发帖
手机端
扫码访问

福田---風波莊

5100 |21

前排见到大家去南山风波庄试吃,见到食评之后同几个朋友就去福田区开餐,一出香蜜湖A地铁站再往入面行就见到了,最入面果间就系了。出面装修没南山果间甘有特色,见唔到“风波庄”三個字都好易忽略。咦??點解出面沒喬峰代言噶海報。都系入去先了。
店面比較窄而且裝修非常之一般,間隔都唔得。

呢個系兵器哦。唔系同南山同步噶咩

大力丸:同論壇上面講的差不多,蛋黃再多的就好了。

叫化鴨:這隻鴨真系一只好鴨。非常入味,肉質鮮軟,有陣好香噶八角香料味,個個都話想來多只打包,我話唔好甘多事,中意下次再來羅。

口水魚:吃羅有陣炭燒生蠔味,魚肉好滑唔多骨。花生就沒試到,因為魚好好吃沒位卑距裝。

唔知叫咩名:好似鐵板燒甘,剛上臺新鮮熱辣,的油周圍飛,嚇得我!就系平時食開噶微辣土豆,不失不過。

玉女心經:見到大家沒介紹就要咗呢碟,距介紹系毛山根,一種特色野菜。可能落咗醋精之類的,吃咗喉嚨想咳。系我以為系熱菜,點知系涼菜。口感有的似豆芽咁,但比豆芽脆同多汁。不過我班friend唔多中意距,將距打入冷宮。

海帶湯:入面有海帶、豬肉、黃豆、綠豆、赤小豆。煲到豆都爛曬,好香噶黃豆味。

帶皮牛肉:其實我唔系要呢碟,見到南山試食唔系甘噶樣,呢個要點火。但系算了,試下新菜式報告卑大家。
有沒見到牛肉筋,好q,好系豬腳入面噶牛筋肉,即使食到白色噶筋斗唔硬。但牛肉就有的硬同干,呢碟比較似幹鍋。吃到後面就好辣,因為煲耐咗辣椒出曬來,唔識啦建議唔好·點火·。

南瓜酥:我覺得南瓜酥沒圖片上甘靚,炸得有的肉酸。而且成個南瓜餅都系脆噶,好似炸薯餅咁。系油咗的,但都好味。

哈哈,過日沒影到入面,呢一張可以見到其他地方噶,“1”系廚房,有個窗口可以直接上菜,有時見到濃煙滾滾,入面的廚師就快升仙了。“2”系臺噶間隔,覺得沒咩特色。
呢間我覺得環境麻麻就算了,吃到一半仲有不知名飛蟲飛到我碗度,一隻已經死系碗度,一隻系碗邊,雖然“人在江湖走邊有沒蟲咬”系都系注意的好。
最後買單¥198。因為系sofood噶會員可以打8.8折,,卑錢¥174,買單走人。

评分

口水魚有炭燒生蠔味:y-105:

一魚兩味,低食wor,重好有特色:y-68:

謝謝分享!

叫化鴨 睇落好正,幾錢只丫?似潮洲打冷果d鹵水鴨。 。

口水魚,唔知系咩魚來嘅呢?鯇魚?鯉魚? (唔仲意多幼骨嘅魚)

上次試食兩樣餸都無試到,下次自己去試。 。

楼主 发表于 2010-5-27 20:07:41 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
知道有二楼我就上二楼了。。失策失策,叫化鸭真系非常好味,值得一试

多謝mika 師妹精彩報告,,
唔...我對隻鴨好有興趣,,,
另外,,碗湯都唔錯,,,
風波莊代言人是喬峰,,,咁有無其他人物啊

楼主 发表于 2010-5-27 21:34:42 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 8# drydrydry

我都系见到南山试吃份report度见到有“乔峰”噶海报,仲睇得好清楚,呢边就咩都没见到,你要问下掌柜为什么先得了

回复  drydrydry

我都系见到南山试吃份report度见到有“乔峰”噶海报,仲睇得好清楚,呢边就咩都没 ...
mika 发表于 2010-5-27 21:34

唔該晒啦小師妹,,
只是順口問吓,,
唔,,,我最想佢有我的偶像'星宿老仙"

前排见到大家去南山风波庄试吃,见到食评之后同几个朋友就去福田区开餐,一出香蜜湖A地铁站再往入面行就见 ...
mika 发表于 2010-5-27 18:07

你張枱應該係嵩山派:y-17:
近排沒咩新菜,行過兩次都沒去食

我想吃大力丸

個大力丸好靚

好想試個鴨同蠔味魚