发帖
手机端
扫码访问

各位師兄小心財物

关闭 [复制链接]
4537 |40
星期二早收工,諗住去金宜dup個骨,5點幾坐地鐵去到福民C出口,係扶手電梯時發現個工事包條拉鍊開左,不以為然,以為自己唔記得拉拉鍊。上到地面時,又發覺好似有D野拉住,跟住見有隻手又拉開我工事包條拉鍊,我啤一啤條友,佢跟住就同坐係地鐵出口其中一人扮傾計,我知佢有同黨,所以都唔敢出聲,急急腳行快兩步算,我懷疑果度長期有扒手駐紮。

今次已經係第二次遇到咁既情況,上次係國貿地鐵站,好彩兩次都冇損失,希望大家打醒十二分精神,唔好好似我咁唔好彩。
師兄,下次你放個袋向前面會唔會好少少呀!!!
多謝溫馨提示,不過我十分少搭地鐵!!!

出外點都要小心近身財物,尤其是深圳,人多扒手多,人小有打劫!

楼主 发表于 2009-5-7 13:24:05 | 显示全部楼层 来自: 香港

本身都係咩係側面果種,諗住側面點都會察覺,同埋我都唔會擺貴重野係個袋度,所以可能警戒心細左, 下次會再小心D...

本身都係咩係側面果種,諗住側面點都會察覺,同埋我都唔會擺貴重野係個袋度,所以可能警戒心細左, 下次會再小心D...
yc06 發表於 2009-5-7 13:24

直情放向前面,冇貴重野都係咁話,費時比人做左目標麻!!!

yc06 發表於 2009-5-7 13:24

我早幾個月都試過又係同你一樣位置...請問個男仔係咪年青人(好似有戴眼鏡)...?

我早幾個月都試過又係同你一樣位置...請問個男仔係咪年青人(好似有戴眼鏡)...?
SharpDennis 發表於 2009-5-7 13:30

應該黎黎去去都係o個幾條友向o個度搵開食!!!

楼主 发表于 2009-5-7 13:34:51 | 显示全部楼层 来自: 香港
SharpDennis 發表於 2009-5-7 13:30

冇記錯應該係,仲有一個中年男人坐係地鐵站門口...

福民地鐵站有2個出口經常有扒手揾食,他們太約有2 ~ 3個人,搭自動扶手電梯時佢就會落手,大家緊記小心財物. 有好多個地鐵站都有扒手,衹要人多既地方就有,就算地鐵車廂內也有扒手,我都算好彩,試過4 ~ 5次比佢打開個袋但都比我發覺,我最重要D東西係跟身.

緊記深圳四週都有賊 !!