发帖
手机端
扫码访问

越香苑(试吃)

3679 |14

用餐餐廳:越香苑

詳細地址:福田區福田口岸商業廣場地面29號鋪
    用餐日期:20100520日晚上
   推薦菜式:火车头牛汤河粉,酸辣无骨凤爪,咖哩牛腩煲
    消費:中端(總菜價286元,六個人,人均40
    总評分:3.8(滿分5分)
      味道:4(正斗,用料讲究,烹调出色,味道正统)
      衛生:4(干净企理)
      服務:4(服务员有笑容哦
      環境:3.5(好多蚊,真系好多蚊,唔通我。。。我系O型血
      價錢:3.5(再便D就更好啦,不过物有所值啦)

開始晒野...........................................................................

*餐具

碗,羹﹐杯(影唔到)唔系瓷哦﹐系類似塑膠感既野。特別一提,條羹不但到可以架筷子仲可以鉤住果碗,防止條野遊水,筷子系木制,有D陳舊啦。

*香茅什錦拼盤(58元)

蝦溝豬扒搞雞扒搭春卷和雞中翅。

蝦有春同膏,好正好香。。。不過D春被炸到黑塞羅,唔好多香羅。

春卷好大碌,味道幾鮮。

雞扒味道適中,無溝粉同面包糠炸,無感香口。

其它無吃羅。神奇地系,D炸野感覺無咩油。。勁

*甜酸醬
        真系好驚肥膩又想吃,可以粘嚇裡個。

:y-31:

*烤肉拼盤(35元)

雞豬牛羊(唔知有無羊)串蝦。

我吃左雞肉同蝦,掂。

無咩燒烤味,但好好吃,味道適中,唔咸唔油,真系燒得好健康。

特別一提,蝦同頭先既系同一類,但拒D春無變黑,系原色(系橙橙地色),唔,好正。廚子技術真系勁掂,系燒之前我估應該有烹調過既,唔系應該會燒到比較黑羅。

:y-64:

*酸辣無骨鳳爪(22元)

裡碟野,3歲到80歲都巖吃哦,拒地將D硬骨挑塞出來,勁。

好爽好脆,酸辣適中。不過D鳳爪太白啦,唔健康。

:y-34:

*香葉肉碎生菜包
       新鮮生菜加特別餡料,給人清新又香口既感覺。
       餡料味道適中。

:y-38:

*香茅炸脆雞(38元)
       雞塊香而可口,并沒有因為炸完之后的肉老和油膩,其廚子烹調工藝可見一斑

:y-10:

*咖哩牛腩煲(38元)
      咖哩香辣且略點甜味,牛腩肉很松化同入味。配搭非常和味。正。    

:y-12:

*火車頭牛肉湯粉(32元)
      分量勁大(本想羅把尺渡比你地睇,但無帶,呵呵),食料款多并很新鮮,里渡D肥牛拒地系隔生系面頭自己整熟拒(系咪想證明D肥牛真系新鮮,越南無D嗜好),湯味適中,若你口味偏咸,可以適量加入貴廳免費提供既魚露或美國紅野(后面會提,有來頭),唔好太多啊,魚露好咸。
       值得一提,河粉系生粉制作,所以會很爽滑,香澤通透,據了解,如果唔想要里仲,仲有另一種,好似系“金邊粉”(唔知系咪感寫,好似話越南既)(老世,早又唔講)。

D牛柏味太白啦。。好唔健康

:y-87:

*椰香雞腳湯(38元)
      湯色白皙亮澤(里個形容詞好似形容人哦,哈哈),湯味適中,帶有濃郁椰香味。
      煲后湯材仍可食用(特別是椰子,我好中意椰子。。。。。。。。。。。。噢),好飲。

:y-58:

*越南咖啡(老世私人醒,原價19元)
      咖啡有咖啡味羅,你可以選擇加唔加奶,大眾口味。
      因為我個人體質問題,唔適合飲用里類飲品,若量達到一定程度會出現問題,所以對咖啡無咩研究。
      咖啡豆品種繁多,烹調咖啡亦千奇百怪,不過最傳統制作不過于滴漏,據說里渡系使用越南進口原豆制作,系里渡你可以見到好的色既隔渣工具,有趣。

:y-68:

*辣椒醬(美國進口)免費提供,適用于河粉。

吃后證明系一只勁辣既辣椒醬,老世仲從里只感既野引伸左一個故仔出來。。。。詳情我記得一D唔記得一D,感就唔講啦。
      因為湯河粉味道較清淡,有D人會用調料料調得巖自己口味,所以會講一定要落,但里D唔一定既,個人口味而定羅。

溫馨提醒:廣場可以拍車,餐廳有WIFI(使用時要同餐廳索取賬號密碼)。
      總評(簡評)
            餐所用食材和烹調技術都系好掂,對得住價格。賣相做到好別致,味道適中。
            餐廳環境與主題不相符。
完,歡迎糾錯。

评分

so many photos, support your report, how much for all ar ?

好似好正喎...下次去開福田又有新野試了...haha...

越香苑菜式不嬲都OK。 。 。:y-5:
之前在港食過幾次越香苑,覺得同菜系價錢普遍平過深圳e間。 。
e家仲要係港紙兌人仔系1:0.868 。 。 。:y-63:
日子點過好。 。 。:y-62:

楼主 发表于 2010-5-23 09:36:05 | 显示全部楼层 来自: 广东广州

哈哈。食左先算啦。

楼主 发表于 2010-5-23 09:36:48 | 显示全部楼层 来自: 广东广州
so many photos, support your report, how much for all ar ?
傑仔04 发表于 2010-5-21 00:56

thanks.帖子已更新完畢,多謝繼續支持

哈哈。食左先算啦。
cxsjim 发表于 23/5/2010 09:36

對,食得是福。。

D价銭吾算平啰!

多謝樓主的相片
香茅什錦拼盤(58元),看相感覺不到有香茅在豬扒、雞扒和雞中翅

個湯好似好正喎:y-83: