发帖
手机端
扫码访问

11哥食在深圳(二) 景田 大唐靚湯私房菜

5457 |24

大唐靚湯私房菜
一個相當難找但港人又唔會陌生嘅地方
唔係有個朋友係附近往,真係唔識黎
位於福田區紅荔西路凱旋豪庭1樓108號
就在景田歲寶百貨對面歲寶名星店側新洲路直上蓮花山 14 路公交總站附近
都唔知就要講長江實業係深圳發展嘅黃埔雅苑一期斜對面

唔記得講坐咩車去添,沒地鐵到,我餘係知呢兩架到,因為我係揸車去:y-30:
↓↓↓↓↓↓↓↓
215 路公交羅湖火車站東廣場至下沙途經深南路
14   路公交北斗至蓮花山(即黃贝嶺對面近文錦渡)途經春风路,巴登,崗厦

認住呢個門口,由於天黑,影得唔清楚

餐館一角,地方環境不錯,

主打菜 : 僑鄉燜鵝,味道唔錯,非常入味
感覺有啲似農家菜醬汁比較濃,有小小鹹

豬腳煲 是這裡的招牌菜。味道很不錯,裏面的栗子也很香,還是蠻喜歡的
不過這裡例牌的份量都有點小

生炒糯米飯 用生糯米,花生,火腿什麼的炒成一鍋
五顏六色挺好看的,飯也比較有嚼勁,只是稍微有點油膩

唔記得叫咩..

私房菜另一主打係燉湯,由於得兩丁友,所以沒叫到
還有家鄉芋仔芋苗煲,老友都話好正,下次一定要試吓
埋單150有找,唔知實數,老友請客 報告完畢

11哥下期預告:
車友會旅游之沙井海上田園

评分

可惜d相睇唔到....

楼主 发表于 2010-5-11 11:25:12 | 显示全部楼层 来自: 香港

搞掂啦,唔知点解次次都要編輯多一次
福田十一郎 发表于 2010-5-11 11:25

正....THX CHING.....

燜鵝好似好正,炒糯米飯好有特色,豬腳煲傑子都好似幾OK,最後果碟系咪粉絲。四碟野差唔多一百五都唔少野哦。

生炒糯米飯同香港食既五同顏色,如果店家真係生炒,老練咁遠我都第一時間仆去!

大唐靚湯私房菜
一個相當難找但港人又唔會陌生嘅地方
唔係有個朋友係附近往,真係唔識黎
位於福田區紅荔西 ...
福田十一郎 发表于 2010-5-11 11:14

唔錯,燜鵝、糯米飯啱我口味^ ^
11哥,向福田旺嫂私房菜有冇食過?
價錢貴d,不過幾好食

4 個菜150蚊都算幾抵食,果頭消費都唔平....

好似幾好咁喎
我最鍾意食糯米飯,聞起夠香食落煙韌

楼主 发表于 2010-5-12 09:41:05 | 显示全部楼层 来自: 香港
生炒糯米飯同香港食既五同顏色,如果店家真係生炒,老練咁遠我都第一時間仆去! ...
無爭有為 发表于 2010-5-11 21:07

生炒都係一个招來啫,蒸熟再炒兩吓撈埋就當係