发帖
手机端
扫码访问

版主午宴在民間瓦缸渨湯館

关闭 [复制链接]
6711 |32
版主午宴在民間瓦缸渨湯館

星期六中午約了lilyli同chaos兩位版主食飯,係漫無目的下,佢哋就選擇咗
羅湖春風路嘅民間瓦缸渨湯館,這間食店經過的次數就多,但未嚐一次,
措今次机會終於可一試,除了我同兩位版主之外,還有一位美女桃零,
講開桃零如果係巡礼噶粉絲一定知她是誰?

言歸正轉講返今日所Order之菜式,而發版就係chaos版主.
嚟到渨湯館,無理由唔Order返一個湯飲下,

1.雞骨草西施骨~~雞骨草涼茶就飲得多,而用嚟湯都係第一次喝,
清清淡淡的一碗湯,聽說可清熱下火,多喝都不會壞.

2.辣味牛~~前菜一款,看上去不覺太辣,但lilyli就話有点辣,作為前菜
係一個不錯的選擇.

3.干鍋茶樹菇~~這道菜味覺相當唔錯,小許辣味配合茶樹菇,還有些肉,
食飯送酒都一流.

4.鉄板鱸魚~~廚師先把魚去骨,切花成交义重疊,加入調味包上鍚紙煎焗,
持應一打開鍚紙,魚香撲鼻,加上吃時啖淡肉,真係想夾多几件.

5.寸香骨~~一条条骨,口感不錯,每条骨都几多肉食,加上有少許辣,這道
菜非常野味.

6.清炒紅菜苔~~紅菜苔有点像菜芯,不過佢係紅色,加上几硬身,無菜芯咁
啉,係一個好健康的菜.

總結今日的菜式,好多都係健康,不太多油,食落都唔錯,十分滿分,我比這
一餐飯係八分,係招呼差咗少少.
埋單價錢平均每位60元.

DSC02554_縮小大小.JPG DSC02555_縮小大小.JPG DSC02557_縮小大小.JPG DSC02559_縮小大小.JPG DSC02556_縮小大小.JPG DSC02558_縮小大小.JPG

评分

回复 1# amazon

好肥!!

楼主 发表于 2010-1-19 16:18:38 | 显示全部楼层 来自: 香港

你話咩好肥先??
amazon 发表于 2010-1-19 16:18

塊面!!

楼主 发表于 2010-1-19 16:56:50 | 显示全部楼层 来自: 香港

你衰呀下次話比桃零知!

最尾個條女, 菜名叫什麼?
st814 发表于 2010-1-19 18:08

豬油炒桃花~

又真係幾肥......聽聞信哥鍾意D有肉地,果然無錯

這間吃過.不過不失. 可以一試.

Haven't been there for long time la...the soup is ok but felt thirsty everytime...maybe they put too much "si-fu".

楼主 发表于 2010-1-19 20:25:32 | 显示全部楼层 来自: 香港
我打印出來貼在桃花前台, 我睇你點死.....哈哈
st814 发表于 2010-1-19 19:49

Good Idea 100%贊成