发帖
手机端
扫码访问

食通天深圳系列(11)西堤牛排

9634 |37
呢間西堤牛排其實係王品台塑牛排嘅姊妹店,裏面嘅環境、裝修都算係唔錯,簡潔得嚟有時尚感兼情調,最重要係抵食,有Rococo套餐(¥98)、Baroque套餐(¥128)兩款,唔收加一服務費。

每款套餐都係由appetizer、麵飽、餐湯、antipasto、main course、dessert、餐飲~七道合組而成,每道又有五、六款選擇,可以隨個人嘅喜好而自由配搭。

位置:羅湖區深南東路4003號世界金融中心一樓

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图
楼主 发表于 2009-6-8 11:23:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
appetizer:鮮果salad

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:26:24 | 显示全部楼层 来自: 香港
麵飽:烤芝麻奶油麵飽配烤焗蘑菇醬

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:28:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
餐湯:香嫩雞片菌菇湯、蛤蜊南瓜湯

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:32:23 | 显示全部楼层 来自: 香港
antipasto:馬德里薄切生牛肉、歐風紅酒烤牛舌

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:36:38 | 显示全部楼层 来自: 香港
百香雪酪

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:40:30 | 显示全部楼层 来自: 香港
main course:香烤牛小排、海陸大餐

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:42:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
dessert、餐飲:黑森林蛋糕、維也納咖啡

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:45:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
dessert、餐飲:布拉格抹茶mousse、西柚檸檬露

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2009-6-8 11:48:26 | 显示全部楼层 来自: 香港
簡評:

• appetizer:鮮果salad~
    有蘋果、蜜桃、西瓜、哈密瓜、奇異果各款水果,用料都好新鮮,至於salad醬汁甜得嚟唔膩,口感清新又開胃。
  • 麵飽:烤芝麻奶油麵飽配烤焗蘑菇醬~
    新鮮烘烤出嚟嘅豬仔飽,上檯仲係熱辣軟綿,配埋烤焗蘑菇醬一齊食,有蘑菇嘅鮮香,亦有絲絲嘅奶香,口感濃滑。
  • 餐湯:香嫩雞片菌菇湯~
    雞味較為清淡,反而個啲碎碎嘅雜菇,又將啲湯味帶返起嚟,清淡之中略帶菌菇嘅幽香。
  • 餐湯:蛤蜊南瓜湯~
    每一啖都感受到濃濃嘅南瓜味、淡淡嘅奶油味,濃稠感亦適中,只係略嫌蜆肉嘅鮮甜味唔夠。
  • antipasto:馬德里薄切生牛肉~
    色澤鮮紅嘅牛肉片,入口真係好鮮嫩,配搭特製嘅醬汁同埋橄欖油,薄薄嘅口感,酸酸甜甜又略帶一點點甘香。
  • antipasto:歐風紅酒烤牛舌~
    較為厚身嘅牛舌,用香料、紅酒醃製過再烘烤,夠哂香濃入味,肉質稔軟得嚟又保持彈性。
  • 百香雪酪~
    喺中段會有一杯類似檸檬汁嘅凍飲,淡淡嘅清甜冰潤,主要係用嚟清除口腔裏面嘅味道。
  • main course:香烤牛小排~
    用250℃先煎後烤,瞬間封存裏面嘅原汁,半生熟剛剛好,肉厚脂肪少又冇肉筋,肉汁豐富而味道略淡,輕輕嘴嚼,質感嫩滑,配搭特製嘅胡椒汁,感覺真係好滿足。
  • main course:海陸大餐(可以選擇豬、牛、雞、魚任何兩款配搭)~
    銀鱈魚扒表面酥脆,內裏肉質鮮嫩,油份豐富,再配上香草酸芥末汁,啖啖鮮美又夠惹味;至於牛扒方面,肉質嫩滑又鬆化,帶一點點嘅肥脂但係唔覺油膩,肉汁飽滿亦冇羶味。
  • dessert:黑森林蛋糕~
    其實係mousse蛋糕,朱古力嘅口感濃郁香醇,唔會太甜。
  • dessert:布拉格抹茶mousse~
    細膩潤滑,口感香甜,仲有點點馥郁芳香嘅茶味。
  • 餐飲:維也納咖啡~
    冰凍嘅忌廉柔和綿軟;濃香嘅咖啡醇滑微苦;清甜嘅糖漿似溶未溶,三重口感令人驚喜。
  • 餐飲:西柚檸檬露~
    用檸檬汽水混合柚香醬調製而成,微酸爽甜又有清新嘅感覺。