发帖
手机端
扫码访问

大漁V.S品村V.S上井

22776 |79
我次次都係大魚.去過福民同埋南西的保利城.都好好食.個蒸蛋勁正

楼主 发表于 2009-11-10 13:01:54 | 显示全部楼层 来自: 香港

我未去過上井,所以唔比較

品村 vs 大漁

兩間我都去過,如果要食環境,一定品村好啲,坐位闊落啲,同咪易啲搵位,因為佢地方大啲.去大漁就一定要訂位.

鐘意去品村o既人,一定係鐘意食刺身個啲野多啲,呢方面品村係好啲,但係唔代表好

大漁方面就燒物出色啲,而家算係幾好添,品村就望塵莫及啦.

我就比較鐘意去大漁多啲,唔係我唔鐘意食刺身,而係我覺得兩間都唔係話叫好,但大漁燒物真係出色,所以揀呢間

Just know 大魚 is no good

上井同大漁都去過好多次,品村反而無去過;感覺上上井的魚生質素好過大漁,而且無時間限制,大漁其中有一兩間舖有時間限制,而且時限甚短(好像兩小時)!

三間我都成日去。其實品村一開張我同師弟差唔多係第一批去試完出報告噶人。開頭噶品村係三間之中都最好。但係越做越差。好多貴價野冇晒。但價錢就越黎越貴。所以比我感覺係越做越差。上井就初頭冇咩日本自助餐廳時冇得揀冇辦法,但而家有咁多間,真係唔入圍啦!

相反大漁開咁耐都叫做keep 到水準。不過魚生真係唔得!有雪味唔新鮮。但三間要揀都係大漁。但唔等於係好。

其實深圳重有好多間日本自助餐。例如

1) 富麗華酒店有間叫竹苑
2) 富麗華酒店地下或福田口岸商業廣場間和X家 (X係日文,唔識打)
3) 昇逸酒店附設有間日本餐廳
4) 福田口岸商業廣場太和
5) cocopark 間舞鶴
6) 羅湖黃金海岸隔離有間日本餐廳唔記得叫咩名

其實咁多間,冇咩邊間話好好味。但如果要揀,我會揀富麗華果兩間。因為真係做日本人生意。叫做地道小小。但價錢偏貴。如果要經濟,可以去福田口岸商業廣場果太和。$128一位。叫做抵食。而福田口岸商業廣場間和X家重抵。富麗華間元祖店要二百中一個人,但呢間新開就只係$158/person。只於其它果D就真係不去也罷!

如果大家重有咩日本自助餐廳不妨分享下。我一定即刻去試!

回复  老頑童

分析得好詳盡,不如單獨出個貼出來外加放上相片,同大家sharing ! ...
ruocen 发表于 2009-11-25 18:23

ok, let me try try!

上井未試過比唔到意見,大漁同品村我比較鐘意大漁多D,
燒物大漁優勝過品村好多,至於魚生刺身二間都未入流.

上井未試過比唔到意見,大漁同品村我比較鐘意大漁多D,
燒物大漁優勝過品村好多,至於魚生刺身二間都未入流. ...
hermanshiu 发表于 2009-11-26 01:59

登录/注册后可看大图
[/url]

我好同意hermanshiu兄所講,其實我鐘意去大漁都係因為燒物,你唔好當去食日本野(因為香港人講起日本野就以為主要食魚生),佢係日式燒烤來架,食燒物,以呢個價錢來講超值,畀港弊都係165蚊,重要係野飲任飲,係香港,無三百蚊都唔得啦

品村