发帖
手机端
扫码访问

美女揾食--丹桂軒

11970 |50

之前見到好多師兄都食過丹桂軒的片皮鴨,我早就想去試了。

今次終於如願,試到師兄們所描述的片皮鴨。

尋晚去到新都酒店已近八點,我哋兩個女仔都唔中意當“抽煙機”,於是去咗無煙區。深圳有分有煙區及無煙區的餐廳好像好少,至少我第一次見。本來無煙區之前系一間潮州餐廳,後來就全部變成丹桂軒。

呢度裝修都算高檔啦,環境OK,幾啱商務宴請或者情侶用餐。我哋三個女仔(仲有一個未到),既唔系生意夥伴更加唔系情況,只系揾食。

呢度服務好周到,唔會像其他大眾餐廳,叫半日服務員都冇人理。無煙區唔會像有煙區好吵,因為無煙區較少人。

太夜了,個肚“投訴”緊,於是點菜。好快上菜。

鍋仔竹筍三鮮菇,有湯,下面有個爐加熱,但火唔大,像做個樣俾人睇。咦!竹筍點解同粟米筍一樣?貨不對版。算,試下味道先。鮮菇肥厚較香甜,粟米筍都OK,湯比較清淡,算啦,呢道菜都算過得去。呢道菜睇落去好少料,而且做法較簡單,但要人仔48,你哋覺得點啊?可能高檔餐廳系咁樣收費。

主角來了,好大一只鴨,睇上去都幾靚,顔色燒得好好。服務員問我哋要切薄仲系厚,因為我哋想食皮,於是叫廚師切薄。本來想學師兄講的“人鴨大戰”,但唔知點解食咗三塊之後,就覺得好飽,好膩,唔想再食其他。再上來肉碎生菜包,鴨肉炒得唔入味,仲有D肉好鞋,一D都唔好味。
片皮鴨.JPG 鴨皮.JPG 生菜包.JPG

最後再來一個避風塘白飯魚,其他白飯魚系咩樣,我唔識。成碟嘢都系油炸的,炸得好脆,好香,但同時都好熱氣。唔驚上火的人可以多食。

三個女仔,三道菜剩下好多,埋單人仔287。本來有送糖水,但我哋埋單太夜了,糖水無咗。算,走人。

系呢種地方食咁樣的一餐,都唔可以話貴。單憑環境與服務都已經唔錯了。雖然呢餐食得唔系幾盡意,但都唔差。我仲會去下一次。

评分

本人覺得e間皮鴨都算OK。要趁熱包來食,
有一種克色嘅甜醬唔好擦咁多。咬落口嚼會好味d。 。:em6:
有個臘味糯米煲仔飯好正,應該有3人份量,48人仔。
下次有機會你可以trytry。 。:y-65:

e間食肆喺香港人管理,服務員唔少,在service方面都勝過好多餐館。

尋 ...
beautylady 发表于 2010-5-27 14:06

WELL.....真係得層皮嘅片皮鴨:y-18:

有沒同佢要求話你好喜歡一本書嘅主角....三國誌裡面嘅 " 留肶 ":y-17:

片皮鴨我就鍾意有d肉一齊食:y-59:

碟白反魚賣相麻麻:y-23:

尋 ...
beautylady 发表于 2010-5-27 14:06

丹桂軒呢隻片皮鴨,,年中真係吸引好多人特登去食喎,,
咁又真係幾好味,,
多謝 beautylady 師姐報告,:em17:

我上星期六都黎左呢間食,個片皮鴨唔錯呀,生菜包d鴨肉都好好食 (可能果晚太餓)

另外介紹果度d咕嚕肉都好正,仲有佢個丹桂玉環雞(白切雞) 都係唔錯既選擇!

新都丹桂軒我食過3次,但我每次必食既五係片皮鴨,而係點心紙上面既千層糕,我覺得五係道道地方都有此店既水準!

片皮鴨 , 星期六日 , 好早會賣光的

尋 ...

原本丹桂軒都有好野食

我真的很想試試