发帖
手机端
扫码访问

阿裏郎的參雞煲好正!

关闭 [复制链接]
4967 |19

前晚好幸運,同大班vshare師兄師姐去阿裏郎吃飯。下面就將我覺得好食的幾樣菜推薦俾大家啦!

韓國參雞煲,好大一煲,睇樣就知啦。個樣好靚,白白濃湯,好大一條洋參,上面飄有幾粒紅棗,再加翠綠色青菜,系賣相就要加分了。
好大一只雞,雞頭與雞腳都一齊煲,掰開雞肚,裏面好多料,有糯米、紅棗、板栗,睇到快流口水了。唔試真的對唔住呢度廚師。試下湯先,一啖入口,嗯!味好香,有雞、洋參的香味,有小小紅棗甜味,又有小小胡椒味,幾種味道加在一起,真的好香。雞肉煲得啱啱好,夠淋。裏面糯米一樣夠火候,有點淋,吸咗雞汁與湯,吃起來更加香甜!樣靚,好味,又平,38蚊一煲,超抵,如果唔吃其他菜,我估足夠三個人吃。呢道菜,真的值得推薦!

鐵板牛肉,唔吃聞個味,都知呢道菜系好嘢啦。
大大片的牛肉,好多,份量好足。牛肉唔知是否有醃制過,加咗調味,洋蔥本身就惹味,吃起來,好香,牛肉夠滑,唔會韌。呢道菜都系讚!

西芹腰果蝦仁,呢個聽名就知系一個比較清淡的菜啦。
翠綠色西芹,金黃色的腰果,再加晶瑩的蝦仁,系賣相我就會俾足分佢了。西芹與腰果系我的最愛,一定要試。西芹好爽脆,保留住西芹的香味。腰果炸過,好脆,好香。蝦仁夠新鮮,吃起來好鮮甜,有小小彈牙。我鍾意清淡,呢個菜都系我的最愛!

財源滾滾1.jpg 財源滾滾4.JPG
財源滾滾,大家估下呢個菜系用乜嘢做出來的呢?等我來開估啦。呢道菜,應該話系一道甜品或者點心,裏面系香芋,外加一層綠豆,炸出來,金黃色,睇!顯目ga。芋頭本來就比較香,加上外面炸過的綠豆,更加香,好粉,綠豆炸咗之後有比較脆,成個吃起來比較可口。但系油炸,怕上火的人小心D啦。

评分

參雞煲..
呢個一定係必點菜,,
唔該晒 beautylady 師姐

Surely need to try 參雞煲 when I get there! Cheers!!!

人参鷄煲好耐冇試過,$38不貴值得一試!

我對個個甜品好有興趣,有無地址呀?

師兄, 可唔可以send 個地址黎呢?

師兄, 可唔可以send 個地址黎呢?
k07696616269 发表于 2010-1-23 00:36

師兄..高亮都睇唔到
幫下你,,,睇帖啦..http://www.vshare.cc/viewthread. ... %3Bfilter%3D2592000

评分

我最鐘意“財源滾滾”,哈哈!

鐘意“財源滾滾”, too:y-5:

d相影到好吸引.....