发帖
手机端
扫码访问

三大炮川味特色食府

4028 |11

用餐餐廳:三大炮川味特色食府
詳細地址:深圳市 羅湖區 深南東路123號百貨廣場西側一樓(老街地鐵站C入口旁)
用餐日期:2010年05月11日
推薦菜式:一品蛋酥,蘿卜絲鯽魚
消費:中低端(總菜價175元,五個人,人均35)
評分:3(滿分5分)
味道:3
衛生:3(我覺得嘉旺環境仲好D羅)
服務:3(因為系包房,無法體會)
環境:3(因為系包房,無法體會)
價錢:3

*里碟叫“一品蛋酥”。10元(OK啦)
  唔好以為系朱古力味,其實系蛋味,好酥好香好似蛋卷,不過唔好羅來送飯哦。

*骨折后依然酥哦~~~~~~~~

*里碟叫“三大炮”。8元(擺得都幾靚,值啦)
  咩大炮啊。。其實就系糯米糍感既野。。下面黑色果D系D紅糖漿(若芩拒地話系四川咩咩糖,唔鬼記得啦),我當糯米糍來吃,吃起身感覺D糯米粗左D,其它都無咩特別。

*因為得三塊,需要分解來吃,我覺得一大塊吃先過隱。。。啊

*里碟叫“樟茶鴨”。25元(系成只鴨既四份一到啦,太少啦,太貴啦)
  果味怪香怪香,個人認為唔夠入味,再入味D會幾好吃,仲有份量少左D羅。對于我里D肉食類。。只夠塞嚇牙啦。

*里碟叫“酸辣木耳”。12元(太難吃,太貴)
  里碟野味太重,吃唔出木耳本身香味。我感覺系,味覺開始于:酸->咸->麻辣,亦唔覺木耳之爽口。
  最失敗,拒好似羅來熱炒。。。咩唔系羅來涼拌架。。!

*里碟叫“酸蘿卜老鴨湯”。38元/半只鴨(D湯水當送,半只鴨仲細過半只雞。。仲要38蚊)
  里煲野好似呃稱,你認真睇嚇D湯水,我地系未飲架。計埋半只鴨都唔知有無果煲既三分之一。
  味道不敢恭維,一點點酸一點點辣。四川人就中意感既湯。。。

*老鴨湯飲得多,又酸又辣既真系無試過,我覺得非常之不好飲羅(睇怕廣東人唔會飲D感架湯化)
*里D系湯入面D鴨肉,我唔知拒果個湯系滾出來還是煲出來,鴨肉仲有味,仲要好好吃(我懷疑里個菜唔系飲湯,而系吃鴨肉)。

*里碟叫“淮山木耳炒南瓜”。18元(同一碟菜心差唔多價錢,我會點菜心羅)
  講真,你唔講果菜名,會以為白色果D系蘿卜,白色果D邊有淮山味,又唔粉又唔粘。成個菜味道幾清淡啦。

*里碟叫“酸湯肥牛”。36元(如果全部系肥牛,感就值)
  好紅哦,其實唔系好辣,系好麻辣,D肥牛麻麻得啦。

*你地唔好以為成碗系肥牛,下面仲有青瓜,金針菇(里個太少啦,得幾條)同粉絲(里個又太多,又唔好吃)哦。吃到最后,覺得好心酸辣粉。。。。
*里碟叫“蘿卜絲鯽魚”。28元(有兩魚,幾抵啦)
  唔,里鍋夠野味,D湯好濃厚,唔錯,鯽魚雖然多骨但好香口。

*湯入面唔系一條哦,系一對哦,唔,真溫馨。

*里間店經營好多元化,唔單止要有特色仲要快。

*背面菜牌 一

*背面菜牌 二

總評(簡述):
     1、無咩驚喜,開頭我以為裡間店應該好有特色,因為拒店面唔大,招牌都幾特別,但基本上我體會唔到咩羅。
     2、格局怪怪地,大廳加一包間,包間系咪員工飯堂啊,出面燈光同擺設有D格格不入。
     3、菜牌混雜,我從文字菜單封面見到“商務套餐”一詞,我基本可以認定為一間快餐店,我覺得其店定位應該系特色風味小菜,如此動作實令人費解。但不可否認一點既系,飲食行業競爭感大,要保持品牌又要保証利潤不容易。
      綜上所述,個人唔中意裡D雙模式餐廳。

以上評論純屬個人意願哦!!!
    完,多謝支持。歡迎糾錯。
       啊,琴晚吃完,心口仲熱,沖左兩包XX夏桑菊先訓,唔 。

點擊大圖更精彩,由于懶得用PS所以質量。。。。同餐飯一樣麻麻地羅。哈哈哈哈

评分

cxsjim兄,好快手囉,
試食報告d相一定用相机影,賣相好正 ^ ^

我都好鐘意一品蛋蘇,係出西食五到啦!

間野都可以一試.....

唔吃辣的就唔好去,,如果唔系就吃悟出特色,整体都唔会好差,,

消費:中低端( ...
cxsjim 发表于 2010-5-11 23:53

多謝師兄多相報告,,
寫得好詳盡啊,,,辛苦晒,,
蘿卜絲鯽魚好吸引啊

我都比較中意個"蘿蔔絲鯽魚",特別系D湯,比較濃,好飲過"酸蘿蔔老鴨湯",但鯽魚可能細只原因,好多細骨,所以要非常小心.

消費:中低端( ...

多謝樓主詳細報告

楼主 发表于 2010-5-12 20:05:48 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复  cxsjim

我好鍾意  酸辣木耳!我覺得12元一碟好抵食嘎!你地4個一最多只夾了一二片來試,我自己吃了超過三分之一,最後還是剩下三分之一縱多……

炒菜更加入味了!所以你覺得木耳香被蓋住咯!確實等菜涼時更加風味!
建議師傅 炒好 后放住冷了再上臺!

夏天涼拌會好少少!好提議ruocen 发表于 2010-5-12 15:31

你中意,點解唔打包。剩嚇三分之二感多。。。。。

詳細地址:深圳市 羅湖區 深南東路123號百貨廣場西側一樓(老街地鐵站C入口 ...

尼篇食評寫得很好,cxsjim兄多d参加試食會
等大家睇到真實的一面