发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之深圳南山區波托菲諾休閒篇

6522 |23

昨天4pm做完嘢收工,一心諗住去dry兄冒死偷拍地王果間hi tea試下嘅。:y-38:
但經過華僑城時,又記起dry曾幾何時介紹過嘅“波托菲諾休閒區”,:y-11:
諗起那香濃咖啡+雞扒包,口水都流埋~ 個心痕痕地。。。:em6:
擇日不如今日,決定去馬。:y-68:

之前睇完過包膠,心中對d指引有些少印像(但心無底,咁就PK拉,搞到身水身汗):y-82:
由華僑城地鐵站B出口出站。。
站口對出見到系“9馬奔騰”~ 無錯!系9頭馬像我數過。。:y-23:
左手邊見到一艘木船,船隔離系何香凝美術館(N年前去過一次)。

站口對出行200米左拐落去,見到一巴士站“錦繡中華”,但找不到有B603公車資訊,
記得指引度無講到哪個巴士站搭B603到波托菲諾,咁就等咗10分鐘,
都唔見到B603(其實等多陣應該有B603到達)。
因天時熱不耐凡,就系咁件事就發生咗轉捩點。。。
上咗一架223路去世界之窗站。。

再問保安人,話B603要去歡樂穀大門對出果度搭。:y-84:

around 10mins到達波托菲諾站,問阿嬋個社區有一大人工湖點去?對面百佳左手邊門口對入。。:y-84:
揾到可頌坊,果時無咩人,小貓三四隻。。

我要雞扒包,waitress話下架low~~:y-40:
OH :y-26: ~~  咁辛苦一場來到,話無就無?!~~ :em13:
有d失落:y-3: ,算拉~ 被折騰咗一輪再加上天時熱到我無咩胃口。。
點咗香濃咖啡+吞拿魚酥+波蘭西蛋酥,勝惠21蚊人仔.
conclusion:
香濃咖啡-啡豆現磨,好濃香味。贊!!
吞拿魚酥-一般yummy
波蘭西蛋酥-認真麻麻

正常營業時間:10:30am-10:30pm
Waitress講平時好少人,生意都麻麻。。weekend就好多人d。。

經waitress同意,照多幾張menu。。。。

咦咦~~
靚女你等緊邊個丫?(有d似某o靚模)

:y-84: 我媽叫我回家吃飯~~
Hea咗個幾鐘就走人返歸~~
29.jpg :y-39:

:y-67:完成篇:
@風子飲食@之深圳南山風波莊試食篇(安徽菜)
http://www.vshare.cc/thread-371217-1-1.html
http://www.vshare.cc/thread-371228-1-1.html
@風子飲食@之深圳羅湖區地王hi tea
http://www.vshare.cc/thread-371357-1-1.html

:y-18: 預告篇:
@風子飲食@之深圳羅湖區xxx海鮮酒樓
@風子飲食@之深圳南山區xxx大排檔
@風子飲食@之深圳福田區xxx咖啡廳
@風子飲食@之深圳龍崗區又x城酒樓
7/8月份將大多時間出trip東莞/廣州,有機會一定出report同大家share..
-end-

评分

看完楼主精采萬分報導,心裡有如萬般激動!
景緻怡人相片精采無比合併技術令人眼前一亮
細嚼慢嚥文字散發筆者詩情畫意確實令人讚嘆

楼主 发表于 2010-5-19 17:54:35 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

做每件事都應俾心機去做到最好lar。。
希望能夠大家分享,好嘅贊,差嘅彈。。

C hing, 你唔曬咁感慨呱。。
我會唔好意思。。。:y-28:

评分

你既甜品係望到令女

環境真係幾唔錯,
如果有時間真係搵一次同女友去食下坐下幾好!

楼主 发表于 2010-5-19 20:32:33 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
環境真係幾唔錯,
如果有時間真係搵一次同女友去食下坐下幾好!
Chocobo 发表于 19/5/2010 20:17

果度俾人感覺好relax~~
本人覺得唯不足係無wifi..:y-55:
不過隔離間cafe應該有,見人系入邊用緊laptop..

估五到師兄都去可頌坊,睇黎個報告真係得好好!

楼主 发表于 2010-5-19 21:00:41 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
估五到師兄都去可頌坊,睇黎個報告真係得好好!
無爭有為 发表于 19/5/2010 20:36

果日收工,見有時間,埋慕名去trytry..

果日收工,見有時間,埋慕名去trytry..
ken_choy 发表于 2010-5-19 21:00

岩啊,我都好鐘意呢度
佢俾我的感覺好舒服,成個人鬆晒!

做每件事都應俾心機去做到最好lar。。
希望能夠大家分享,好嘅贊,差嘅彈。。

C hing, 你唔曬咁感慨呱 ...
ken_choy 发表于 2010-5-19 17:54

突然間啲文采飛出嚟搞搞震
波托菲諾無可否認係休閑享受嘅好地方,上星期日 516 去完海上田園後特登揸車過去行行,
點知去到沒位泊車,幾經辛苦先致揾到位停車,入去都未夠五分鐘就收到抄牌短訊...
咩都没做過只係在招商銀行禁咗幾舊水行到湖邊就返轉頭上車走人.....勁灰:y-63: