发帖
手机端
扫码访问

羅湖口岸---扒手真身曝光事件

关闭 [复制链接]
13781 |90

以下事件係我親身經驗,,賊人唔一定係羅湖,,
總之各位北上師兄請小心D啦,,
日前小弟經羅湖北上,,出咗關口左轉上電梯(去新美資方向)到西廣場果面,,
在乘電梯時,,賊人 A( 男 30 零40 歲,,大件)站在我前幾級,,佢靠左企,,但隻右腳極誇張地打橫伸出,,
阻止後面個人(小弟)爬頭,,,
而賊人 B (男 40 到50 歲 大陸啊叔型)and 賊人 C(女,,30 零40 歲 ,馬尾頭,大陸啊嬸型),
B and C 扮 couple , B 仲左手持背心膠袋,,右手持西裝,,兩人站在我後面,,
當時小弟正奇怪啊A 企得咁有形之際,,突然覺得有人拉我個背"郎",
我即時回頭,,心已知發生咩事,,,即怒 啤 B and C ,佢兩件扮無野,,唔同我眼神接觸,,
上到電梯頂,,我企埋一面點枝煙,, A 就扮揾路兩頭望,,B and C 就快閃前行,,跟住 A 又跟住前行,,
我等佢離開幾拾尺後,,攞手機影佢地,,咁啱 個女賊回頭望,,,嘿嘿,,上鏡囉,,

评分

多謝師兄既提示,希望各 brother 留意

多謝師兄提點!

北上我行路多數兩頭望,

搭電梯盡量同人群保持距離好d!

我D袋多數放前面,等D PK知我有防範

楼主 发表于 2010-4-21 03:09:04 | 显示全部楼层 来自: 香港

唔駛客氣,,大家會員互相提點,,應該的..
係啊,,北上消費真係小心D啊,,失錢不是最大問題,,最麻煩是証件,,如果撞正係偷跳,,咁真係唔知點收科

楼主 发表于 2010-4-21 03:12:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
我D袋多數放前面,等D PK知我有防範
油渣 发表于 2010-4-21 03:04

呢招都Ok..,
D 賊見你有防範,,咁取易不取難,,打你主意機會都少D嘅

呢招都Ok..,
D 賊見你有防範,,咁取易不取難,,打你主意機會都少D嘅
drydrydry 发表于 2010-4-21 03:12

其實我都試過一次,之前同FD玩完個個剔到跳下跳下,
坐完地鐘正在上電梯果時唔知點解咁好眼望到幾個平頭裝,
好下意識就覺得要小心,
果一下真係好下意識,完全唔關D咩經驗事
之後再上多條電梯果幾個陷家剷真係埋黎夾我
一個前,一個企我隔離
我就FEEL到個袋後面有D郁郁地
好自然就轉頭望,
仲見到佢隻手收唔切,
我大叫左句"DIU你老MO你做乜_野呀!?"
我另外D FD聽到就大叫埋黎,
班撚樣EE哦哦就走左去,
我地都冇再追,拿拿聲入去過關,
真係幾怕佢地有幾十個老鄉走出黎...

楼主 发表于 2010-4-21 03:31:03 | 显示全部楼层 来自: 香港
其實我都試過一次,之前同FD玩完個個剔到跳下跳下,
坐完地鐘正在上電梯果時唔知點解咁好眼望到幾個平 ...
油渣 发表于 2010-4-21 03:16

如果自己叠友,,同埋係地鐵呢D公衆地方(所以我係大陸多數坐地鐵),,
你x班賊無問題,,反之..學你話齋,,走多幾十個老鄉走出黎.....
好漢不吃眼前虧,,就算明知佢係扒手,,只要無損失,,低調處理,,,走人算啦,,
小弟係華強見過2個HK 人,踢爆 D "老文" ,被人打到爆光啊,,

如果自己叠友,,同埋係地鐵呢D公衆地方(所以我係大陸多數坐地鐵),,
你x班賊無問題,,反之..學你話齋,,走多幾 ...
drydrydry 发表于 2010-4-21 03:31

打我唔怕,
最怕d走投無路飯都冇得開既外省佬拎兩把青出黎就邊一個兄弟見紅都唔好....

你x班賊無問題,,反之..學你話齋,,走多幾 ...
drydrydry 发表于 2010-4-21 03:31

之前好多人都講... 地鐵都危險, 兩三個人夾你一樣死,
個人感覺, 大巴比地鐵更安全

最緊要小心, 見可疑人物, 就混路走喇, 唔好仲on居居繼續行走埋去