发帖
手机端
扫码访问

小朋友試食簡報(7) 福田超好味越南美食

14350 |64

食評連接:http://www.sofood.cc/restaurant_sr.php?shopid=479

結果呢篇試食都係要咁遲先出到 唉:y-64: :y-11:

好慶幸有去到呢次試食:y-85:  呢間水準很高 差不多是我試食過之中最高同最穩定的 值得推薦

以下分數為試食中個人分數平均分
味道:82.6分★★★★
乾淨:80分★★★★
地方:76分★★★
方便:85分★★★★
服務:80分★★★★
抵食:78.6分★★★
評語: 價錢OK 服務很好 食物高水準 只是發現有滴水有蚊飛
適合一個人去: 應該都可以
味精指數: 唔太覺
人均消費: 41元 不計入越南咖啡19元
WIFI上網: 老板話有 煩請惠顧時向服務員或老板問SSID及password
總體平均分: 80.4分★★★★ 達到版主推薦要求

相片借一下女版的

香茅什錦拼盤 58元 79分★★★ (賣相:4.2分,味道:4分,抵食:3.6分)
春卷有蘿蔔絲肉碎好味道 炸豬排雞排好香 扎肉是標準的味道

登录/注册后可看大图

香茅炸脆雞 38元 75分★★★ (賣相:4分,味道:3.8分,抵食:3.5分)
入味 但好多骨 少肉 不抵吃

登录/注册后可看大图

咖喱牛腩煲 38元 87分★★★★ (賣相:4分,味道:4.5分,抵食:4.5分)
汁超濃味 牛腩入味又唔un 薯仔都好味不太粉 椰香好香:y-87:

登录/注册后可看大图

香葉肉碎生菜包 25元 79分★★★ (賣相:3.7分,味道:4.2分,抵食:3.9分)
有芫西味 有花生肉碎好香:y-85:  生菜好新鮮好爽 可加乳豬醬

登录/注册后可看大图

酸辣無骨鳳爪 22元 79分★★★ (賣相:3.9分,味道:4分,抵食:4分)
酸辣好濃味 鳳爪好爽

登录/注册后可看大图

火車頭牛肉湯粉 32元 85分★★★★ (賣相:4.2分,味道:4.4分,抵食:4.2分)
隔夜淆8個小時 清甜香:y-66:  豬皮好淋好入味 鮮牛肉un左少少 可能滾得耐 牛柏葉好味爽口 粉好滑

登录/注册后可看大图

椰香雞腳湯 38元 83分★★★★ (賣相:4.2分,味道:4.5分,抵食:3.8分)
湯清甜滑香 好好味 全台人我飲到有少少辣 事緣我果碗跌左只紫天椒落去 別有一番風味啊:y-84:

登录/注册后可看大图

烤肉拼盤 35元 78分★★★★ (賣相:4分,味道:4分,抵食:3.7分)
雞肉串不溫不火到味:em9:  扎肉一樣好味 另有豬牛串

登录/注册后可看大图

越南咖啡 19元 81分★★★★ (賣相:4.1分,味道:3.8分,抵食:4.2分)
越式味道 用的是練奶 不算很香 回甘味 不是太甜 適合愛咖啡之人 越飲到尾越中意:em7:

登录/注册后可看大图

後記: 呢餐真係食到落極忘形 食完仲慢慢行出去 原來爭d10點半冇得過關:y-26:  跑呀跑...

小朋友穩食日誌(1)羅湖金光華哈大師
小朋友穩食日誌(2)羅湖萬象城美食廣場珍香小鐵板
小朋友穩食日誌(3)羅湖金光華馬拉爸爸
小朋友穩食日誌(4)羅湖東門中威飲食廣場九龍灣茶餐廳
小朋友穩食日誌(5)羅湖人民南路正斗茶餐廳
小朋友穩食日誌(6)羅湖金光華哈大師之二
小朋友穩食日誌(7)羅湖東門步行街鴻展廣場芭蕉泰國餐廳
小朋友試食簡報(1)福田三大炮川味特色食府
小朋友實況報導(1)羅湖檸檬街港記廚房
小朋友試食簡報(2)羅湖寶安南路 滕王閣食府
小朋友穩食日誌(8)福田振華路 迪富賓館西餐廳
小朋友試食簡報(3)福田金地名津 關內日本料理
小朋友試食簡報(4)福田海濱廣場 高跟7號音樂烤吧
小朋友試食簡報(5) 羅湖東門 三大炮川味食府
小朋友試食簡報(6) 羅湖東門南路 廣源港式茶餐廳
小朋友穩食日誌(9) 地王高級巧味

评分

全台人我飲到有少少辣 事緣我果碗跌左只紫天椒落去 別有一番風味啊

好在有留意閣下的report

香茅炸脆雞多骨,少肉、不抵吃,如果是我就只給3分!
(賣相:4分,味道:3.8分,抵食:3.5分)

支持一下,D相影得几好wor!除左啦屎個幅!:y-18:

楼主 发表于 2010-5-24 13:17:51 | 显示全部楼层 来自: 香港
全台人我飲到有少少辣 事緣我果碗跌左只紫天椒落去 別有一番風味啊

好在有留意閣下的report

香茅炸脆雞多 ...
巧兒 发表于 2010-5-24 02:50

你意思係咪你想試下紫天椒版本? 好容易架 放幾秒鐘就行

你意思係咪你想試下紫天椒版本? 好容易架 放幾秒鐘就行
小朋友仔 发表于 2010-5-24 13:17

幾秒鐘湯就變晒? 好利害

楼主 发表于 2010-5-24 21:12:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
幾秒鐘湯就變晒? 好利害
巧兒 发表于 2010-5-24 20:19

不是叫變晒 是有d辣味 幾好味架

不是叫變晒 是有d辣味 幾好味架
小朋友仔 发表于 2010-5-24 21:12

咁你有無話比店主聽,,呢條秘方啊

楼主 发表于 2010-5-25 23:51:44 | 显示全部楼层 来自: 香港
咁你有無話比店主聽,,呢條秘方啊
drydrydry 发表于 2010-5-25 23:02

嘩 呢條都係秘方啊?
當時我發覺辣 老板話唔會 我地先一起研究出原因

嘩 呢條都係秘方啊?
當時我發覺辣 老板話唔會 我地先一起研究出原因
小朋友仔 发表于 2010-5-25 23:51

就係無人諗到咁簡單掉隻指天椒,,就,,,,
越唔起眼越無人估到,,,仲唔係秘方:y-52:

就係無人諗到咁簡單掉隻指天椒,,就,,,,
越唔起眼越無人估到,,,仲唔係秘方 ...
drydrydry 发表于 2010-5-26 00:43

又有D道理wor!:y-17: