发帖
手机端
扫码访问

三八前夕與女友一起飲靚湯

3272 |12

呢次係專誠帶女友嚟試下啲湯,順便可以等佢偷下師,
得閒係屋企返靚湯等我嘆下.
言歸正傳我今次介紹就喺春風路既民間瓦缸渨湯館,
之前曾和几位版主在這裡午宴,覺得唔錯,星期日就帶
埋女友再嚟試下.

呢到主打係靚湯,見女友有兩聲咳,就Order咗雞骨草
排骨,等佢飲咗舒服啲唔使咁辛苦.這個湯得唔錯,
唔會好多油蒲喺面(最怕多油),湯水很清帶少許甜,覺
得好好飲,兩個人每人都可飲到三四碗,價錢才係38元,
低到爛啦!係香港都未必飲到又平又正既湯.

第一味叫既菜係包大人升紹嘅金牌鴨,上枱雖然唔係好
大碟,但食落几好味,仲有就係好嫩滑,啲肉唔會嚡,有些
菜舘做出嚟係唔夠嫩滑,食落好嚡,但呢到食唔到這種感
覺.多謝包大人咁好既介紹!¥56元

上湯菜苗--用上湯煮熟,上面再加上切位皮蛋及咸蛋,都几
好食的一道菜,而女友又不太喜歡這種味道,因為啲菜苗比
人感覺會有草青味,因人而異.¥18元

這味沙砵胖魚頭給我又一大驚喜的好味,一上枱係一個很大
的,打開除了看見魚頭,還有連一部份魚身,仲有就係一整
個魚頭比晒你,先至係¥48元.魚頭食落好滑,很夠味道,裡
面仲有啲紅署粉,連汁底一起吃,也很好味.

總結今餐才¥167元,吃到几味菜都很好吃,而我們兩個
也吃不晒,如果多几個人就更加好,可叫多几道不同的菜
式.

環境 : 4分
服務 : 4分
味道 : 4分
價錢 : 3分
(以5分為滿分)

评分

睇落唔錯, 過几天去試.

Tried it long long time ago...soup is good but food just ok!

回复 1# amazon

睇樣真的唔錯哦。曾經有去過一次,但去到門口,怕辣及口味唔啱,於是轉去人民南路“拾味館”。
下次要去試下先得。多謝分享!

楼主 发表于 2010-3-10 19:33:38 | 显示全部楼层 来自: 香港

唔辣嫁啲菜式,下次一定要試.

回复 6# amazon

好啊,有時間一定要去試下。

此店既口啤一向五錯,價錢又相宜,應該去支持下!

呢次係專誠帶女友嚟試下啲湯,順便可以等佢偷下師,
得閒係屋企返靚湯等我嘆 ...
amazon 发表于 2010-3-10 13:47

這店子以前常經過,都沒試過,經你介紹之後真的想試一試!

睇落唔錯, 過几天去試.

民間瓦缸渨湯館 soup is ok ...:y-18: