发帖
手机端
扫码访问

beautylady同大家一齊遊“洣水河”

5760 |35

周末終於得閑又同一大班sofood的師兄師姐去試吃了。呢次目的地系華麗路新開的“洣水河湘攸大碗菜”,應該話系鳳凰路的雙喜酒樓過一D會比較多人知。講真句,開果個位置,雖然近路邊,但路邊冇任何餐廳標記,而且餐廳門口前系空地,如果唔系特登去或者有人介紹的話,好多人唔知有餐廳系度。因為華麗路人較少,車都唔系好多。總之位置唔明顯。

味道:****
環境:****
服務:****
衛生:****
抵食:****

好啦,宜家同大家介紹下噚晚的戰績啦。

金錢蛋,15蚊。睇樣好像分量唔多,其實好多,因為拍照技術唔啶,大家將就下啦。呢道菜系我覺得比較好味的一道鎹。大家是否想知道呢個鎹的做法呢?問過廚師:雞蛋煮熟,去殼,切片,過油,用辣椒粉炒,加裝飾品,裝盤。大家是否覺得做法好簡單呢?其實要做得好味,系要功夫的。蛋系外脆裏嫩,鹹淡適中,加咗辣椒粉炒,有少少辣,但好味,好香,而且好大碗,15蚊,超抵,值得推薦!

茶樹菇湯,廣東人食嘢,湯系必點。呢個湯系瓦缸喂湯,煲得夠火候,龍骨都煲淋咗,龍骨加茶樹菇,清甜,冇味精味,好味,38蚊,一大煲,都系一個字:贊!

紅燒豬腳,塊塊都系真材實料。豬腳煮得啱啱好,皮有質感,唔系好淋,成塊豬腳有小小咬勁,而且入味,雖然加咗辣椒,有少少辣,但一D都唔影響味道,反而會人食咗之後唔會在滑膩感。25蚊,大份量,抵到不得了,系其他餐廳隨便點個紅燒豬手都要三十幾蚊個。值得推薦!

剁椒魚頭,睇樣好多辣椒,綠的,紅的,其實唔辣。可能系店家為咗迎合我哋呢班唔食辣族而特登做成唔辣的。我唔肯定魚頭是否草魚魚頭,吃起來無腥味,因為系比較大的魚,所以冇乜細骨,魚肉較新鮮,好鮮甜,肉較滑,食時蘸D汁,會更加好味D。招牌果然系招牌,唔錯!

攸縣血鴨,睇樣唔系好靚,但味道不同凡響。好香,有小小鹹,好味。但鴨肉切得好細,所以骨裏面有骨碎,我分唔清邊D系內邊D系血。正好店家所講:肉裏揾血,血裏揾肉。大家自己揾啦。

蒜香牛肉,呢道超多油。好多蒜頭,好多牛肉,分量好足。牛肉片唔好老,夾住蒜頭一齊食,超好味!

農家柴火臘肉,好重的柴火燒過的味道。個人口味,我唔中意,無法評價。

攸縣香乾,豆腐乾較嫩,加咗好多佐料,惹味,但皮不脆,扣分。

紅薯粉肉沫,炒得唔錯,夠味,而且不油不乾,盤底無汁無油,廚師有料。肚餓的話,可點來安慰下個肚先。

空心菜,廣東菜的做法,青菜一個,無特別。

最後店家贈送一個——涼拌炒飯,幾好味,唔錯。

呢家新開張,環境衛生都唔錯,菜品都算OK。個人覺得唯一不足系位置問題,如果系路邊做個顯眼的招牌可能會好D。

评分

龍骨茶樹菇湯,紅燒豬腳,牛肉都鍾意!

價錢的碓几相宜!

華麗路位置的確隱敝左d,個度都系住宅小區,

娛樂場所好似鬆骨就要轉番去黃貝嶺,

雖然好近,但好小行經

睇落唔錯。。:y-65:
可惜唔熟果頭。。:y-55:

果度我真係未去過......
都幾遠下...
唔識去添...

唔該。 。
第一次應該會打的去好過。 。

係火車站有經鳳凰路既車都岩,通常落車後步行約4-6分鐘即達!

如果有一日美食團去呢度食午飯就好啦

搵日去試下個金錢蛋先得

血鴨好似幾好食

D相好细唔清楚。。。。