发帖
手机端
扫码访问

深圳過江龍榮膺咖啡王

3963 |14
咖啡王朱元秀任職的茶餐廳位於深圳華僑城。
呢D人連打多個字介紹下都懶,根本就五係有心同人分享,似混吉多D!

唔通真係正度唔洗講:em5:

祥師兄,,食版報告最好多D資料,,
無厘頭打幾粒字,,人地唔知你想講乜架...:em16:

你係想講第一屆 HK style coffee 大賽,,,
勝出的是深圳人,,而不是 HK people....

我幫你補充吓啦,,,

資料來自 19/Apr..香港頭條日報....

港式茶餐廳用「絲襪」布袋,是不少港人每朝不可或缺的「醒神」佳品,然而要沖一杯濃厚香滑的港式咖啡未必一定是香港人,來自深圳的朱元秀十多歲起學師,經多年鑽研,昨終在首屆港式咖啡大賽中擊販其他對手,奪下「港式咖啡王」美譽。

現年廿多歲在東部xxx工作的朱元秀,經多年讚研,又不時少來港與「水吧」行家請教,終研發一套獨特的沖咖啡心得,他指煲咖啡時不要攪動太多,否則會令咖啡變酸,而水滾後亦不要讓咖啡粉「焗」太長時間。至於亞軍則由於連鎖便利店工作的許艷梅奪得,她指現時每日會沖近二百多杯咖啡,故熟能生巧。

比賽評判之一的香港咖啡紅茶協會主席黃xx指,與港式奶茶一樣,茶餐廳師傅利用「絲襪」布袋,將煲好後的咖啡,來回「撞啡」數次,除能隔走咖啡渣外,亦撞出咖啡香味,而且香港多用淡奶而不是鮮奶,因此令咖啡味道更濃。他認為一杯好的港式咖啡,要齒頰留香、口感豐滿,色澤帶金色,而提神功效當然是不少得

黃家和指,是次比賽選用了兩款香港茶餐廳常用的咖啡豆、分別來算南非及東南亞的的Aradica和 Robusta,前者在高山種植,味道較純及香,而後者的味道較濃,顏色帶金,是次比賽規定兩種豆以八比二的拼配比例,考驗參賽者磨豆的技巧及經驗。

评分

多謝dry兄後補資料,我諗dry兄係一個好好既師兄,好關照D新仔,小弟應該向你多多學習!

即係係邊間有得飲?

多謝dry兄後補資料,我諗dry兄係一個好好既師兄,好關照D新仔,小弟應該向你多多學習! ...
無爭有為 发表于 2010-4-20 23:13

無爭兄,,什麼學習,,,客氣啦,,
千其唔好講話什麼關照,,,,大家分亨/互補啫..
祥師兄講少咗...小弟搭嘴做解畫佬啫,,

即係係邊間有得飲?
natt1984 发表于 2010-4-20 23:36

Ching ,
呢位冠軍,,據稱任職深圳東部華x城內一間港式茶餐廳,,
唔...唔駛擔心揾唔到喎,,,
佢老闆一定在店內大事張揚,,自己個水吧師父幾勁....
不過,,呢位冠軍可能已經被人高薪挖角囉

祥師兄,,食版報告最好多D資料,,
無厘頭打幾粒字,,人地唔知你想講乜架...

你係想講第一屆 HK style  ...
drydrydry 发表于 2010-4-20 12:08

dry真係有心有力

dry真係有心有力
小朋友仔 发表于 2010-4-22 18:04

yct (179).gif
你個百厭仔

講咩有心有力啊
Dry 伯真係啊伯咩..
yct (275).gif

咁多咀,,又唔加分,,
你係咪想我下次試食會時,,,

要咁樣對付你
yct (374).gif   or yct (158).gif