发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之深圳羅湖區新x利茶餐廳

5380 |22

昨日放假在家,下午4點左右收到朋友A君電話說過深圳玩。:y-49:

反正在家裏也沒事,於是就約好6點鐘在羅湖火車站xx等。。

人到A君帶多了一位朋友B君一起來就這樣我們ABC

三人出發瞎逛去。。。:y-18:

走著走著,我們就走到了金光華後面的南湖街。看到一家名叫

“新凱x茶餐廳”,我有點餓就建議先吃點東西。。。:y-65:

餐廳好港式,説是老闆喺香港人。分兩層,進門有一道玻璃屏風。

燈光明亮,光猛。。看到一層半滿場,就上二樓。已坐了滿3/1

我們找了個卡位坐下。看到有推薦晚餐。。

注:飲料不跟餐,需單點。。:em1:

枝竹火腩

- 一般。枝竹硬了些少,火腩只有5-6塊而且只有0.5cm厚,太薄啦~~

芥蘭炒牛肉

- 夠鍋氣,不錯!但芥蘭有點老,牛肉不夠新鮮。

家鄉梅菜扣肉

-悶得很入味,餸飯一流!但扣肉太瘦。

例湯(西洋菜煲龍骨)

-送的。不鹹不淡~~

9點半左右,吃完埋單走人。繼續下半場~~:y-18:

我們就點了3人套餐:98+1元餐紙+15/杯(2杯凍咖啡)+13/杯(凍檸七)

人均48元。

:y-67: 完成篇:
@
風子飲食@之深圳南山風波莊試食篇(安徽菜
)
http://www.vshare.cc/thread-371217-1-1.html
@
風子飲食@之深圳南山區波托菲諾休閒篇
http://www.vshare.cc/thread-371228-1-1.html
@
風子飲食@之深圳羅湖區地王hi tea
http://www.vshare.cc/thread-371357-1-1.html
@風子飲食@之深圳羅湖區新x利茶餐廳

:y-18: 預告篇:
@
風子飲食@之深圳羅湖區xxx海鮮酒樓
@
風子飲食@之深圳南山區xxx大排檔
@
風子飲食@之深圳福田區xxx咖啡廳
@
風子飲食@之深圳龍崗區又x城酒樓
7/8
月份將大多時間出trip東莞/廣州,有機會一定出report同大家share..

注明:由於所寫的幾個報告都用粵語(白話)語序描述,發出後收到一些討壇朋友們的PM短信;

說用粵語的文字描述不怎麼看懂其意思,建議用普通話語序描述。這是一個非常好的建議!

今後一視同仁,本人出的報告將用普通話語序表達。
如有不足或錯誤之處,歡迎大家指出糾正!謝謝~~

-end-

评分

多謝報告

份量好似少左D

楼主 发表于 2010-5-22 20:14:34 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

呢間個金姑肥牛煲整得唔錯的,重有豆鼓鯪魚油麥才都ok的

食過几次,有一次叫三人餐款,笫次散叫送發覺好味d(唔知系唔系錯覺):y-17:

楼主 发表于 2010-5-22 20:51:30 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
呢間個金姑肥牛煲整得唔錯的,重有豆鼓鯪魚油麥才都ok的

食過几次,有一次叫三人餐款,笫次散叫送發覺好味d( ...
atompower 发表于 22/5/2010 20:46

金姑肥牛煲:y-65:
下次試。 。

向西街仔果間正記嘅金姑肥牛煲都好正!:y-28:

睇相好似麻麻地,,尤其碟梅菜扣肉
$15 杯凍啡,,SZ來講唔算平,,
Anyway thanks for your report,,辛苦晒

楼主 发表于 2010-5-23 11:42:04 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
睇相好似麻麻地,,尤其碟梅菜扣肉
$15 杯凍啡,,SZ來講唔算平,,
Anyway thanks for your report,,辛苦 ...
drydrydry 发表于 22/5/2010 21:56

可能套餐原因d嘢麻麻。 。

系菜餐廳,3人來計,48/人,仲要係6-7飽,唔抵我都覺。 。

thx for report~
seems like this is not a good restaurant...
especially the quality

楼主 发表于 2010-5-23 14:18:06 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
thx for report~
seems like this is not a good restaurant...
especially the quality
schk 发表于 23/5/2010 12:17

yeap..thing wl lose some customers if the px and qlty won't be adjusted and improved..i sure won't try again, unless the px is lowered. but it seems impossible...:y-55:

這家餐廳收費都是中位,
不知有沒有西式餐單供應??