发帖
手机端
扫码访问

書生遊記(8) Hi Tea 我都啱

11082 |44
首先多謝網友潮人師姐推介 Hi Tea,,
Dry 伯就來個狗尾續貂啦,,
其實呢篇報告應遲D先出,,
因手上尚有之前報告未寫,,
但點解又寫先呢,,,
因為今日試完,,得知佢地優惠至 25-May 止,,
為能令各位亨受到優惠,,做個精明消費者
所以咪先寫呢份囉,,
乜野優惠咁正啊,,,要 dry 伯開夜車寫報告,,(而家時間係零晨兩點半)
哦,,,,照單打五 折,,,有無興趣,,,出發!!

Hi Tea 中文名叫巧味,,原來是Hk 稻香集團屬下的,,
唔怪之得D裝修咁得啦,,大集團喎

位置無難度,,超方便,,
就在地王大廈商場4樓 409 ,,
MTR大劇院站有出口直通,,真係落大雨都唔會濕身,
一入門口,,酒店大堂咁樣?,,
又幾靚仔喎,,

格局幾濶落,,坐位舒服

唔止啊,,行到尾,,別有洞天,,
dry 伯冒死深入偷拍,,失手被擒

情侶卡坐,,撐枱腳,,正!!

落地大窗,,景觀一流

對正書城,,食飽飽,,過對面睇吓書,,
扮吓文化人,,充吓臭老九,,

原來有個出口係腳下,,幾方便,,

周圍影吓,,,溫馨小提示,,
最好選擇坐靠深南大道嗰便的落地窗位,,
景觀靚D,,食飯都開心D

開餐啦,,
兩點前午餐照價 50% off,,
(報告內食物價錢顯示原價)
先來冰鎮奶茶,,凍咖啡,,(各$10)
原全港式味道,,,
但個奶茶杯同個冰鎮座仲襯埋色,,
有 heart ,,加分
So,,,,,,
奶茶...8/10(個杯佔2 pt)
咖啡...6/10

特脆豬扒飽($26),,,,,7/10 分塊扒搶晒分
塊扒好鮮味,,一D唔覺雪味,,
但個飽就爭少少,,
可能上次波托菲諾間可頌坊太正,
賣吓廣告先http://www.vshare.cc/thread-368173-1-2.html
咁今次就覺得差DD,,
但其實好食過其他好多店啦,,

內部結構

西多($16),,,, 5/10分
兩個字,,,"普通",,,無野講

XO醬生炒牛飯($42),,,,,8/10分
呢個有驚喜,,XO醬惹味,,夠香,,唔會過鹹,,
最正係炒功好好,飯粒唔會黐埋一pat,,
但又會太乾身,,粒粒飽滿,,
最難得做到少少金包銀效果,,,
唔,,,,稻香始終係中菜底,,,中式炒飯,,,掂呀

close up ,,,

個紙巾盒同個杯又玩襯色,,,
個杯仲有D I MAC feel tim

比埋餐牌各位參考,,,
如果個靚女部長無講錯,,
25 May 前午晚餐全部照單打五折,,
另外下午茶仲抵,,,,點抵,,自己睇啦,,
午餐

晚餐

下午茶

綜合評級.....米dry蓮星級指數,,, 3.5 星 (5 星最高)
各項評分:
環境........8/10
衛生........8/10
味道........7/10
價錢........9/10(50% off 計)
服務........8/10(大集團,,陪訓好)

conclusion
Hi tea 給我的感覺是一間超高級港式茶餐廳,,
定位模糊,,立立雜雜乜都有得食,,但亦是其可愛之處,,
大集團經營,,,靚裝修,,靚地點,,服務好,,有 Wi Fi,,
加埋打折,,,實在非常吸引,,
不過就算正價,,,
最貴個扒餐係RMB 138 ,,
而普通炒碟野,,,around RMB 40,,
但計埋其他D,,裝修,,地點方便,,環境舒適,,服務好
都可以接受嘅,,,(純dry伯而言),,當然各有標準啦,,
咁襯佢而家有折,,我地咪做個精明消費者囉,,
行開個頭,,一試無妨,,

我呢餐共銀RMB $52.(原價104)

報告完畢..祝食得是褔

後話:
今次呢個報告D相真係得來不易,,因服務員數次叫我不可拍照(好有禮貌同客氣),,
但 dry 伯為咗大家有相睇,,一樣厚住面皮,,照偷影,,其間仲失手被擒,,不過可能念在dry伯年紀老邁,,放我一馬啦,,

评分

多謝dry兄敢死隊式既報告,特別係知道優惠期有限,零晨半夜都即刻出報告,真係做褔人民!
dry兄既精神值得再三表揚,小弟嚴肅地向你致敬!
呢間店係地王大廈咁高檔既地方,但消費竟然比一般茶記平,係我黎講算係天大賣訊!

都話dry兄既精神完全值得我地D新手學習! 敬禮!:y-62:
冇想過地王有D咁平消費(除左地牢間麥記),唔講真系唔知,謝謝相告!

嘩!:y-105:個環境真係幾好喎...
雖然冇得同上一篇既環境比!
不過咁既環境食普通茶記野好以有d唔夾...
勝在食物睇落都算ok~
都會去試一試!

tks dry 冒死深入偷拍包膠。 。
next week上地王果度公司做野,一定去試。
等我包膠lar~~:y-52:

近近地去試吓都好丫

楼主 发表于 2010-5-17 00:02:13 | 显示全部楼层 来自: 香港
多謝dry兄敢死隊式既報告,特別係知道優惠期有限,零晨半夜都即刻出報告,真係做褔人民!
dry兄既精神值得 ...
無爭有為 发表于 2010-5-16 11:31

過獎啦,,無爭兄.

知道有好野,當然要通知各位師兄弟姐妹啦,,
你都成日有好推介啦,,eg 波托菲諾,我都要向你致敬,,
你講得啱,,hi tea 而家呢個價錢,,真係平過好多茶記啊,,
Anyway Thanks for your support

過獎啦,,無爭兄.

知道有好野,當然要通知各位師兄弟姐妹啦,,
你都成日有好推介啦,,eg 波托菲諾,我都要向 ...
drydrydry 发表于 2010-5-17 00:02

dry兄太客氣啦,你出既包膠好好睇,好過隱,我應該向你多加學習!
最尾句鵝腸講咩,呢家野我識佢,但佢五識我!

楼主 发表于 2010-5-17 00:18:26 | 显示全部楼层 来自: 香港
都話dry兄既精神完全值得我地D新手學習! 敬禮!
冇想過地王有D咁平消費(除左地牢間麥記),唔講真系唔知 ...
atompower 发表于 2010-5-16 11:46

atompower ching ,,客氣加過獎啦,,
什麼學習,,愧不敢當,,
呢度係 vshare ,,"we share" 嘛,,大家分亨交流,,應該嘅,,
其實呢度都係多謝潮人師姐首先推介啊,,
咁小弟都係執口水尾加多腳啫,,
係呀,,我都估唔到地王居然有呢間平靚正,,真係唔知佢點維皮,,
有機會,師兄同你仔仔試吓啦,,最正食完可去書城睇書,,
如果你仔仔中意睇書咁就 fit la

Anyway thanks for your reply

楼主 发表于 2010-5-17 00:30:12 | 显示全部楼层 来自: 香港
dry兄太客氣啦,你出既包膠好好睇,好過隱,我應該向你多加學習!
最尾句鵝腸講咩,呢家野我識佢,但佢五 ...
無爭有為 发表于 2010-5-17 00:06

唔好意思,打慣咗,,,

"係多謝你的支持" 意思,

請勿介意小弟又中又英