发帖
手机端
扫码访问

勝記公園店~~園林酒家

关闭 [复制链接]
5734 |23

勝記公園店~~園林酒家

勝記園林酒家在深圳紅岭中路荔枝公園東門,古色古香佈局,
星期六晚與女友在此撑枱腳,在等位期間,已感受到啲菜香,
因酒樓嘅廚房就系大門外左手邊,而右手邊系放置魚缺養海
鮮,還有几個鈇籠養住啲蛇,我哋今次用餐的地方在二樓嘅露
天園林,格調几好...都唔錯,在十多度的天氣也不覺冷.

看了一會菜牌之後...我哋点了四個餸菜:

1. 沙鍋豬肚 ¥42元
20091219137_縮小大小.jpg 20091219136_縮小大小.jpg

睇相已感覺到熱氣騰騰...味道夠材料多...猪肚食落有咬口...
本人很喜歡吃猪肚...所以很快就把它吃光了...十分滿分的話
我比這道菜九分吧!

2.石烹魚嘴 ¥48元

20091219140_縮小大小.jpg 20091219141_縮小大小.jpg

廚師先把大魚頭開邊...上獻粉汁後...落油鑊炸至金黃色...
再在底放上芥籣菜芯...魚頭醬汁一起煮...上枱時還香氣
撲鼻...吃過後...此菜式做得不錯...魚夠香滑味也配得很好
...連啲芥蘭芯都好好味...此道菜值十分.

3.惹味羊肉蒸鮮腐竹 ¥58元

20091219142_縮小大小.jpg 20091219144_縮小大小.jpg 20091219143_縮小大小.jpg

羊肉切件配好味...再在碟底蒲上鮮腐竹...然後一起蒸...
羊肉吃起沒有膻味...煮得不會太啉...腐竹索足晒味道...
此味菜式配合得好好...我比九分...扣咗一分...系味道咸
咗啲.

4.第四味菜就要大家看圖猜一猜是什広?
20091219138_縮小大小.jpg 20091219139_縮小大小.jpg

選擇題: a.炸生蠔  b.炸芝蔴卷  c.炸墨汁飽  d.炸龜苓膏  e.炸黑豆卷

食後評分:
菜式味道很合胃口~~10分
酒樓環境也不錯,在荔枝公園隔離~~8.5分
服務也很好,但做菜時間長咗啲,等了很久~~8分
衛生方面Ok,系國內客人教育問題,仲見到放飛箭~~7分
價錢方面,以我香港人都可接受,平均一個人要¥100-¥130蚊左右~~7.5分

答案會在本月二十八號公開   

评分

楼主 发表于 2009-12-22 22:06:36 | 显示全部楼层 来自: 香港
這間勝記園林酒家 會係我以後深圳首選飯店

講賣相梗係沙鍋豬肚啦!
至於選擇題通常係人都揀a答案,
我都唔例外,難為Ching你諗埋
咁多奇怪答案令人猶疑,呵呵!

唔好意思....答錯咗!

d.炸龜苓膏

答案未開得住

睇起上黎真係幾好食喔...下次穩埋朋友去食先得

a.炸生蠔:y-44:

答案未開得住

e.炸黑豆卷

b.炸芝蔴卷

4.第四味菜就要大家看圖猜一猜是什広?

亞瑪遜兄你會幾時開估呢?

楼主 发表于 2009-12-24 09:39:51 | 显示全部楼层 来自: 香港
c.炸墨汁飽  or   e.炸黑豆卷
你真是太有才了!
ruocen 发表于 2009-12-23 14:02

答案未開得住