六个呢:y-87: ),打埋折,两百蚊,后尾仲送左一大堆吃120减50卷同两支可乐。。。系D感既地方,感既湖南菜,超抵啦。睇来我既选择系明智地。

我唔系唔吃辣,系因为有D地方乱感煮,难吃到Q感。。。无法接受摆啦,我地广东人系咩都吃得既(前提果D野系可以食用),可能只怪我嘴特别挑啦。

里次湖南菜已经好唔错,煮出来的辣唔会比人一种乱既感觉,里个辣比较原味同地道。

毛家吃饭都唔便,不过拒D环境、食材同菜式唔系一般菜馆可比,所以拒D野都物有所值架。

因为里餐系被请,好多菜都系人地点,加上请吃饭果个系湖南人。。所以吃辣正常,不过里渡D辣系吃得果种罗,系湖南菜馆唔点辣。。。点D唔辣仲怪(点知系咪客家菜,湖南人煮广东菜,鬼敢吃罗),呵呵呵呵。

至于點解好多菜名同價格都無,系因為。。。沒機會影果張電腦小票。。。好怪,電腦小票拒地要回收,感我就去記左請吃飯果個人張刷卡小票。。。。羅

完,歡迎糾正。(好似简繁混杂。。。将就睇吓啦,唔改啦)

评分

D菜式係肥少少,一次半次唔怕啦:y-83:

毛家飯店好多香港人食,
我怕辣,食過一次 ^ ^

楼主 发表于 2010-6-3 20:18:29 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 2# gtrswa

外省菜特别系辣既,都系劲多油同重味哦。正常

楼主 发表于 2010-6-3 20:19:15 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 4# ruocen

剖开去骨,但顶头仲有少少骨,辣辣地卤水味,几正。

D紅燒肉同鵝筋好正啊!
價錢好抵食,師兄可以下次影下餐廳四周環境,加分都多D啦!:y-38:

楼主 发表于 2010-6-3 21:23:41 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

大佬。。。我系男架。。。四周环境,忘记左。通常我觉得OK既地方已经无咩好挑剔,除非你系鸡蛋里挑骨头。

大佬。。。我系男架。。。四周环境,忘记左。通常我觉得OK既地方已经无咩好挑剔,除非你系鸡蛋里挑 ...
cxsjim 发表于 2010-6-3 21:23

SORRY師兄,係我岩岩同師姐傾完後一時記錯,以後都五會啦,原諒我吧!:y-65:

楼主 发表于 2010-6-3 21:59:21 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
SORRY師兄,係我岩岩同師姐傾完後一時記錯,以後都五會啦,原諒我吧! ...
無爭有為 发表于 2010-6-3 21:45

改左果张贴就得啦。。。:y-6:

改左果张贴就得啦。。。
cxsjim 发表于 2010-6-3 21:59

改左啦,點解咁樣我都諗五起?:y-70: