发帖
手机端
扫码访问

M記茄汁有 「酸、甜度」

关闭 [复制链接]
2562 |8
M記茄汁有 「酸、甜度」

平時去麥當勞,食薯條會有茄汁俾你~
但係,佢d茄汁係有「酸、甜度」(一般職員都唔知)
包茄汁度ge某個角,會有個代號,會有A1-A12咁多隻
A12係最甜
A1係最酸
唔信試下~
最好就搵A1同A12對比,會最明顯。
麥當勞茄汁密碼

其實所謂「A1∼A12」代表茄汁嘅酸、甜度,只係一場net rumor,係20世紀80年代由一班麥當勞嘅員工散播出去,由於麥當勞方面冇即刻主動解釋呢啲號碼點解,而部份基層員工甚至真係向顧客解釋「A1∼A12」代表茄汁嘅酸、甜度,結果攪到個個信以為真,到近呢幾年再喺網上廣泛流傳。

後來麥當勞發現呢場net rumor傳得愈來愈犀利,所以曾經向公眾澄清過。

其實「A1∼A12」號碼只係生產編號,同茄汁嘅酸、甜度冇關,所有茄汁嘅酸、甜度都係一樣。

當工廠生產茄汁,最後會經過輸送管灌入包裝袋裏面,而「A1∼A12」即係每條輸送管嘅編號。

生產商係怕呢啲茄汁去到市面之後,如果發生類似變質、受污染或者食物中毒∼∼∼等等問題,會憑生產編號,追查有問題茄汁嘅來源,係由邊條輸送管或者邊組機器生產出嚟,咁就可以睇下係咪機器出現問題,亦可以方便迅速回收有問題嘅茄汁。
我唔係太鐘意食M記
原来如此

你都唔會睇左先食吧

講真,真係有幾多人拎左茄汁會慢慢睇 . .

就系前後食過兩次有覺得唔同都唔會有咩野感覺,因差別應該好難嘗得出。

之前我都聽過,仲以為係真,
睇完先知原來係咁!!

HAven't eaten "M" for over 6 months!!!