发帖
手机端
扫码访问

虎門 - 茶葉全

关闭 [复制链接]
6761 |17
以前o係大陸o既中,高檔飯店食得多, 近年反而多o左去d街坊食店搵食.
無他, 唔想行番香港人以往條路(追求門高狗大撚花腎)~~~~
今次有位虎門朋友推介呢間"茶葉全"街坊食店, 個老闆睇住我朋友大, 睇住佢結婚生仔!!~~~~

登录/注册后可看大图

由於小弟遲到o既關係, 一埋位就有o野食, 正!!~~~

豬雜湯

唔洗多講啦, 新鮮到不得了o既材料, 除o左鮮甜之外, 其他形客詞都顯得有d多餘~~~

登录/注册后可看大图

不過特別要講o下o既係個豬潤同豬爽肉~~~~  
唔好睇個豬潤偏深色, 裡面起晒沙都唔止, 仲鮮甜非常.
個人覺得比得上香港灣仔生記!!~~~

登录/注册后可看大图

用爽肉滾湯, 我都係第一次見(可能係小弟見識少),
新鮮, 爽口, 冇渣, 死未!??~~~

登录/注册后可看大图

臘鴨腸蒸水蛋

除o左睇到蒸得靚之外, 一食入口仲不得了, 估唔到兩種食材撞埋一齊會有咁好o既效果!!~~~
臘鴨喉蒸水蛋我都食過, 但呢個真係好唔同, 但臘鴨腸陣味冇臘鴨喉咁霸道,
因為臘鴨喉有埋個胃, 當中個啖肥油真係香到不得了, 但就會蓋過o左d蛋香!!~~~
呢個水蛋, d蛋好滑, 仲吸收o左臘鴨腸o既香味, 而臘鴨腸又豐富o左水蛋o既單調, 真係好o野!!~~~
最終我地嫌一碟唔夠喉, 追加多一碟!!~~~

登录/注册后可看大图

臘鴨腸被切成一段段仔, 可以一口有蛋有腸, 正!!~~~

登录/注册后可看大图

要o黎撈飯, 真係連我唔多湊米氣o既人都食o左兩大碗!!~~~

登录/注册后可看大图

清蒸游水海魚兩條 - 海鱸 + 黃腳(魚立)

兩條魚除o左鮮甜, 我都唔識用咩o黎形容, 大家睇相啦不如~~~~
但無可否認, 條海鱸(左)係正d!!~~  

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

浮皮蘿蔔炆牛筋腩

呢個最失望, 雖然個味好好, 蘿蔔又甜, 浮皮(豬皮)又吸汁,
但個牛腩仲未炆得夠時間, 唔夠稔, 吹漲~~~
但唔知點解, d牛筋有ok喎, 有多少咬口, o岩我!!~~

登录/注册后可看大图

燒肉炒豬(也母)菜

冇咩特別, 係香港少見d咁解!!~~~

登录/注册后可看大图

總括而言, 烹調冇咩花巧, 實牙實齒, 以新鮮同傳統整法為主.
短期內, 呢間又會係小弟o係虎門o既家常飯堂!!~~~

评分

typically local family dishes....................Worth to tatse!!!!

好正既報告,十足住家私房菜咁,真係相即刻飛過黎!

以前o係大陸o既中,高檔飯店食得多, 近年反而多o左去d街坊食店搵食.
無他, 唔想行番香港人以往條路(追求門高 ...
cpman 发表于 2010-2-8 04:14

冇地址,點去??

我都成日去虎門, ching 有冇地址?

please pm me 地址?
thanks

gd...

味味送都好似好正咁!!!好想食呀!!!

:y-80:不錯啊 ~

虎門好遠下~~~