发帖
手机端
扫码访问

書生遊記(3)浪漫滿屋

5989 |28

去年元夜時,花市燈如晝.
月到柳梢頭,人約黃昏后.

今天係元宵=中國情人節,

啊dry先祝各位...
有情人終成眷屬,,
執子之手..與子皆老,,
好啦..口水噴完,,入正題..

早前一個寒風冷雨的晚上,,
同夫人又到咗福田口岸商場食飯,,
去咗一間小小西餐廳..."卡薩布蘭卡"
位於商場地下一個唔起眼的角落....
點解會去...純粹被佢的環境吸引囉

成間店用紫色裝修(夫人至愛)

雖然鋪面細細地,,但都坐得好C服

燭光陪伴,,加上店內的 light music,,
氣氛好 relax and soft.....
再望望身邊的老伴.....
點解好似靚咗嘅(不過都仲係好醜樣)

店內的裝飾,,

附設酒吧,,
其實呢度除咗食飯...
三兩知己,,吹吹水..飲番杯都 OK 架...

開飯啦....

張餐枱擺到好似D高級餐廳咁,
用獨立枱布,,

用布餐巾(落本)仲有埋印花 tim..
high過用Tissue啦,,

我地點 set dinner,,
西冷扒,,海鮮焗意粉
about $ 35 and $38 each
跟餐湯,,餐飲..

蒜蓉多士...羅宋湯(圖上),,,南瓜湯(圖下)
羅宋湯一般啦
南瓜湯就好正,,,好濃郁...夠滑..

蒜蓉多士..8/10分
呢個要讚...熱...鬆脆,,蒜蓉味夠香,,,

西冷扒,,,5/10 分
一般啦..成本問題,,但調味唔錯,,

海鮮焗意粉....6/10 分
材料大路野,,,,焗得幾香口,,
但如果先用橄欖油炒D意粉再焗,咁就 good la
(已經向店主提出,,希望佢接受啦)

餐茶.....凍啡...凍 0 tea...
OK ...及格啦

綜合評價...

味道
....6/10 分...有進步空間...

位置....8/10 分...口岸隔離,,

服務....9/10 分..
老闆是位三十零歲的年輕人,,
曾於諾士佛台的餐廳及酒吧工作十多年,,
自己生意,,親力親為,,,服務態度優良,,

價錢.....8/10分...
30零蚊燭光晚餐,,環境舒適,,
乾淨企理,,播埋音樂,,你仲想點..

衛生.....9/10 ....掂!!

環境....10/10...
個人好喜歡的 style,,,坐得 C服,,夠relax,,
可以同夫人慢慢品嘗,,閒話家常,,

總結..
呢度適合兩口子撐枱腳,,,
氣氛環境先行...食物其次..
普通一間小餐廳,,比到我高檔次感覺...
我自己就好鐘意呢度..

報告完畢...多謝點閱

祝各位食得是褔

為方便大家揾!!
手畫咗張商場map , (not in scale)
係咁以啦!!勿笑...

评分

多謝dry兄報告,呢間西餐上次去食農家菜既時候經過都已經覺得里面擺設幾好,但果陣見餐廳無人,所以無入去!

very good it can try :y-30::y-66:

睇完阿DRY既報告,下星期六就去!

呢間我之前行過 , 在商場最尾果段
當時只入過去 8 一 8 , 仲未有時間去試
睇完 dryx3 報告 , 我也要加快去 tryx3

好 非常好 多谢 drydry分享 稳日趋感受一下

楼主 发表于 2010-3-1 19:19:41 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2010-3-1 19:28:11 | 显示全部楼层 来自: 香港
多謝dry兄報告,呢間西餐上次去食農家菜既時候經過都已經覺得里面擺設幾好,但果陣見餐廳無人,所以無入去 ...
無爭有為 发表于 2010-2-28 13:49

我都係見佢擺設幾好,,
同埋氣氛正先入去試咋,,
佢可能地點係角落,,所以無乜客,,
唔...人少啱我,,

Thanks for your support

楼主 发表于 2010-3-1 19:33:52 | 显示全部楼层 来自: 香港
呢間我之前行過 , 在商場最尾果段
當時只入過去 8 一 8 , 仲未有時間去試
睇完 dryx3 報告 , 我也要加快去  ...
師弟 发表于 2010-3-1 03:19

多謝CD 兄reply,
有時間不彷同女友 try try,,
祝食得是福,,

另外,,題外話...
長騰牛肉店,,唔知係執咗定裝修??
幾日前去,,無開..個廚房仲好似拆咗..

楼主 发表于 2010-3-1 19:39:58 | 显示全部楼层 来自: 香港
好 非常好 多谢 drydry分享 稳日趋感受一下
ansonlama 发表于 2010-3-1 06:41

多謝anson 兄 reply ,,
有時間同女友去撐吓枱腳,,
祝食得是福