发帖
手机端
扫码访问

露比美國餐廳 Ruby Tuesday

5640 |15
地址 :沙田沙田正街18號新城市廣場一期155-159 號舖
類別 :美國菜、扒房、西餐廳
消費 101-$150
聚會好去處

星期日同學聚會,大夥兒食飯當然選擇了份量大的美式餐廳,加上其中一位同學有其半價優惠卡,所以一早訂了位。
我們一行 12 人要了一個自選大拼盤 (洋蔥圈、魷魚圈、薯皮和雞翼)、classical burger (1 開 4)、蕃茄醬蜆肉意粉、芝士雞肉西蘭花意粉、全份燒肋骨、蘑菇凱撒沙律。味道不過不失,最好要是蕃茄醬蜆肉意粉,但略嫌個 sauce 不夠鮮味;蘑菇凱撒沙律個 dressing 落得太少,弄至撈不勻;豬肋骨個燒汁不錯,隻是好像燒得過火,肉質有點嚡。最後還 order 了 double chocolate cake 和 strawberry talkcake,二者都好食,double chocolate cake 稍為甜了些許。

是次消費:每人約HKD$80 (晚餐)

幫朋友慶祝生日,兩個人點了三樣食物

1) TENDER RIBS (蜜汁)
味道不錯,配葉的薯蓉很香口,內部的肉不會燒得過火,但表面就有點焦,扣了一點分, 8分呀 ^^

2) 洋蔥圈
有三隻醬汁,還是芥末醬最MATCH,可惜凍得太快,7分

3) 燒雞牛扒拼墨西哥醬 **MIX & MATCH 後的驚喜)
基本上淨食的話會覺得味道一般,但當分開用以下食法就會有另一番感覺
~~~牛扒加羅西哥醬及水牛芝士再用配有的薄包夾起來一起吃
~~~燒雞淨吃會覺得很乾而且無味,於是加上TENDER RIBS 上的薯蓉後,就覺得好好味
花點心思,就有淨食O既7分變做8分喇 ^^

埋單500多少少,還好啦......

推介菜式:TENDER RIBS
是次消費:每人約HKD$250 (晚餐)
評分:   味道4   環境4   服務4   衛生4   抵食3

Ruby Tuesday 可算係我地鍾情既餐廳之一,老婆揀呢度陪我慶祝生日

Ruby's Classic Burger - 五成熟,漢堡扒厚厚的幾 juicy,如果要全熟應該肉質會老。麵包有烘過好香,薯條新鮮炸起,加黑椒好味。

Rib Eye - 五成熟,有根既部份都唔會 un, 肉質稔而有牛味,伴碟還有大大份薯蓉和西蘭花。

Chocolate Tallcake - 好大杯,老婆話當係生日蛋糕兩大球雲呢拿雪糕,兩大球忌廉,加埋香濃朱古力蛋糕,食到好滿足。

用左半價咭,會再來的!

是次消費:每人約HKD$140 (晚餐)

今日由於朋友有50% off Card 就黎到期,所以我地2個人去左Ruby Tuesday 度食晚飯。剛剛查左Ruby Tuesday 原來張50% off Card 係$400 90days/ $600 180 days/ $900 365 days,聽話好似好貴好唔抵咁,但呢間野其實本身食野都係貴,張卡係可以一買即用的。至於一餐飯大概需要幾錢,以我同朋友尋日2個人叫左3樣野為例,埋單$43x,折左$21x。不過都係我朋友買張卡既時候抵0的,0個陣時係$300 90 days!

首先上場既係洋蔥圈,睇見佢咁樣上桌都開心!仲有三隻汁可以點架。嘩,好熱氣呀,死就死啦!

雞肉沙律 - 佢個英文名係好聽0的既,但我已經唔記得-_- 呢個沙律有面有雞肉啦( 一定有啦~)、菜啦、蕃茄、車打芝士、煙肉。0的雞肉都幾好食,不過0的煙肉仲好食,乾身唔太鹹的。

再來既係Ribs(燒排骨) - 所選的汁是Honey Barbecue Sauce ( 總共有4種可選)。據講整得好既Ribs 係要成條骨好輕易咁拎到出黎既,呢一個完全做得到!不過個人唔係太鐘意隻汁,我都係懷念之前響一間樓上Cafe 食過既蜜汁燒排骨多0的。

新城市廣場大就真係幾大~野食都好似好多選擇咁
但硬係好似唔知點咁~~所以揀完又揀~
小比還是決定試試沙田的露比

想也想不通~為何平日的七點鐘~
露比竟然要等位~~~~好surprise
留了電話後~在旁邊的戲院逛一逛就收到電話可以入座了~

第一次到這店子~原來比其他分店還真的細很多~
坐在最裡面..話雖說窗口位~隻是商場樓梯景~
頂頭的裝飾都是一貫的作風~馬賽克的燈配上美式海報

叫了大蘑菇凱撒沙律~要求了dressing on side~
雜亂的菇塊~怎看也看不出原本是頭大蘑菇~
之前在德福分店吃過的是一大舊切了片放面~扣分!

因為salad是小比一人完成的~所以大比就隻有看著~
等了又等~~~吃罷了整個沙律~大比的肉眼都沒有到來~
要再三催促才匆匆上菜~~~又扣了點分~

肉眼的size縮了不少呢~~隻比焗薯大了一點
我們點的是medium~一切開~~如此一來~
明白了~~原來此店的五成是如此的嗎~?!?~!
大概隻是medium rare......

唔知係咪負責燒的自已都知有點問題~
看見他從廚房出來和我們的server談了談~
接著server妹妹就來問我們覺得塊扒可以嗎?

直接了當地告訴她真的生了一點~她說可以幫我地再整過~
算了吧~又要繼續等..一陣overcook點算~
所以最後還是婉拒了...

大比食過這''肉眼刺生''後~小比當然嚷著要甜品吧~
最愛的不是tall cake~~是blondie呢~~因為是焦糖吧!
不過這裡所有菜式的賣相都不合格~
焦糖一pat pat好似周圍fing出黎咁

最愛暖暖的蛋糕配上冰凍雪糕~
但驚訝原本放在碟上的雪糕已急速溶化中~~
原來隻碟比起蛋糕還要高溫~~真激氣

幸好小比還是喜歡把雪糕放到蛋糕上~
vanilla雪糕配上合桃brownie~加上caramel~
小比覺得比起choco的幸福1000倍~
吃罷這個小比最愛的甜品~總算叫做有返個好d ge結尾

但服務的效率或是態度~~還是有必要地改進的~
大概都不會再來這分店了~
不過沙田的人真的很捨得洗錢呢~
見九成人也持有會員卡的~不少一家大細來開餐
小比的會員卡也大限將至了...

推介菜式:blondie
是次消費:每人約HKD$130 (晚餐)
One word...."EXPENSIVE"!

睇睇sin~thx

sars 時50%off 經常幫襯, 所以依家正價覺得幾貴!

yeah very good environment

十卜

wow Ruby very not bad name

回复 6# henry86

too short reply U will decrease marks

回复 3# wmp

too short reply no more common U give?

回复 2# Essie888

how much is this over 100 per?