发帖
手机端
扫码访问

新都酒店丹桂軒 人鴨大戰

16990 |62
事發日期: 4月10號拖左好耐先出REPORT,人懶真係冇藥醫 :y-86:

前言,AKA廢話...

果日5點幾去左水圍陽光假日按腳,搞得嚟大概7點,預埋搭地鐵時間,
打俾谷川庫浪阿李總,話訂8點,佢好大聲咁話冇問題,
跟住聽到得我1個,即刻感覺到佢熱情冷卻,話唔使訂喇,一定有位喎,
唉,我都知獨行俠會被歧視,算喇...

如事者,7點幾去到谷川庫浪,一如意料,冇位!
好啦,又打俾阿李總,
呃...連電話都唔聽添:y-86:
等5分鐘,再打第2次,都係唔聽...

走過去佳寧娜唸住食大漁,嘿!條龍排到 :y-85:
=========================================================

卒知,到達本篇主角 新都酒店丹桂軒
先問門口咨客仲又冇片皮鴨,有!
嘿嘿!咁就開始本人0既人鴨大戰喇!!

雖然剩係叫左1鴨2食+西洋菜燉陳腎,個侍應已經帶住疑惑0既眼神望住小弟
等菜時間,玩下單反試試支新鏡

第一道菜

好掂,潤喉之餘,D湯渣西洋菜好嫩,,鴨腎仲有少少味,又食埋 :y-87:

點知...有個部長物體行埋嚟,話唔可以影食物,費事佢難做,收機...

終於,主角到!對唔住,冇相喇 :y-23:

先交帶師傅,兩隻肶唔好片皮,成隻切落嚟就咁上,皮呢就厚切,
仲唔食盡你 :y-18:

結論係,皮香脆(除左鴨頸皮),油味足(都係除左鴨頸皮部分)
食完成碟鴨皮都只係KO左兩籠面皮,
跟住食埋兩隻肶,唔係迷信,左肶真係好味D!

再嚟炒鴨末+半打不知名饃饃 (其實果時已經飽到上心口)
係咁兒食左1個,麻麻地 (又其實果時已經食不知味)

埋單多謝206,再送多碗糖水,冰糖蓮子燉雪耳,嗯嗯,幾好味!

最後,奉上用手機偷拍0既殘渣...

评分

CHing 你都好食得喎

好似好多野食咁

wah.... 是不是每間店都可叫佢斬隻脾出來食 ???

一條友咁食發都幾盡

楼主 发表于 2010-4-26 19:57:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
依家睇番都覺得自己好過份,
又,最好食係第一籠麵皮嗰時,鴨同皮都熱辣辣,之後越食越飽,越食越唔想食…

後記: 嗰晚去咗新都桑拿過夜,結果使多幾舊…

聽很多人說好,看來真的要一試
但一個人吃不下

楼主 发表于 2010-4-26 21:26:48 | 显示全部楼层 来自: 香港

.

冇記錯 片皮鴨138,湯就38
如果唔係攞住部大機咁礙眼應該問題不大,怪就怪自己…

講開又講,丹桂軒午市定下午時段D燒鴨粉/麵都剩係賣9蚊/碗,好吸引

好想睇主角張相呀

丹桂軒現在服務 及食物 水準越來越差, 失望!