发帖
手机端
扫码访问

信哥撑枱脚篇~~毛家菜館

4327 |19

係春風路皇室假期對面嘅毛家菜館, 地点

不太顯眼, 位處大厦群裡面的一樓, 裝修

和格局都係以紅色為主, 再加上有很多毛

主席嘅畫像, 明眼人一估就知呢到係食湘

菜啦! 因為用得毛主席, 而佢又係湖南人,

嚟得呢到, 唔食湘菜仲有咩好食啝.

講返今次我哋兩個人, 所食之菜式.

1.生熟地龍骨湯:

生地:性寒,有凉血清热、滋阴补肾、

生津止渴之功效,常用于治疗热入营血、

骨蒸痨热、咽喉燥痛、痰中带血等症。

熟地:性微温,为补血要药。熟地配以当归

、白芍、川芎,就成为大名鼎鼎的“四物汤”

,常用于治疗血虚症。熟地配白芍能养肝,

配柏子仁养心,配龙眼能养脾,配麻黄则通

血脉。但熟地滋腻滞脾,有碍消化,故脾虚

者少食、腹满便溏者不宜服用。

呢個湯放入碗時, 係帶黑色, 不會有太大藥味,

感覺唔錯, 仲几好飲.

2. 葱油雞

雞做得夠嫩滑, 面頭加上很多炸過嘅干葱,

係好味, 但碟內油份太多, 這樣就扣了点分數.

3. 腊肉炒豆角

腊肉得果几塊, 豆角一条就一開二, 每条都有

十几個厘米長, 再切短一点會比較好, 味道方

法帶有一些辣.

4. 爆肚絲

整味菜, 有很多炸過嘅白辣椒同紅辣椒, 而肚

絲就得一点点, 仲好好咬口, 老人家無勿牙力,

就唔好食.

睇海報介紹, 現在做推廣食100100優惠卷,

午市食一張優惠卷減50, 晚市減30.

呢餐食咗16530, 135埋單.

環境 : 4分

食物質數 : 23

服務 : 3

曰期 : 19/3/2010

评分

呢間見左好耐 都想試下架

That soup looks tasty & healthy...wanna try ar! Thanks!:y-85:

係春風路皇室假期對面嘅毛家菜館, 地点不太顯眼, 位處大厦群裡面的一樓, 裝修和格 ...
amazon 发表于 2010-3-22 10:11

嗰湯最吸引,睇落好似幾補喎,
唔知對咁操勞嘅版主你有無益處呢,哈哈!

咁係幾時呀,毛家菜館招牌菜毛氏紅燒肉好正必食
無爭有為 发表于 2010-3-22 18:56

小朋友窮 莫水

嗰湯最吸引,睇落好似幾補喎,
唔知對咁操勞嘅版主你有無益處呢,哈哈! ...
sambat 发表于 2010-3-22 21:57

操勞法呢 詳盡d唔該

That soup looks tasty & healthy...wanna try ar! Thanks!
Essie888 发表于 2010-3-22 17:27

好黑 小朋友好驚

The black color was caused by 生熟地! This soup was using 犀牛皮 too but now is banned!

Very good wor!!!